Kako prepoznati mrtav zub?

0
657
Mrtav zub

Mrtav zub, tj. avital zub kako se stručno naziva, je zub koji je iz nekog razloga prestao da bude funkcionalan, te se više ne snabdeva krvlju.

Svaki zdrav zub je živ i sastoji se iz 3 sloja. Na površini je providna i vrlo čvrsta zubna gleđ. Ispod nje se nalazi dentin, koji daje boju zubu. Unutrašnjost ispunjava zubna pulpa. U pitanju je meko tkivo koje je prožeto nervnim vlaknima. Ukoliko se nerv u pulpi ošteti dolazi do infekcije i odumiranja nerva, te prestaje da obezbeđuje krv u zub. Takav zub se naziva mrtav, a nerv u njemu nekrotična pulpa.

S obzirom da mrtav zub vremenom počinje da tamni – od žute, preko sive, pa čak do crne boje, mnogi ljudi ga posmatraju samo sa estetske strane. Međutim, on je ozbiljno stomatološko stanje koje može da utiče na vaše zdravlje, te vam stomatološka ordinacija Bodent skreće pažnju na simptome.

Šta uzrokuje mrtav zub?

Vodeći uzročnik je uznapredovali karijes. Ukoliko se lečenje ne sprovede na vreme bakterije počinju da prodiru u dublje slojeve zuba sve do pulpe, izazivajući njenu upalu, odnosno pulpitis.

Mrtav zubKako nema mogućnosti da se infekcija dalje širi povećava se pristisak u samoj pulpi dovodeći do prekida dotoka krvi i oštećenja nerva. Nakupljanje bakterija, kao i mrtvih ostataka nerva i gnoja, u pulpi vrši pritisak na parodontalnu membranu što izaziva intenzivan bol koji pacijenti često teško lociraju.

Trauma je još jedan čest pokretač ovog problema. U većini slučajeva nastala je usled sportske povrede ili pada. Ukoliko su pri povredi krvni sudovi u zubu oštećenju dolazi do propadanja nerva i ostalog živog tkiva unutar pulpe.

Kako prepoznati mrtav zub?

Glavni znak da je zub mrtav jeste promena boje. Kako vreme prolazi zub poprima sve tamniju boju, te se drastično razlikuje od drugih u nizu.

Bol je drugi karakteristični znak. Jačina bola može se razlikovati, tako da pojedini pacijenti osećaju slab bol, a drugi veoma jak. Dok kod nekih bol izostaje.

Ove simptome prate bol na dodir ili hladno, osećaj pulsiranja, loš zadah i neprijatan ukus u ustima. U pojedinim slučajevima javlja se i otok na desnima oko mrtvog zuba.

Koji se tretman preporučuje?

Najveći procenat mrtvih zuba mogu se izlečiti endodontskim tretmanom koji ima za cilj otklanjanje infekcije i sprečavanje vađenja.

Lečenje kanala korena zuba obuhvata ispiranja bakterija i raspadnutih sastojaka umrtvljenog nerva. Zatim se pomoću posebnih endodontskih instrumenata ili lasera vrši mehanička obrada kanala. Tek kada se rentgentskim snimkom potvrdi da su kanali u potpunosti očišćeni i da su svi znakovi infekcije otklonjeni vrši se njihovo punjenje specijalnim pastama i kočićima, a nakon toga plombiranje.

Ukoliko je struktura zuba previše oštećenja karijesom plombiranje je nemoguće, jer je zub previše krt. U toj situaciju vrši se ugradnja krunice na koren zuba ili se postavlja keramička plomba.

Mrtav zubNažalost, ponekad mrtav zub ima ozbiljnije destrukcije tvrdih zubnih tkiva, te mora biti izvađeni. Nedostajući zub se nadoknađuje zubnim implantom ili mostom. Na taj način imaćete ne samo savršen osmeh, već ćete sprečiti niz problema koje izaziva nedostatak zuba u nizu.

Brinite o zdravlju svojih zuba, zakažite na vreme redovni pregled kod svog stomatologa.