Cveće kao najprikladniji način da nekome izrazite saučešće

Slanje cveća je dugo vremena bilo i ostalo izraz saosećanja. Cvetni aranžman ili biljka imaju sposobnost da govore ono što srce oseća kada reči ne uspeju ili ne izgledaju adekvatne.

0
42
Pogrebno cveće

Gubitak voljene osobe jedno je od najtežih životnih iskustava. Kao prijatelj ili član porodice nekoga ko tuguje, želite da date svoj deo podrške, da izrazite svoje saučešće i učinite da se osećaju voljeno u tako tužnom trenutku.

Slanje cveća je dugo vremena bilo i ostalo izraz saosećanja. Cvetni aranžman ili biljka imaju sposobnost da govore ono što srce oseća kada reči ne uspeju ili ne izgledaju adekvatne.

Mnogo puta, međutim, neki ljudi imaju needoumice koje cveće je prikladno poslati.  Postoje li određene religije u kojima je slanje cveća neprikladno? Gde se cveće zapravo šalje – na sahranu, na grobnicu ili u nečiji dom? 

U narednim redovima pokušaćemo da vam pomognemo i odgovorimo na neka od ovih pitanja i da vam pružimo smernice koje su vam potrebne kako biste ispoštovali sećanje na život nekoga ko vam je značio i koga ste poštovali i voleli.

Nakon što pročitate naš vodič, saznaćete da su neke od najpopularnijih vrsta pogrebnog cveća ljiljani, hrizanteme, orhideje i karanfili i da pogrebni aranžmani dolaze u obliku venaca, suza, aranžmana za kovčege, korpi i još mnogo toga.

Kada želite da izjavite saučešće, poslednja stvar koju želite da uradite je da pošaljete nešto neprikladno. Pogrebno cveće se može razlikovati u zavisnosti od različitih kultura i religija. Recimo, kada prisustvujete budističkoj sahrani, na primer, slanje belog cveća je prikladan gest, dok crveno treba izbegavati. Nakon što pročitate naš vodič, s poštovanjem ćete moći da izrazite svoje najdublje saučešće onako kako je to zaista prikladno.

Tradicija slanja cveća kao izraza saučešća je veoma duga

Slanje cveća kao način izražavanja saosećanja je dugogodišnja tradicija – datira još od 60.000 godina pre nove ere!

U tužnim vremenima, cveće donosi poruku nade i označava saosećanje, ljubav i toplinu. Cveće u modernim vremenima ima dvostruku svrhu, sa jedne strane predstavlja odavanje počasti životu onoga ko je preminuo i utehu ožalošćenoj porodici. 

Vrste pogrebnih aranžmana

Pogrebne korpe sa cvećem predstavljaju prikladan način za izražavanje saučešća. Mogu se dostaviti u pogrebnu kuću, u crkvu na versku službu ili u porodični dom.

Venci, krstovi i srca – ovi veći, cvetni aranžmani prikladni su za porodicu i bliske prijatelje.

Pogrebno cveće Kružni oblik pogrebnog venca je dirljiv način predstavljanja večnog života, dok pogrebni krstovi predstavljaju veru, a srce simboliše ljubav.

Buketi su takođe veoma prikladni kao izraz saučeća za prijatelja ili daljeg člana porodice.

Iako je izražavanje tuge i poštovanja kroz cveće široko prihvaćeno, postoje slučajevi kada slanje cveća nije prikladno. Neke kulture i religije, kao što su jevrejska i islamska vera, tradicionalno ne koriste cveće kao izraz žalosti.

Kada prisustvujete budističkoj ceremoniji, važno je znati da je belo cveće tradicionalni izbor boje koja predstavlja žalost, dok se crveno smatra lošim znakom. Za hinduističke sahrane, cveće nije tradicionalni deo religije, jer se očekuje da ožalošćeni dođu praznih ruku, bez cveća i poklona.

Ukoliko pak pored svega imate bilo kakvih pitanja ili nedoumice u vezi sa prikladnošću slanja cveća, možda biste u tom slučaju trebali da kontaktirate pogrebno preduzeće ili porodičnog prijatelja ili rođaka koji vam mogu dati prave smernice.

Vrste pogrebnog cveća

Postoji mnogo koraka za planiranje sahrane za voljenu osobu, a jedan od najdirljivijih načina da dodate personalizovani dodir samoj pogrebnoj ceremoniji ili spomen obeležju je cveće.

Pored svoje lepote, cveće nosi sa sobom jedinstveno značenje ili emociju. Ovo je posebno važno kada odlučujete koje ćete cveće odabrati kao izraz žalosti i saosećajnosti.

Ljiljani – kao jedan od najpopularnijih cvetnih izbora za sahrane, ljiljani predstavljaju obnovljenu nevinost duše preminulog.

Pogrebno cveće Gladiole – visoke i veličanstvene, gladiole prenose snagu karaktera, moralni integritet i iskrenost.

Karanfili – beli karanfili prenose čistu ljubav i nevinost; crveni karanfili predstavljaju divljenje; a ružičasti karanfili označavaju uspomenu na nekog ko nam je značio.

Hrizanteme – u mnogim evropskim kulturama, hrizanteme se koriste samo kao pogrebno cveće jer su simbol smrti. U SAD, hrizanteme predstavljaju istinu i obično se smatraju najprikladnijim načinom odavanja počasti umrlom.

Pogrebno cveće Ruže – ovaj veoma popularan cvet nosi različita značenja u zavisnosti od boje. Bele ruže izražavaju poštovanje, nevinost i mladost, crvene ruže prenose poštovanje, ljubav i hrabrost, ružičaste ruže označavaju ljubav, milost i nežnost, grimizne ruže označavaju tugu ,a žuta predstavlja prijateljstvo.

Orhideje – ružičasta i bela su tradicionalne boje orhideja koje se koriste za izražavanje žalosti.

Phalaenopsis i dendrobium orhideje su generalno najprikladnije vrste orhideja koje se koriste kao cvetovi saosećanja.

Važno je znati da tradicija ukrašavanja kovčega svežim cvećem obično pripada najbližim članovima porodice – supružniku, deci, braći i sestri, roditeljima, itd.

Pogrebno cveće Pored vašeg prisustva i lepih reči, cveće je divan način da izrazite ono što vam je u srcu, a nadamo se da smo vam u predhodnim redovima barem malo pomogli u slučaju da imate nedoumice oko izbora.

Drnda International – pogrebno preduzeće sa tradicijom dugom više od dve decenije je uvek sa vama, pružaju vam sve vrste pogrebnih usluga i dostupni su 24 časa, sedam dana u nedelji. U okviru pogrebnog preduzeća je i cvećara gde možete izabrati najprikladnije cvetne aranžmane koji će u vaše ime preneti izraz tuge i saosećajnosti.