Želite da registrujete svoje ATV vozilo? Evo i kako da to učinite!

Registracija ATV vozila omogućava da ono bude upisano u evidenciju o registrovanim vozilima na osnovu koje se izdaje saobraćajna dozvola i registarske tablice.

0
315
registracija ATV vozila Trendy 1

Registracija ATV vozila je jedini dokaz o njihovoj ispravnosti. Naime, ispunjavanjem određenih propisanih uslova garantuje se bezbednost tokom vožnje ATV vozila. Pa vlasnici stiču pravo da nesmetano učestvuju u saobraćaju.

Ujedno, registracija ATV vozila omogućava da ono bude upisano u evidenciju o registrovanim vozilima na osnovu koje se izdaje saobraćajna dozvola i registarske tablice.

U koju kategoriju spada registracija ATV vozila?

Naziv ATV je, zapravo, skraćenica za sva autonomna transportna terenska vozila. Razvila ih je Evropska Svemirska Agencija za potrebe snabdevanja Međunarodne svemirske stanice vodom, kiseonikom, gorivom i opremom za eksperimente. Vrlo brzo otkrivena je njihova velika izdržljvost i lako savladavanje svih terena, uključujući i ona koja su, gotovo, nedostupna. Tako da se, danas, koriste ATV vozila za lov, za rad u teškim uslovima, čak i kao verni pomoćnici u poljoprivredi. Svojim priključcima i prilagodljivim vešanjem sve više zamenjuju traktore. Zato se opravdano nazivaju mašinama budućnosti.

registracija ATV vozila Trendy 2

ATV vozila ne samo da su moćna, već i prava atrakcija koja skreće pažnju gde god se pojave. Pa ne čudi što je sve veće interesovanje za njih i na našim prostorima. Ipak, trebate imati u vidu da ona nisu klasična vozila, niti motori. Dizajnirana su tako da je vozač aktivan. Odnosno, sedi na sedištu koje ima formu sedla i upravlja vozilom pomoću ručki.

Pomoć na putu – Telefon šlep službe koji morate imati uz sebe!

Prema postojećem Zakonu, registracija ATV vozila spada u kategoriju teških četvorotočkaša, sa oznakom L7e. Mada se u pojedinim slučajevima mogu registrovati kao traktori sa oznakom T3b.

Šta obuhvata registracija kvadova?

Pre 10-ak godina ATV vozila nisu bila toliko zastupljena kod nas. Pa ni registracija nije bila propisana u pravilnicima. Što je stvaralo velike nedoumice kod tadašnjih vlasnika.

Srećom, izmene Zakona uvrstile su i ova vozila. Nema više trajne registracije, već se ona, po svim propisima, obavlja svake godine normalno, kao i za druga motorna vozila.

S obzirom na to da ATV vozila spadaju u kategoriju teških četvorocikla, tj. preko 50ccm ili 4kw snage, za njih je neophodna B1 kategorija. Samim tim, u saobraćaju mogu njime da upravljaju samo lica starija od 18 godina pri čemu je obavezna zaštitna ATV oprema za vozače.

registracija ATV vozila Trendy 3

Registracija ATV vozila polazi od tehničkog pregleda. Tom prilikom se utvrđuje ispravnost kočnica, svetla, žmigavca, sirene… Tehnički pregled se vrši isto kao kod motora. Što znači da vozilo ne ide na valjke. Pored dokaza o izvršenom tehničkom pregledu, neophodan je i dokaz o uplati propisanih taksi i izmirenju drugih obaveza propisanih zakonom. Zatim, potvrda o vlasništvu i dokaz o identitetu vlasnika vozila.

Registracija ATV vozila na kraći period

Prema novom Zakonu, moguće je registracija ATV vozila i na period kraći od godinu dana, a najmanje na mesec dana. Procedura je ista kao kod redovne registracije. Čak je i visina poreza i taksi koje vlasnici vozila plaćaju državi ista. Dok se cena polisa obračunava prema određenim pravilima i nije reciprocitetna broju meseci. Tako, na primer, kod registracije na 6 meseci ne iznosi 50 odsto godišnje, već 70 odsto. Preko 8 meseci plaća se puna polisa.

Šlep služba – Prva pomoć na putu u bezizlaznoj situaciji!

Ukoliko želite da postane vlasnik ATV vozila posetite  CFMOTO. Ovde vas čekaju vrhunski modeli, poput CFORCE 625 TOURING, CFORCE 1000XC EPS, CFORCE 850XC EPS, kao i gume za ATV vozila i druga oprema.

Ujedno, u CFMOTO-u možete naći najbolja UTV vozila, SSV vozila, kao i vrhunske motocikle i skutere. Neka vaša vožnja bude kvalitetna, a zabava na ovom četvorotočkašu vrhunska uz CFMOTO!

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde