Zlatni dukati – Sve što bi trebalo da znate!

Dukat se smatra prvim oblikom novca, nastao u srednjem veku u Veneciji. Zatim se, velikom brzinom, raširio i po ostatku Evrope. Zlatni dukat bio je, zaista, najtipičniji trgovački novac.

0
758
Zlatni dukati

Zlatni dukati ili zlatni novčići predstavljaju jedan od dva oblika investicionog zlata. Osim dukata, zlato se može kupiti i u obliku pločica ili poluga.

Dukat se smatra prvim oblikom novca, nastao u srednjem veku u Veneciji. Zatim se, velikom brzinom, raširio i po ostatku Evrope. Zlatni dukat bio je, zaista, najtipičniji trgovački novac.

Stvoren je davne 1284. godine pod duždom Jovanom Dandolom. Zvanično se prvi put standardizovano kuje u Kristijaniji ili današnjem Oslu, sredinom 17. veka.

U savremeno doba, najpoznatiji zlatnici svakako su oni koje je iskovalo Austrijsko carstvo. Kada govorimo o ovim dukatima, postoje dve vrste: jednostruki i četvorostruki. Austrougarska je nastavila da kuje dukat sve do 1915. godine, i posle uvođenja forinte, kao zakonskog i zvaničnog sredstva plaćanja.

Po istorijskim podacima, najveći i ukupan broj dukata iskovan je krajem 19. veka, a iznosio je preko 60.000.000. Ovi dukati bili su proizvedeni za vreme vladavine Franca Jozefa.

Koji su najpopularniji zlatni dukati i zbog čega je tako otkrivamo vam u narednim redovima.

Austrijski zlatni dukati

Moramo napomenuti da su austrijski zlatni dukati jedni od najpopularnijih. Pre svega mislimo na Franc Jozef i Wiener Philharmoniker dukate.

Dukati sa godinom kovanja 1915, ispisanoj na samom novčiću na poleđini imaju grb Austrougarske, dok je na prednjoj strani profil i lik Franca Jozefa, oko čije se glave nalazi venac od lovorovog lišča.

Osim što se u modernom vremenu koriste uglavnom kao investiciono sredstvo, ovi dukati sa sobom nose i ogromnu istorijsku i kulturološku vrednost, te su popularni i među kolekcionarima širom sveta.

Još jedan od veoma popularnih zlatnih dukata svakako je Wiener Philharmoniker – dukat iskovan i posvećen čuvenom bečkom orkerstru.

Dukati austrijske kovnice i dan danas smatraju se najatraktivnijim i najtraženijim dukatima.

Franc Jozef zlatni dukati

Franc Jozef zlatni dukati duguju svoj izgled i dizajnom podsećaju na srednjevekovne zlatnike kovane u Evropi. Prilično su tanki, ali u isto vreme veliki u prečniku. Teže 3,44 grama, a sadrže 98,6% zlata.

Zlatni dukatiAversna strana Franc Jozef dukata ulepšana je portretom ovog austrijskog cara sa najdužom zabeležnom istorijom vladanja. Glava cara je okrenuta desno, a na dukatu se mogu videti ispisane reči FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR.

Revernu stranu čine grb Austrije i dvoglavi carski orao, koji drći krunske dragulje na vrhu glava, carski mač i kuglu, koja označava simbol božanskog prava. Takođe, reversna strana sadrži i ispisane, odnosno iskovane reči HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REKS A A, kao i godinu izdanja dukata.

Wiener Philharmoniker zlatni dukati

Kada spominjemo zlatne novčiće, ne možemo a da ne obratimo pažnju i na Wiener Philharmoniker dukat. Radi se o prvoj redovno izdavanoj kovnici, čija je nominalna vrednost izražena u evrima. Od 2002. godine postaje konstanta na investicionom tržištu.

Dukat bečke filharmonije kuje se u austrijskoj kovnici, te ne čudi ni njegov naziv.

Ono što je posebno zanimljivo kada je ovaj dukat u pitanju jeste da je svoju popularnost stekao veoma brzo. Već godinu dana nakon izdavanja postao je najprodavaniji investicioni dukat u celoj Evropi.

Wiener Philharmoniker se izdaje u apoenima od 1 unce i 1/4 unce. Nakon početnih apoena, uvedeni su i apoeni od 1/10 unce, kao i od 1/2 unce i 1/25 unce.

Zahvaljujući velikoj popularnosti zlatnog dukata, 2008. godine iskovan je i srebrni Wiener Philharmoniker, a zatim je nastala i platinasta verzija.

Sam dizajn novčića na prednjoj strani čine instrumenti kao što su horna, harfa, violine i violončelo. Poleđina novčića ulepšana je slikom čuvenih orgulja Musikverein dvorane.

Gde kupiti zlatne dukate?

Investicione zlatne dukate možete pronaći u kompaniji Insignitus GOLD ili ih kupiti putem njihovog web sajta.

Na raspolaganju su vam mali i veliki Franc Jozef dukati, kao i Wiener Philharmoniker dukat.

Osim toga, kompanija Insignitus GOLD nudi vam i veliki izbor zlatnih pločica različitih gramaža – od 1 grama, sve do 1 kilograma.

Zlatni dukatiPosetite sajt kompanije Insignitus GOLD i kupite vaše prve investicione novčiće već danas!