Rast umnjaka u 40-im

Rast umnjaka u 40-im nije u potpunosti objašnjen. Genitika ima uticaja. Što znači da je veća verovatnoća da će se javiti kasnije ukoliko se sa istim problemom susreo jedan od roditelja.

0
275
Rast umnjaka u 40-im

Rast umnjaka u 40-im nije tako retka pojava u stomatološkoj praksi.

Treći kutnjaci, tj. treći molari, kako se nazivaju umnjaci, osmi su zubi nizu. Kao takvi niču poslednji, mnogo kasnije u odnosu na druge stalne zube. Njihov rast obično počinje između 15. i 17. godine. Mada može i kasnije, u zrelom dobu. Zbog toga se i nazivaju „zubima mudrosti“. Ovo verovanje potiče još od starih Grka koji su smatrali da bol koja se javlja prilikom rasta umnjaka podstiče ljude na mudra razmišljanja.

Prema mišljenju stručnjaka umnjaci su tekovina evolucije. Naime, način ishrane naših predaka zahtevao je postojanje umnjaka. Ovi zubi su imali ulogu mlevenja i žvakanja tvrde hrane. Vremenom, sa razvojem civilizacije menjale su se i navike u ishrani, te su i umnjaci izgubili svoju funkciju u ishrani, ali i dalje imaju važnu ulogu u razvoju vilice, jer sprečavaju gubitak kosti na krajevima.

Zašto kod nekih ljudi umnjaci rastu kasnije?

Rast umnjaka u 40-im nije u potpunosti objašnjen. Genitika ima uticaja. Što znači da je veća verovatnoća da će se javiti kasnije ukoliko se sa istim problemom susreo jedan od roditelja.

Rast umnjaka u 40-imPored genetike, na njihov zakasneli rast utiču pojedine bolesti, upotreba nekih lekova, kao i hormonske promene tokom adolescencije i ranog odraslog doba.

Odloženi rast umnjaka može biti povezan i sa oblikom i veličinom vilice. Ako je vilica premala ili uska, možda neće biti dovoljno prostora za njihovo nicanje. Zbog toga su umnjaci najčešći impaktirani zubi.

Istraživanja pokazuju da skoro trećina odrasle populacije nema jedan ili više umnjaka. Ipak, to ne znači da oni ne postoje u vilici, već se nalaze ispod desni.

Verovali ili ne, oralne navike koje imamo u detinjstvu mogu da utiču na brzinu rasta svih zuba, uključujući i poslednje u nizu. Sisanje palca, duga upotreba cucle i nepravilno držanje jezika najčešći su oralni uzročnici.

Kako prepoznati rast umnjaka u 40-im?

Simptomi rasta umnjaka u kasnijim godinama ne razlikuju se od simptoma koji prate rast u ranijem životnom dobu.

Bol i osećaj nelagode u zadnjem delu vilice su karakteristični znaci. Prati ih osećaj pritiska i pulsiranja. Zatim, ukočenost vilice, otečene desni, pa i problemi sa sinusima ukoliko su u pitanju umnjaci u gornjoj vilici.

U pojedinim slučajevima javlja se i loš zadah i krvarenje desni.

Da li umnjaci koji rastu u kasnijim godinama moraju biti izvađeni?

Rast umnjaka u 40-im ne znači nužno da oni moraju biti izvađeni. Ukoliko ima dovoljno prostora u vilici, njihovo nicanje neće izazvati ikakve probleme. U protivnom, mogu vršiti pritisak na okolne zube, dovodeći do krivljenja i oštećenja.

Perikoronitis je, takođe, čest problem sa umnjacima koji nisu mogli na niknu. Ovo oboljenje karakteriše infekcija mekog tkiva oko umnjaka.

U navedenim slučajevima neophodno je vađenje umnjaka koji kasnije rastu. Neretko, do vađenja dolazi i kod umnjaka koji su potpuno iznikli. Razlog za to leži u činjenici da je otežano održavanje pravilne oralne higijene, jer su poslednji zubi u nizu, te se na njima češće javlja karijes.

Rast umnjaka u 40-imNemojte čekati da umnjaci dovedu do problema, već na vreme zakažite kontrolni pregled!