Da li je bolje obično ili hirurško vađenje umnjaka?

Umnjaci koji su normalno nikli vade se kao i drugi zubi. Za razliku od njih, za umnjake koji se nalaze u nepravilnom položaju, izrasli su u pogrešnom smeru ili uopšte nisu nikli primenjuje se hirurško vađenje.

0
42
Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka je česta intervencija u stomatologiji.

Treći molari ili treći kutnjaci, kako se još nazivaju umnjaci, poslednji su zubi u nizu. Oni poslednji i niču. Obično rast počinje između 15. i 17. godine. Mada se može desiti da izrastu u kasnijim godinama. Dok kod pojedinih ljudi oni nikada ne niknu. Upravo zbog toga su veoma česti problemi sa umnjacima.

Imajući ovo u vidu otkrivamo vam kada je potrebno obično, a kada hirurško vađenje umnjaka.

Zašto je potrebno vađenje umnjaka?

S obzirom da se nalaze poslednji u nizu čišćenje je znatno teže zbog nepristupačnosti. Posledica toga jeste češća pojava karijesa u odnosu na druge zube. Ukoliko se otkrije na vreme problem se može rešiti. Međutim, kada je u pitanju dubok karijes ponekad tretman ne pomaže, te je neophodno vađenje umnjaka.

Vađenje umnjakaU tom slučaju može doći i do zapaljenskih promena u kosti. Periapikalne lezije, kako se stručno nazivaju, lokalizovane su oko vrha korena zuba, izazivajući uništavanja same vilične kosti.

Još jedan čest problem sa umnjacima koji zahteva vađenje jeste njihovo nicanje. Naime, umnjaci rastu kada su se već svi zubi pojavili u vilici, što može dovesti do nedostatka prostora za njihovo pravilno nicanje. Zato su umnjaci najčešći impaktirani zubi.

Usled nedostatka prostora mogu da budu i poluimpaktirani. Odnosno, da samo delimično niknu. Takođe, mogu da izrastu pod uglom.

Ovakvi umnjaci, neretko, dovode do brojnih problema. Pored otoka i bola u viličnom zglobu, u komplikacije se svrstavaju i upale desni i oštećenje drugih zuba.

Faktori koji određuju vrstu vađenja umnjaka

Položaj umnjaka u najvećoj meri određuje sam tok vađenja umnjaka.

Umnjaci koji su normalno nikli vade se kao i drugi zubi. Za razliku od njih, za umnjake koji se nalaze u nepravilnom položaju, izrasli su u pogrešnom smeru ili uopšte nisu nikli primenjuje se hirurško vađenje.

Način vađenja umnjaka zavisi i od njihove veličine. Veći umnjaci možda će morati da se izvade hirurškim putem. Dok manji mogu biti izvađeni jednostavnijim postupkom.

Na postupak utiče i dubina samog zuba. Umnjak koji je duboko usađen u vilici zahteva hiruršku intervenciju. U protivnom može doći do oštećenje okolnih struktura, uključujući nerve, viličnu kost ili druge zube.

Koja je razlika između običnog i hirurškog vađenja umnjaka?

Obično vađenje umnjaka je jednostavan postupak koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Postupak je identičan kao i kod svakog drugog zuba. Nakon ovakvog vađenja nije potrebno ušivanje. Period oporavka je nekoliko dana. Pri čemu se treba pridržavati saveta lekara kako bi rana pravilno zarasla.

Vađenje umnjakaHirurško vađenje umnjaka je znatno složenije. Kada anestezija počne da deluje na desnima se napravi mali rez. Kroz njega se umnjak lomi na sitnije delove. Zatim se delovi vade. Na kraju se rez ušiva hirurškim koncem.

Oporavak nakon operacije umnjaka može da traje i do nekoliko nedelja. Obavezno je pridržavati se strogo saveta lekara kako bi se izbegao alveolitis i druge komplikacije.

Nemojte da dozvolite da umnjaci dovedu do većih problema, već na vreme posetite svog stomatologa!