Problemi u braku – najčešći problemi i kako ih rešiti

0
1425
Problemi u braku

Problemi u braku postali su, na žalost, česta pojava.

Brz tempo života, režim rada koji porodicu okuplja tek uveče, stalni stres, često dovode da zaboravimo na one sitnice koje nas čini srećnim i koje su nas spojile se voljenom osobom.

Poražavajuća statistika govori da se svaki treći brak, kako u svetu tako i u Srbiji, završi razvodom.

Ovi uznemiravajući podaci, sa stalnom tendencijom porasta, dovode do pitanja šta brak čini uspešnim i stabilnim, a kada nastaju problemi u braku.

Brak predstavlja svakodnevni zajednički život, u kome treba podeliti radosne trenutke i izboriti se sa različitim izazovima, problemima, gubicima, ali i dosadom koju donose godine. Međutim, čini se da je danas biti u braku zaista pravo umeće ili smo, pak, postali bezosećajni i sebični, jer su problemi u partnerskim odnosima češća pojava nego prethodnih decenija.

Problemi u braku nastali zbog nerealnih očekivanja

Partnera za brak biramo na osnovu ideje o zajedničkom životu sa njim. Ipak, ne treba imati nerealna očekivanja, jer ni vi ne želite da neko iz korena menja vaše stavove i mišljenje, kada ste već zrela, formirana ličnost.

Zato najbolje funkcionišu parovi koji su na početku postavili očekivanja. Počev od obične podele poslova u kući, pa do načina na koji će da vaspitavaju decu.

Da biste to postigli, vaša voljena osoba, pre svega, mora da vam bude najbolji prijatelj. Iako mnogi muškarci teško povezuju prijateljstvo i strast, ovo je najbolji način za otvorenost u izražavanju misli i emocija.

Problemi u braku zbog prestanka komunikacije

Mnogi parovi, danas, vode konverzaciju na mehaničkom principu bez želje da razumeju dublje osećanja svog partnera.

Rođenje deteta može dodatno da produbi jaz, jer postajete fokusirani na bebu i posao, zaboravljajući na međusobnu pažnju.

Ključ ovog problema leži u svakodnevnom ćaskanju o sitnim stvarima, kojima se okrećete jedan prema drugom. Topao pogled, nežni dodir, drugi gestovi kojima pokazujete da vam je stalo do voljene osobe. Sve je to naizgled nebitno, a ipak, možu da dovede ne samo do stabilnosti u braku, već i do produženja romanse.

Imajte u vidu da uspešan brak ne “trpi” konkurenciju i odmeravanje šta je ko uradio za drugog. Treba uvek biti okrenut partneru i strpljiv, jer se pozitivne promene ne pojavljuje odmah, preko noći.

Svađe kao način rešavanja problema u braku

Potiskivanje problema u braku i nedostatak razgovora dovode do većeg nezadovoljstva partnerom, pa čak se može javiti i depresija.

Zato, mnogi psiholozi savetuju da je konstruktivna svađa dobra za rešavanje konflikta. Pod tim se podrazumeva da nikako ne možete nametati svoje mišljenje, već treba saslušati i drugu stranu. Jedino dvosmernom komunikacijom možete postići da se napetost smanji i nastali problem reši ili da postignete kompromis.

Ne zaboravite da ste tim!

Baš kao što svaku odluku treba da donesete zajedno, tako je bitno da pronađete nova zajednička interesovanja u kojima ćete oboje uživati. To se ne odnosi na porodične obaveze, već nešto što je samo vama bitno.

Takođe, pored zajedničkih aktivnosti podjednako je važno da oboje pronađete i neke aktivnosti koje će te obavljati samostalno, jer previše provedenog vremena zajedno u toku dana može “ugušiti“ vaš odnos.

Zato, za srećan brak napravite balans između zajedničkih i aktivnosti koje obavljate samostalno.

Ukoliko, nastale probleme u braku ne možete sami da rešite, tu je psihološko savetovalište  Sana, koje je specijalizovano za partnersko savetovanje.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde