Najbolji slikari renesanse – Epoha koja je promenila umetnost!

Renesansno slikarstvo podarilo nam je fascinantna umetnička dela, koja i danas zadivljuju i ostavljaju bez teksta. Buđenje svesti o individualnosti svakog čoveka i moći prirode često su bivali motivi na najpoznatijim umetničkim delima renesanse.

0
35
Najbolji slikari renesanse

Najbolji slikari renesanse ostavili su neizbrisiv trag iza sebe. Upravo ova epoha umetnosti iznedrila je neke od najuticajnijih umetnika i slikara.

Renesansno slikarstvo podarilo nam je fascinantna umetnička dela, koja i danas zadivljuju i ostavljaju bez teksta. Buđenje svesti o individualnosti svakog čoveka i moći prirode često su bivali motivi na najpoznatijim umetničkim delima renesanse.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

Pre nego što kažemo koji su najbolji slikari renesanse, moramo se podsetiti koje su odlike renesanse i umetnosti ove ere.

Odlike i motivi renesansnog slikarstva

Renesansom nazivamo epohu koja je nastala odmah posle srednjeg veka. Sam naziv renesansa označava preporod, buđenje ili ponovno rađanje. Nakon prilično tamnog perioda za umetnost generalno, nastupila je renesansa, kao pravi preporod umetničkog duha i slobode.

Svoje korene renesansna umetnost vuče iz kasnog trinaestog veka, iz Firence. Italijanski renesansni umetnici i danas su najpoznatiji kao stvaraoci ove epohe.

Kada pomislite na renesansu, uglavnom se ona može podeliti na dva perioda – ranu i kasnu renesansu.

Kada govorimo o najboljim slikarima i umetnicima renesanse, takođe ih možemo podeliti na umetnike rane i umetnike kasne renesanse.

Umetnici rane renesanse bili su fokusirani na nestvarne pejzaže i prirodu, kao i idealističke poglede na svet. Sa druge strane, kasni renesansni umetnici akcenat su stavljali na čoveka – njegovu anatomiju i ophođenje prema prirodi. Može se reći da su motivi kasnih renesansnih umetnika inspirisani samim čovekom i njegovom posebnošću.

Najbolji slikari renesanse – Leonardo da Vinči i Mona Liza

Gotovo smo sigurni da ne postoji osoba na ovoj planeti koja nije čula za Mona Lizu. Sliku je naslikao legendarni slikar renesanse Leonardo da Vinči.

Najbolji slikari renesanseMona Liza fascinira ljude širom sveta svojim zagonetnim pogledom, te ne čudi što se ubraja među 5 najpoznatijih portreta na svetu.

Pisani izvori govore nam da je Mona Lizu Leonardo da Vinči stvarao čak četiri godine, te da se i sada smatra nedovršenim. Sam lik Mona Lize izazivao je polemike. Dugo se tragalo za damom koja je bila da Vinčijev „model“. Postojale su i teorije da je ovaj čuveni umetnik svoju Mona Lizu oslikao prema sopstvenom liku. Ipak, sada postoje i dokazi da je na ovom portretu zapravo gospođica Liza del Đokondo.

Leonardo da Vinči zaista se mora svrstati u najbolje slikare renesanse, ali i u najuticajnije umetnike svih vremena. Njegova dela, kao što su Mona Liza i Tajna večera smatraju se vrhuncem stvaralaštva ovog renesansnog genija. Tajna večera neretko se ubraja i u umetnička dela sa skrivenim porukama.

Mikelanđelo i Botičeli kao najbolji slikari renesanse

Firentinska umetnička tradicija najpoznatija je prema jednom umetniku – Mikelanđelu.

Ovaj kasno renesansni umetnik bio je vajar, slikar, arhitekta i pesnik. Njegova svestranost ogleda i u umetničkim delima koja nam je podario.

Najbolji slikari renesanseStvaranje Adama možda je i njegova najpoznatija slika iz perioda kasne renesanse. Oslikana je na najvišem svodu Sikstinske kapele i predstavlja odnos čoveka prema Bogu, kao stvaraocu.

Mikelanđelo je za života bio smatran najvećim umetnikom svog vremena, a sada ga svrstavamo u najbolje umetnike svih vremena. Njegova dela, slikarska i vajarska, ostaće zauvek zapamćena po eleganciji, poruci koju prenose i osećanjima koja izazivaju kod ljubitelja umetnosti.

Botičeli se takođe smatra renesansnim umetnikom. Najbolji slikari renesanse, tačnije rane renesanse svoju inspiraciju su crpeli, između ostalog, iz grčke mitologije. Takav je i slučaj sa Botičelijem. Smatra se da je upravo Botičeli uticao na Mikelanđela, Rafaela i druge umetnike ove epohe.

Najpoznatija dela Botičelija su Rođenje Venere i Proleće.

Galerija Draco je jedna od najstarijih na prostorima naše zemlje. Zahvaljujući višegodišnjem postojanju i uspešnoj saradnji kako sa domaćim, tako i umetnicima iz regiona poseduje bogatu ponudu, pa kolekcionari i ljubitelji umetnosti mogu vrlo lako da pronađu umetničko delo za svoj stambeni i poslovni prostor.