Slike koje su promenile umetnost

0
646
Slike koje su promenile umetnost

Slike koje su promenile umetnost najbolji su dokaz da se sve, pa i slikarstvo, razvija, menja.

Gotovo da ne postoji slikar koji nije koristio svoje stvaralaštvo kao moćno oruđe za izražavanje stavova, misli, kao i za prenošenje emocija. Ipak, postoje oni čija dela su donela nešto potpuno inovativno tako da su ostavili značajan trag ne samo u umetnosti, već u čitavoj istoriji čovečanstva.

Otkrivamo vam u nastavku najznačajnije slike koje su promenile umetnost.

Chiaroscuro tehnika

Iako su još stari Grci i Rimljani znali za linearnu perspektivu, njene temelje postavio je Filipo Bruneleski, omogućivši da slike više ne izgledaju jednostavno, dvodimenzionalno.

Korak dalje u pogledu dubine i prostora otišao je Mazačo koji je razvio tzv. chiaroscuro tehniku. Ona se zasniva na jakom kontrastu svetlosti i senke kako bi se čitavoj kompoziciji dao trodimenzionalni efekat.

 

Slike koje su promenile umetnostSavršeni primer ove tehnike, ujedno i glavno Mazačovo delo, jeste “Porezni novčić” koji obuhvata prizore iz života Sv. Petra. Zahvaljujući tehnici jakog kontrasta slikar je u jednom okviru uspeo da prikaže 3 različite radnje tako da se one odigravaju istovremeno. Možemo videti Isusa sa apostolima kojima prilazi poreznik tražeći porez, Svetog Petra koji iz jezera vadi novčić i Svetog Petra kako predaje porezniku novčić.

Chiaroscuro tehniku rado su prihvatali drugi poznati umetnici, kao što su Leonardo Da Vinči, Karavađo, Rembrant, te se Mazačo opravdano našao na listi “najbolji slikari Renesanse”.

Slike koje su promenile umetnost zaslužne za imena novih pravaca

Impresionizam, pravac koji je nastao 60-ih godina 19. veka, nastao je kada je Eduard Mane izložio remek-delo “Doručak na travi” u Salonu odbijenih.

Međutim, za njegov naziv je zaslužan drugi umetnik. Naime, 1872. godine Klod Mone je predstavio, sada čuveno delo, “Impresija, rađanje sunca”. Za naziv je iskoristio podrugljiv komentar jednog kritičara koji je njegove slike uporedio sa zidnim tapetama, navodeći da i one izgledaju dovršenije i bude veću impresiju nego Moneovo slike.

Pored naziva, Moneova slika je donela još jednu značajnu promenu u načinu slikanja. Po prvi put je sunce predstavljeno jarkim narandžastim tonovima, dok voda i nebo kao da se stapaju.

Obnaženost koja prkosi

Ženski akt je bio večita inspiracija slikara, ali sve do pojave “Olimpije” on je prikazivan u čednom obliku. Ovo delo Eduarda Manea nastalo 1865. godine predstavlja radikalni akt kojim je odbačen patrijahalni pogled u umetnosti. Zbog toga ga mnogi svrstavaju u 5 najpoznatijih portreta svih vremena.

Na slici je prikazana mlada žena potpuno naga koja leži na krevetu, dok joj sluga donosi cveće. Nastala je po uzoru na Ticijanovu “Veneru od Urbina”. I dok je čuveni slikar venecijanske škole ruku svoje junakinje uvio kao da se umiljava gledaocima, Olimpijina ruka prebačena preko intimnih delova ne upućuje poziv, već predstavlja blokadu. Upravo ovaj detalj ukazuje da je reč o prostituki koja na taj način odobrava ili ograničava pristup svom telu, te ne čudi što je delo poznato po šokantnoj seksualnosti.

Slike koje su promenile umetnost predviđajući istorijski događaj

Nijedno umetničko delo nije postalo toliko važan simbol antiratnih pokreta kao “Gernika” Pabla Pikasa. Nazvana po baskijskom gradu koji su nemačka i italijanska avijacija 1937. razorile do temelja, odnevši živote skoro trećine stanovnika. Kao odgovor na ovu tragediju, a po narudžbini španske republikanske vlade, nastalo je legendarno delo kojim je Pikaso prikazao ne samo bol i ljudsku patnju, već je i nagovestio skori svetski rat.

Slike koje su promenile umetnost“Gernika” spada u umetničke slike sa skrivenim porukama. Tako je majka koja kleči nad mrtvim detetom asocijacija na Pijetu, dok žena sa svetiljkom podseća na Kip slobode simbolizujući nadu nakon stradanja. Takođe, na platnu se nalaze i druga 2 Pikasova dela – Minotaur i Harlekin.

Galerija Draco je jedna od najstarijih galerija u našoj zemlji. U bogatoj ponudi nalaze se dela čuvenih umetnika iz zemlje i regiona tako da kolekcionari i ljubitelji umetnosti mogu vrlo lako da ukrase svoj prostor.