Ljuba Popović – Spoj nadrealizma, fantastike i simbolizma

Na ivici magije i našeg vremena, ovaj umetnik je crpeo svoje ideje iz sveta koji ga je okruživao, sledeći sopstvenu liniju vodilju. U početku njegov opus u Parizu je definisan kao “integralno slikarstvo”. Što najbolje predstavljaju slike “Rekvijem”, “Heranija”, “Bog iluzije”

0
757
Ljuba Popović

Ljuba Popović je jedan od najpoznatijih savremenih srpskih slikara, koji je sa podjednakim uspehom izlagao kako kod nas, tako širom sveta.

Rođen je u Tuzli 14. oktobra 1934. godine. Da bi se pred Drugi svetski rat porodica preselila u Valjevo, gde je Ljuba završio osnovnu školu, zatim i nižu i višu gimnaziju. Zbog izuzetne ljubavi prema umetnosti Akademija primenjenih umetnosti bila je očekivani tok školovanja.

Upravo na studijama nastaju aktovi u prirodnoj veličini i prve uljane slike sa neobičnim bićima. Njima Ljubomir Popović skreće pažnju na svoj rad, što je omogućilo da prodaja umetnički slika u Beogradu uvrsti i njegovo ime.

Ljuba Popović

Slikar je školovanje nastavio na Akademiji likovnih umetnosti, koju je upisao 1957. godine u klasi Marka Čelebonovića, da bi petu godinu završio u klasi Đorđa Andrejevića Kuna.

Rad sa “Medialom” i odlazak u Pariz

Na završnoj izložbi studentskih radova, 1959. godine Ljuba Popović je sa izloženim radovima privukao pažnju Leonida Šejke, vođe grupe umetnika “Mediala”, pa su se ubrzo njegove slike, zajedno sa delima Olje Ivanjicki, Siniše Vukovića, Svetozara Samurovića, Uroša Toškovića, našle na Trećoj izložbi Mediale, u Galeriji Grafičkog kolektiva.

I pored ostvarenog uspeha slikar odlučuje da se preseli u Pariz. Uz pomoć Marka Čelebonovića upoznaje se sa ćerkom Pola Sinjaka, Žinet koja mu otvara vrata za saradnju sa Reneom de Solijeuom u galeriji “Krezvo”.

Ipak najveći uticaj na Popovićev rad ostavilo je prijateljstvo sa Marselom Zerbibom. Kao veliki ljubitelj nadrealizma, čuveni galerista ne samo da je otkupio sva Ljubina dela do tada, već je pokrenuo niz izložbi u Parizu i Briselu.

Usledili su pozivi Andrea Pjera de Mandijarga, Alena Žufroa, Renea Etijambla, Patrika Valdberga, Alena Boskea i drugih predstavnika umetničke elite toga doba. Početkom 70-ih godina počinje saradnju sa galeristkinjom Tesom Erold. Ovu fazu obeležile su fantastične slike pune nerealnih, pa čak uznemirujućih stvorenja, koje prema mišljenju kritičara podsećaju na dela Salvadora Dalija.

Kupovina slika jedinstvenog spoja nadrealizma, fantastike i simbolizma

Inspirisan fantastičnim motivima, nestvarnim bićima, pa i arhitekturom Ljuba Popović stvara potpuno nadrealna dela, ispunjena mnoštvom neobičnih predmeta i predela. Dok bogati kolorit, kojim se služio, naglašava ne samo vrhunskog poznavaoca raznih tehnika, već i ogromni talenat.

Ljuba Popović

Na ivici magije i našeg vremena, ovaj umetnik je crpeo svoje ideje iz sveta koji ga je okruživao, sledeći sopstvenu liniju vodilju. U početku njegov opus u Parizu je definisan kao “integralno slikarstvo”. Što najbolje predstavljaju slike “Rekvijem”, “Heranija”, “Bog iluzije”.

U narednim godinama preokupiraju ga isključivo veliki formati, poput “Anđela perveznosti” i “Proricanje”. Uporedo sa tim stvara dela sa velikim prodorom u erotizam, dok od 80-ih godina započinje faza “Ledeno plavo” koju su obeleležile “Ledeno doba”, “Tri tačke” i “Planina želja”. Ove slike karakteriše izražen plavi, gotovo prozirni tonalitet. Već 1988. godine pokazuju svoje metaforičke fikcije raspeća, da bi 90-ih krenu u fazu “crnog romantizma” sa 3 slike – “Radost nepostojećeg prostora”, “Vrt mrtvog pauna” i “Iščezli svet”.

Izložba “Retrospektiva” – Omaž Ljubi Popoviću

Ljuba Popović je umro u Beogradu 12. avgusta 2016. godine. Njegov fantastični svet nastavio je da živi u u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

U čast poznatog umetnika 2019. godine je priređena Retrospektivna izložba u Galeriji SANU. Na jednom mestu ljubitelji slikarstva mogli su da se upoznaju sa Ljubinim stvaralaštvom. 45 dela, koja su pozajmljena iz muzejskih i privatnih kolekcija, grupisana su u više celina – beogradski period, prvi pariski period, osamdesete godine, devedesete godine i period posle 2000.

Dela Ljube Popovića možete pronaći u bogatoj ponudi jedne od najstarijih beogradskih galerija Draco. Osim prodaje ona se bavi i procenom i otkupom umetničkih slika.

Ukoliko želite neko delo iz svoje kolekcije da prodate slobodno nas kontaktirajte.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde