Loše navike koje oštećuju zube

Briga o zubima ne podrazumeva samo redovne stomatološke kontrole, pravilno pranje i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za zube. Nemojte da zaboravite da postoje i druge stvari koje radimo, a mogu da utiči na zube.

0
695
Loše navike koje oštećuju zube

Loše navike koje oštećuju zube česte su kod ljudi.

Zdravi zubi nisu samo merilo lepote osmeha, već i odraz naših navika i pažnje koju im posvećujemo, a čine direktni uticaj na celokupno zdravlje.

Međutim, briga o zubima ne podrazumeva samo redovne stomatološke kontrole, pravilno pranje i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za zube. Nemojte da zaboravite da postoje i druge stvari koje radimo, a mogu da utiči na zube.

S obzirom da mnogi nisu toga ni svesni, u narednim redovima vam otkrivamo loše navike koje oštećuju zube.

Upotreba zuba kao alata

Sigurno ste makar jednom upotrebili zube da otvorite kesicu čipsa ili presečete selotejp traku. Iako vam je tada delovalo kako ćete na taj način posao mnogo brže obaviti, nego da potražite makaze, ova navika veoma šteti zubima. Isti negativni efekat ima i skidanje laka sa noktiju pomoću zuba ili grickanje noktiju.

Loše navike koje oštećuju zubeNaime, upotreba zuba kao alata dovodi do stvaranja sitnih pukotina na njihovoj površini, tako da nastaju pogodni uslovi za prodor bakterija i razvoj karijesa.

Loše navike koje oštećuju zube – Pranje zuba tvrdom četkicom

Upotreba previše tvrde četkice spada u najčešće loše navike koje oštećuju zube. Pojedini smatraju da jedino četkice sa oštrim, tvrdim vlaknima mogu da očistite dobro zube, dok meke četkice ne čiste dovoljno. Što je pogrešno mišljenje.

Pranje tvrdom četkicom, uz energično četkanje, vremenom može da dovede do oštećenja ne samo zuba, već i mekog tkiva. Usled povlačenja desni koren postaje izloženiji spoljašnjim faktorima, te je veća opasnost od infekcija.

Kao štetna navika navodi se i pranje zuba odmah nakon jela. Preporučljivo je da sačekate najmanje pola sata kako bi pljuvačka neutralisala kiselost u vašim ustima. Ukoliko odmah operete zube sprečavate proces neutralizacije, te kiselinu utrljavate u gleđ zuba.

Prekomerno konzumiranje meke, lepljive hrane

Slatkiši, naročito oni mekani, poput gumenih bombona, karamela, lizalica, čine glavne namirnice koje štete zubima.

Ove poslastice se lepe za zube tako da se duže zadržavaju na zubima. Dok šećer iz njih stvara kiselinu koja napada površinu zuba, stvarajući uslove za karijes.

Ukoliko, ipak, ne možete da odolite slatkišima stručnjaci savetuju da ih konzumirate neposredno nakon odbroka. U toku jela pljuvačne žlezde intezivnije rade, te će veća količina pljuvačke omogućiti prečišćavanje zuba odmah po grickanju slatkih zalogaja.

Često ispijanje toplih napitaka

Iako ne možemo da zamislimo dan bez kafe, prekomerno konzumiranje omiljenog napitka ne prija zubima. Ne samo da dovodi do promene boje zuba, već kofein isušuje usta. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke zubi su podložniji karijesu.

Loše navike koje oštećuju zubeTanin iz čaja, takođe, daje zubima tamniju boju. Dok ispijanje mlake vode sa limunom nagriza površinu zuba.

Loše navike koje oštećuju zube – Aktivno plivanje

Plivanje se može svrstati u loše navike koje oštećuju zube. Naime, hemikalije koje se koriste za prečišćivanje vode deluju na gleđ tako da vremenom dovode do propadanja zuba. Da biste izbegli ovaj problem tokom plivanja trudite se da usta držite zatvorena kako voda ne bi došla u kontakt sa zubima.

Ukoliko su loše navike već dovele do problema sa zubima, ne odlažite posetu svom stomatologu!