Hirurško vađenje zuba

0
706
Hirurško vađenje zuba

Hirurško vađenje zuba predstavlja stomatološku intervenciju koja se primenjuje kod impaktiranih zuba. U pitanju su zubi koji nisu nikli u vilici, iako je odavno prošlo vreme za njihov rast. Najčešće su to umnjaci.

Mlečni zubi kod dece su prisutni do 12. godine. U tom periodu se završava smena zuba, tako da u vilici deteta se nalazi ukupno 28 zuba. Međutim, tu se ne završava proces nicanja stalnih zuba. Umnjaci, tj. treći kutnjaci ili treći molari, kako se još nazivaju, rastu obično između 15. i 17. godine.

S obzirom da su drugi zubi odavno našli svoje mesto u nizu upravo se umanjaci u većini slučajeva javljaju kao impaktirani zubi. Mada se mogu javiti i na drugim zubima, posebno na očnjacima.

Istraživanja pokazuju da ovaj problem sa umnjacima pogađa oko 15 odsto ljudi u svetu. Imajući u vidu rasprostranjenost u narednim redovima vam otkrivamo sve što treba da znate o hirurškom vađenju zuba.

Zašto je potrebno hirurško vađenje zuba?

Impaktirani zubi se javljaju kada je normalni put nicanja ometen ili blokiran nekom preprekom. Obično je razlog tome nedostatak prostora u zubnom nizu zbog nedovoljne veličine vilice. Kao faktori navodi se i nepravilan položaj klice zuba i prerano izvađeni mlečni zubi.

Hirurško vađenje zubaIako mnogi pacijenti odlažu rešavanje ovog problema, impaktirani zubi mogu da dovedu do brojnih komplikacija. Pre svega, utiču na položaj susednih zuba i pojavu kvara na njima. Takođe, izazivaju resorpciju korena susednog zuba, jer vrše pritisak na njega.

Neiznikli zubi u gornjoj vilici naročito su opasni po zdravlje, jer mogu da dođu u odnos sa sinusnom šupljinom. Dok kod poluimpaktiranih umnjaka može se javiti perikoronitis. U pitanju je lokalizovana akutna gnojna upala oko zuba koja je praćena jakim bolom i otokom, otežanim otvaranjem usta, otežanim gutanjem, pa i upalom limfnih žlezda ispod donje vilice.

Kako izgleda hirurško vađenje zuba?

Operacija umnjaka se izvodi pod lokalnom anestezijiom, što znači da je potpuno bezbolna. Prvi korak jeste RTG snimanje zuba kako bi stomatolog imao jasni uvid u stanje neizniklog zuba.

Prilikom zahvata radi se rez gingive i odstranjuje se deo alveolarne kosti koji okružuje zub. Zbog toga se hirurško vađenje zuba stručno naziva alveotomija, od reči „alveola“, koja označava čašicu u kojoj se nalazi zub.

Kroz otvor u kosti vadi se zaostali koren ili impaktirani zub. Zatim se rana pokriva gingivom i ušiva.

Nakon 7 dana konci se skidaju, a kost se u narednim mesecima spontano regeneriše tako da nestaje stvoreni defekt prilikom odstranjivanja njenog dela.

Saveti nakon vađenja impaktiranih zuba

Neposredno posle operacije treba izbegavati vruće napitke i vruću hranu, kao i cigarete i alkohol. Za otok i bol koji se javljaju možete koristiti hladne obloge i analgetike po preporuci stomatologa.

Obavezna je dobra oralna higijena koja podrazumeva četkanje laganim potezima oko rane kako bi se otklonile naslage hrane i sprečio prodor bakterija.

U slučaju blagog krvarenja iz šavova možete na njih staviti vlažnu vrećicu čaja, najbolje je da to bude crni čaj.

Hirurško vađenje zubaIdealno starosno doba za hirurško vađenje umnjaka je između 17. i 20. godine života, zato se na vreme javite svom stomatologu.