Kako najčešće mladi dolaze u dodir sa drogom?

0
740
dodir sa drogom

Postoji uobičajena zabluda da su tinejdžeri koji eksperimentišu sa drogom i alkoholom u suštini „loša deca“. Istina je da su adolescenti  često buntovni – žele da udaraju „kontru“, i to je možda jedan od razloga zbog kojih mladi uzimaju psihoaktivne supstance. Međutim, postavlja se pitanje na koji način omladina dolazi u dodir sa drogom? Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da bolje razumete svoju decu, jer jedino tako možete da im pomognete.

dodir sa drogom 1

Na koji način mladi dolaze u dodir sa drogom, i zašto?

Dobro je poznato koliko je narkomanija raspostranjena u društvu. Međutim, da li ste svesni da se to ne dešava „negde tamo“, nego upravo u vašem okruženju? Nažalost, droga je svuda oko nas, a jedna od najdostupnijih je marihuana. Nekada se prvi susreti sa drogom dešavaju u gradu, na žurkama, ali ponekad je to i u školskom okruženju. Jasno je da ne možete da kontrolišete sve što vaše dete radi, i najbolje što možete da uradite je da pokušate da ga razumete, jer je to prvi i neophodan korak, bez kojeg nema izlečenja.

Zašto adolescenti uzimaju droge? Postoji više razloga, a često je to želja da se uklope u krug vršnjaka i steknu njihove simpatije. Koliko god nam ovo zvučalo besmisleno, setite se da tinejdžeri još uvek nisu odrasli, koliko god oni želeli da deluju tako.

Nekad je to želja da se osete bolje, jer imaju pogrešna uverenja da ih psihoaktivne supstance mogu opustiti. Zloupotreba droga zaista menja neurohemiju mozga, i kratkotrajno proizvodi osećaj zadovoljstva. Međutim, on nije ni približan nuspojavama i štetnim posledicama koje se javljaju ubrzo nakon korišćenja.

Često su psihički problemi, poput depresije ili anksioznosti, podsticaj da se proba droga, u nadi da će ona ublažiti teškoće koje se često javljaju u periodu adolescencije. Upotreba psihoaktivnih supstanci može biti pokušaj da se umanji uznemirenost, a stres igra posebno značajnu ulogu u započinjanju i kontinuiranoj upotrebi droge, kao i u recidivu.

Naime, zavisnici se često nakon teških perioda i životnih kriza ponovo okreću drogi, u nadi da će im ona pomoći, ali ovo je sve samo ne istina.

Nekad se adolescenti okreću drogama, jer misle da će psihoaktivne supstance poboljšati njihov učinak u školi ili nekom hobiju, posebno sportu. Ovo samo pokazuje koliko su mladi neinformisani i needukovani kada je upotreba droga u pitanju.

dodir sa drogom 2

Kako prekinuti dodir sa drogom? Klinika Dr Vorobjev je pravo mesto!

Redovna upotreba droga dovodi do fizičke i psihičke zavisnosti, koja zahteva stručan tretman i lečenje. Vi kao roditelj možete mnogo toga da uradite, a najbitniji je način na koji komunicirate sa svojim detetom.

Ukoliko uspete da doprete do adolescenta na pravi način, možete da inicirate lečenje. Vaš najbolji izbor je klinika Dr Vorobjev, jer se na njoj koristi najsavremenija medicinska oprema i najinovativnije metode.

Na ovoj klinici zaposleni su svetski priznati stručnjaci koji imaju ogromno iskustvo u lečenju svih vrsta bolesti zavisnosti, ali i psihičkih problema. Svim pacijentima je obezbeđena konstantna nega i podrška, a psihoterapijski rad se pokazuje kao izuzetno značajan faktor u izlečenju.

Koja god zavisnost da je u pitanju, postoji put do izlečenja. On nije uvek lak, a ni prijatan, ali dovodi do ogromnih pozitivnih promena, sticanja zdravih navika i kvalitetnijeg života. Vaše dete zaslužuje najbolje, zato odaberite kliniku Dr Vorobjev.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde