Saveti za održavanje zdravlja zuba zimi

Iako zima ove godine nije donela puno snežnih dana, hladan vazduh i mraz njeni su verni pratioci. Upravo oni imaju negativan uticaj na naše telo. Svima je dobro poznato kako ovi spoljašnji faktori deluju na kožu, naročito lica. Međutim, koža nije jedina na udaru hladnog vazduha. Nemojte zaboraviti da su i vaši zubi izloženi uticaju zime.

0
244
Održavanje zdravlja zuba zimi

Održavanje zdravlja zuba zimi zahteva dodatnu pažnju.

Iako zima ove godine nije donela puno snežnih dana, hladan vazduh i mraz njeni su verni pratioci. Upravo oni imaju negativan uticaj na naše telo. Svima je dobro poznato kako ovi spoljašnji faktori deluju na kožu, naročito lica.

Međutim, koža nije jedina na udaru hladnog vazduha. Nemojte zaboraviti da su i vaši zubi izloženi uticaju zime.

Da biste sprečili uobičajene oralne probleme stomatološka ordinacija Bodent vam daje savete za održavanje zdravlja zuba zimi.

Kako zima deluje na zube?

Pravilno održavanje zdravlja zuba zimi ne predstavlja samo zaštitu zuba od hladnog vremena, već i razumevanje kako ovo godišnje doba može da utiče na njih.

Održavanje zdravlja zuba zimiHladno vreme ima različite uticaje na oralno zdravlje. Jedan od najčešćih jeste povećana osetljivost zuba. Zubi postaju osetljiviji na hladan vazduh, ali i na tople napitke koje mnogo više konzumiramo u toku zime. Kao posledica toga javljaju se nelagodnost i bol.

Problem možete izbeći, pre svega, upotrebom paste za zube koja je specijalno dizajnirana za osetljive zube. Takođe, treba smanjiti izlaganje zuba ekstremnim temperaturnim promenama. To podrazumeva i izbegavanje ispijanja vrele kafe, čaja i drugih napitaka. Preporučljivo je da sve napitke pijete na sobnim temperaturama.

Hidratacija je ključna komponenta za održavanje zdravlja zuba zimi

Još jedan negativan efekat zime su suva usta (kserostomija). Naime, suv vazduh usled naleta vetra i toplih prostorija dovodi do dehidracije. Kao posledica toga dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke.

Ključna funkcija pljuvačke je da ispere čestice hrane sa zuba i bori se protiv štetnih bakterija koje mogu izazvati karijes. Usled smanjene količine pljuvačke smanjeno je samoprečišćavanje usne duplje. Na taj način se stvara pogodno tlo za razmnožavanje bakterija koje napadaju zube.

Imajući ovo u vidu možemo zaključiti da je hidriranje posebno važno u toku zime. Zato, vodite računa da u toku dana unesete dovoljnu količinu vode. Stručnjaci savetuju i upotrebu odvlaživača vazduha kako biste imali optimalan nivo vlažnosti u domu.

Obratite pažnju na svoje desni

Održavanje zdravlja zuba zimi obuhvata i brigu o desnima. Obavezno pri svakom izlasku van nosite šal. Ne samo da će zagrejati lice i vrat, već zaštiti i desni. Ako ove delove tela ne održavate toplim, to može dovesti do velikih oštećenja desni, pa i vilice.

Dodatni razlog da obratite više pažnje na desni tokom zime jeste i činjenica da tada češće bolujemo od prehlada i virusa. Bakterije koje izazivaju ove tegobe mogu da dovedu i do upale desni.

Dobra oralna higijena i antibakterijska tečnost za ispiranje usta smanjiće rizik od pojave bolesti desni.

Uravnotežena ishrana za zdrave zube zimi

U hladnim danima skloniji smo konzumiranju nezdrave hrane. Ova navika negativno deluje na zube i desni. Zbog toga je važno da ishrana bude dobro izbalansirana i sastavljena od zdravih namirnica.

Hrana bogata kalcijumom treba da se nađe prva na listi. Kalcijum pomaže u jačanju zuba i kostiju vilice, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni. Uključite mlečne proizvode poput mleka, sira i jogurta u svoju ishranu, kao i lisnato povrće bogato kalcijumom, poput kelja i spanaća.

Važan nutrijent za zdravlje zuba je i vitamin C. Ovaj vitamin pomaže u prevenciji bolesti desni. Tokom zime, agrumi poput pomorandže, grejpfruta i mandarina su u sezoni, što ih čini odličnim izvorom vitamina C.

Uvrstite i hranu bogatu vlaknima, jer ona stimulišu proizvodnje pljuvačke. Dok konzumiranje slatke i kisele hrane i pića treba svesti na minimum.

Održavanje zdravlja zuba zimiSvakako, redovne kontrole su osnova očuvanja zdravlja zuba. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.