Oralna higijena sa fiksnom protezom

S obzirom da fiksne proteze zahvataju površinu zuba održavanje oralne higijene je malo kompleksnije. Pre svega, biće vam potrebno više vremena da pravilno očistite svoje zube. To znači da zube morate prati ne samo ujutru i uveče, kao što ste to do sada činili, već i posle svakoga obroka

0
621
Oralna higijena sa fiksnom protezom

Oralna higijena sa fiksnom protezom mora biti na najvišem nivou.

Lice čoveka od davnina je privlačilo pažnju. To svedoče i brojni istorijski tekstovi o tehnikama kojim su se služile ne samo žene, već i muškarci kako bi istakli njegovu lepotu.

Iako su određene karakteristike u pogledu očiju i usana zadržane, u modernom dobu lepota je dobila novo značenje tako da se danas sve veća pažnja posvećuje zubima. Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja ne sanja o očaravajućem osmehu i blistavoj belini svojih zuba, te ne čudi što je beljenje zuba postala jedna od najtraženijih stomatoloških procedura.

Međutim, beli zubi nisu jedini imperativ lepote. Važnu ulogu ima i pravilni zubni niz. Nepravilno postavljeni zubi ne samo da narušavaju estetiku, već utiču na vaše zdravlje, jer otežavaju žvakanje i gutanje hrane.

Nažalost, pravilni zubni niz je retkost. Istraživanja pokazuju da skoro 75 odsto dece i 35 odsto odraslih ljudi u svetu ima loš zagrižaj. Zavisno od stepena malokluzije mogu se primenjivati različiti načini lečenja, pri čemu su fiksne proteze najpopularnija metoda ortodoncije.

Imajući ovo u vidu, otkrivamo vam šta obuhvata oralna higijena sa fiksnom protezom.

Da li oralna higijena sa fiksnom protezom ima razlike u odnosu na klasično pranje zuba?

Fiksne proteze se sastoje od bravica, lukova i gumica. Bravice se pričvršćuju na svaki zub. Luk „pomera“ zuba. Na taj način ih vraća u pravilni položaj, a gumica je spona između luka i bravice.

Oralna higijena sa fiksnom protezomS obzirom da fiksne proteze zahvataju površinu zuba održavanje oralne higijene je malo kompleksnije. Pre svega, biće vam potrebno više vremena da pravilno očistite svoje zube. To znači da zube morate prati ne samo ujutru i uveče, kao što ste to do sada činili, već i posle svakoga obroka. Razlog leži u činjenici da je proteza dobro tlo za zadržavanje hrane i bakterija.

Ukoliko ne održavate pravilnu oralnu higijenu postoji opasnost da se javi upala desni, kao i učestaliji karijes. Takođe, nakon skidanja proteze možete biti neprijatno iznenađeni belim mrljama na zubima. U pitanju je demineralizovana gleđ koja nastaje neredovnim otklanjanjem zubnog plaka i ne može se naknadno ukloniti.

Šta vam je potrebno za oralnu higijenu sa fiksnom protezom?

Upotreba klasične četkice se podrazumeva. Stomatolozi savetuju da koristite četkicu sa mekim, zaobljenim vlaknima, koju ćete češće menjati. Pranje treba da bude laganim kružnim pokretima sa svih strana. Četkanje levo-desno nije preporučljivo, jer se time guraju ostaci hrane pod protezu, pa je veći rizik od stomatoloških problema.

Pored klasične, obavezna je upotreba i interdentalne četkice. Tanjim modelima ćete, kao i pre postavljanja proteze, čistiti prostor između susednih zuba, dok deblje koristite za održavanje breketa i žica.

U svakodnevoj oralnoj higijeni treba da se nađe i navošteni konac za zube. Njegova upotreba se u izvesnoj meri razlikuje. Naime, kada nosite protezu konac morate da provlačite između žice i zuba tako da jedan kraj držite prema usnama, a drugi prema jeziku.

Za osveženje daha i detaljno čišćenje poželjna je upotreba i tečnosti za ispiranje usta sa najmanjom koncentracijom antiseptika.

Redovne posete stomatologu se svakako preporučuju, pored održavanja oralne higijene.

Oralna higijena sa fiksnom protezom obuhvata i pravilnu ishranu

Da biste postigli željene razultate u predviđenom roku, ujedno sprečili otpadanje bravica, obratite pažnju i na ishranu. Izbegavajte gazirana pića, bombone, žvake, kokice, kikiriki i tvrde namirnice, dok za ublažavanje pojave karijesa svedite unos slatkiša i grickalica na minimum.

Oralna higijena sa fiksnom protezomUčinite svoj osmeh savršenim, posetite stomatološku ordinaciju Bodent u Beogradu.