Zlatne poluge – Sve što bi trebalo da znate!

Zlatne poluge imaju dugu i bogatu istoriju. Najraniji tip zlatnih poluga bili su ingoti, napravljeni ulivanjem rastopljenog zlata u kalupe, koji su se najverovatnije u početku izrađivali od gline.

0
682
Zlatne poluge

Zlatne poluge predstavljaju jedan od dva oblika ovog plemenitog metala. Osim zlatnih pločica, investiciono zlato može se kupiti i u obliku novčića/dukata.

Zlatne poluge imaju dugu i bogatu istoriju. Najraniji tip zlatnih poluga bili su ingoti, napravljeni ulivanjem rastopljenog zlata u kalupe, koji su se najverovatnije u početku izrađivali od gline.

U istorijskim spisima pominje se rani tip ingota rimskog autora Tacita, koji pominje „visoku priču“ koju je ispričao Gaj Cezije Bas da bi pridobio naklonost cara Nerona. Rimski lirski pesnik Bas je tvrdio da zna gde se nalaze „ogromne zaliha zlata, ne iskovanog u obliku novčića, već u grubim i bezobličnim ingotima, kakvi su bili u upotrebi u ranim vremenima sveta“. Zlato nikada nije pronađeno, ali priča ilustruje da je u predrimsko doba, ingot bio poznata roba, ali ona koja nije nužno bila u obliku šipke.

Kada su nastale prve “standardne“ zlatne poluge?

Pokazalo se da je teško utvrditi kada su napravljene prve zlatne poluge „standardne“ veličine.

Timoti Grin i Stjuart Marej objavili su kratku knjigu pod naslovom Istorija londonske liste dobrih isporuka 1750-2010 koja bi verovatno rešila problem. Iz naslova se čini da je standardizacija zlatnih poluga postojala još 1750. godine.

Godine 1810, zlatne pločice od 200 unci i 916 finoće („krunsko zlato“ / 22 karata) prihvatila je Kancelarija za poluge Banke Engleske.

Zlatne polugeIz ovog standarda od 200 unci čini se verovatnim da su poluge od 400 unci takođe mogle postojati u to vreme.

Jedno od najstarijih pisanih pomena govore da se zlatna poluga od 400 oz proizvodi kao komercijalni standard potiče iz 1890. godine. Taj dokument bio je „Mixed Metals: or, Metallic Alloys“ Artura Horsmana Hiornsa. On navodi: „Zlato se šalje iz Banke Engleske u kovnicu novca u ingotima od po 400 unci“.

Članak iz Merchants’ Magazine and Commercial Review, datiran 1849, opisuje zlatnu polugu „srednje veličine“ kao tešku 275 unci: „Najvažnija klasa zlatnih poluga iz Londona i Pariza, nosi oznaku vlade ili privatnog procenjivača. Oni se nazivaju čisto zlato. Francuska odšteta, 1835. godine, isplaćena je ovoj zemlji [SAD] u više od 600 poluga, čija je ukupna vrednost bila 3 ​​500 000 dolara. Poluga finog zlata, šest inča dugačka, tri široka i 1,5 debela, što je srednje veličine, bila bi teška 275 unci.“

U modernim vremenima nema primera zlatnih poluga ove težine. Sa razvojem savremenih metoda proizvodnje, zlatne poluge kuju se po izuzetno visokim standardima završne obrade i preciznosti. Međutim, „livene“ poluge starijeg stila su i dalje uobičajene. Smatraju se podjednako poželjnim, prvenstveno zbog njihovog sadržaja zlata, ali i zbog estetike.

Zlatne poluge kao investiciono zlato

Kada govorimo o zlatnim polugama koje su dostupne fizičkim i pravnim licima, mislimo na investiciono zlato u obliku pločica, koje se klasifikuju kao najčistije zlato.

Da bi se smatrale investicionim, prema Zakonu o PDV-u, one moraju biti stepena finoće većeg od 995/1000.

U moderno vreme, veliku popularnost stekle su zlatne pločice male i srednje težine. Pod ovim podrazumevamo pločice od 1gr do 50gr. Međutim, zlatne pločice možete kupiti i u većim težinama – od 100 do 1000 grama.

Popularnost malih i srednjih zlatnih pločica ogleda se u njihovoj prenosivosti i lakoći čuvanja. Osim toga, njihova kupovina ne predstavlja veliki izdatak na mesečnom nivou.

U kriznim vremenima, sa kakvima se i danas suočavamo, zlatne pločice mogu predstavljati odličnu zaštitu od negativnih sila inflacije. Čisto zlato štiti i čuva našu kupovnu moć, jer njegova vrednost neretko raste u periodima visoke inflacije i propadanja novca. Prošla godina ostaće zabeležena kao godina pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, ali i kao godina rekordnog porasta cene žutog plemenitog metala.

Zlatne pločice kao poklon

Zlatne pločice se ne kupuju isključivo u investicione svrhe. Naime, one predstavljaju i savršen poklon za različite prilike.

Bilo da se radi o prvom rođendanu, krštenju ili rođenju deteta, kupovinom i darovanjem zlatnih pločica nikada ne možete pogrešiti. One se mogu darivati i u prilikama kao što su godišnjice braka ili veze, svadbe i venčanja. Nije retkost da se kupovina investicionog zlata obavlja i u cilju poslovnog darivanja. Kupuje se za godišnjice osnivanja firme, posebnim i najvažnijim klijentima i zaposlenima i slično.

Zlatne polugeUkoliko želite da kupite svoje prve zlatne pločice ili zlatne novčiće, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.