Volite čiste ruke? Samo 3% populacije zna kako se pravilno peru ruke

0
638

Sve što smo stariji a naročito u srednjim i poznim godinama, zdravo za gotovo uzimamo da skoro svi imaju osnove znanja o ličnoj higijeni. Imamo šablone kojih se prodržavamo kako bi higijenu održavali. Moramo se tuširati svaki dan. Moramo redovito menjati donje rublje. A možda najbitnije, moramo prati ruke ispravno. Međutim kako ispada odrasli pranje ruku rade jako loše i totalno nepravilno. Prema Američkoj kancelariji za poljoprivredu, 97 posto odraslih ne pere ruke na ispravan način. Pranje ruku se uvek obavljaja u velikoj žurbi i na taj način jedva ida se šta postigne, piše 100posto.

Državno testiranje obuhvatilo je 383 ljudi iz Severne Karoline. Rezultati su pokazali da zbog lošeg načina pranja ruku skoro polovina ispitanika širi bakterije sa sirovog mesa na posude sa začinima, a 11 posto njih šire te bakterije i na ručke od frižidera. Nakon toga raznim bakterijama put slobodan da dođu do hrane koju smo ostavili u frižideru. Dakle, na koji način zaista bi trebalo da operemo ruke?

Posebno oprezan treba biti u kuhinji kada se barata sirovim mesom i u toaletu.

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučije da pranje ruku sapunom traje 20 sekundi, zahvativši njime i zadnju stranu ruku, između prstju i ispod noktiju, kao i dlanove. Nakon toga isperite sapun i obrišite ruke čistim peškirom. U ovom istraživanju došlo se do rezultata da mnogi ispitanici ne koriste čiste peškire kako bi osušili ruke, tako da su ih ponovno zaprljali nakon pranja. Možda vam 20 sekundi za pranje ruku izgleda kao večnostč, ali ako spremate jelo ili izlazite iz toaleta, pobrinite se da imate stvarno čiste ruke. Isplati se jer je zdravlje uvek na prvom mestu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde