Hladnjače za voće i povrće

0
2520
Hladnjače za voće i povrće

Hladnjače za voće i povrće služe za očuvanje svežine i dugotrajnosti namirnica.

Stanje voća i povrća zavisi uglavnom od temperature. Jedan od načina da se svežina sačuva duži vremenski period, jeste da se čuva na sniženoj temperaturi. Međutim, teba uzeti u obzir i činjenicu da suviše niska temperatura može oštetiti proizvod i uticati na njegovu trajnost. Zato je u toku hlađenja potreban veliki oprez!

Hladnjače za voće i povrće i oštećeni proizvodi

Veoma važno je da voće i povrće ne budu oštećeni tokom berbe. Oštećednjače za voće i povrće i oštećeni proizvodini proizvodi imaju mnogo kraći vek trajanja nakon iznošenja iz hladnjača. Prljavi i neočišćeni proizvodi mogu u hladnjaču uneti plesan i bakterije i zagaditi ostale. Zato je pre unošenja veoma bitno da proizvod bude zdrav i očišćen!

Pravilna priprema voća i povrća pre unošenja u hladnjaču

Veoma je važno da se proizvodi ne oštete i ne uprljaju tokom berbe. Najbolja opcija je da se voće i povrće posle berbe sortira pažljivo u kontejnere i zatim unesu u hladnjaču. Period između berbe i skladištenja u hladnajčama ne sme da bude predug, jer to može nepovoljno uticati na kvalitet i očuvanje poljoprivrednog proizvoda.

Ukoliko je poljoprivredni proizvod uprljan, neophodno ga je očistiti. Voda koja se koristi mora biti pročišćena i specijalno namenjena za te svrhe.

Neko voće i povrće zahteva skidanje lišća pre skladištenja. Međutim, praksa je pokazala da je najbolja opcija je da se lišće ne skida, zbog gubitka vlage, već da se ukloni neposredno pre same prodaje.

Proces hlađenja pre unošenja u hladnjaču

Voće i povrće mora biti rashlađeno pre unosa u hladnjaču. Hlađenje vodom se pokazalo neefikasno zbog ulaska gljivičnih spora u proizvod, zato je najbolje proizvode brati rano ujutru ili kasno uveče, kada su već prirodno rashlađeni.

Hladnjače za voće i povrće – temperatura

Hladnjače za voće i povrće

Svo voće i povrće ima kritičnu temperaturu ispod koje se ne sme ići.

Šargarepa recimo pocrni i omekša, dok krompir potpuno bude uništen. Temperatura u hladnjačama uvek mora biti ispod kritične! Pad za 0,5 stepeni celzijusa ispod kritične temperature, može dovesti do oštećenja poljoprivrednog proizvoda.

Relativna vlažnost

Većina proizvoda traži veliku vlažnost za opstanak i održavanje svežine. Gubitak vlage dovodi do propadanja, zato je važno da relativna vlažnost uvek bude iznad 85 %

Ovo se može postići na sledeći način:

Dozvoljava se da proizvod dostigne temperaturu skladištenja, a zatim se pokriva plastikom.

Redovno se prska vodom. Ovaj proces je neophodno uraditi i pre skladištenja zbog održavanja svežine tokom celog procesa.

Pakovanje voća i povrća pre skladištenja

Pakovanje je jedna od najbitnijih stavki, kako bi se utovar i istovar mogao izvršiti lako i bezbedno.

Postoje dva načina pakovanja:

Korišćenje sanduka u koji se mogu slagati voće i povrće

Komlikovaniji sistem pomoću polica i specijalno dizajniranih ležišta

Bitno je da prilikom pakovanja bude obezbeđeno nesmetano strujanje vazduha. Zato je neophodno ostaviti prostora između zidova hladnajče i sanduka, kao i između sanduka i rashladnih uređaja na plafonu rashladne jedinice.

Hladnjače za voće i povrće i transport

Poljoprivredne proizvode ne treba samo održavati i paziti u hladnjačama, već i tokom transporta. Bitno je da se voće i povrće ne pomera i ne premešta iz sanduka, tako da šteta tokom transporta bude minimalna.

Rok trajanja ovako očuvanog voća i povrća, može biti dug, ukoliko se pridržavate svih navedenih pravila.

Firma Su Fruit iz Subotice, poseduje rashladne jedinice vrhunskog kvaliteta i kapaciteta. Zato je voće i povrće koje oni distribuiraju očuvane svežine i neverovatnog kvaliteta.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde