Zašto su zlatne pločice najpopularniji oblik fizičkog zlata?

0
583
Zlatne pločice

Ukoliko i vas interesuje zašto su zlatne pločice najpopularniji oblik fizičkog, investicionog zlata, na pravom ste mestu.

Čisto zlato dolazi u dva oblika – zlatne pločice i zlatni dukati.

Zlatne pločice mogu se smatrati investicionim zlatom ukoliko je stepen finoće jednak ili veći od 995 hiljaditih delova. Zlatne poluge se na tržištu obično mogu kupiti sa stepenom finoće 999,9 i dolaze sa sertifikatom, koji garantuje njihovu težinu, čistoću, kao i da ispunjavaju standarde dobre isporuke. Uglavnom se prodaju u zapečaćenom pakovanju, radi zaštite poluge.

Većina investitora sa velikim budžetima kupuje zlatne poluge zbog niske premije. To im omogućava da kupuju zlato po najnižoj ceni po gramu. Iz tog razloga, zlatne poluge se smatraju jednim od najisplativijih načina ulaganja u zlato.

Zašto su zlatne pločice veoma popularan izbor domaćih investitora, fizičkih i pravnih lica otkrivamo u narednim redovima.

Zlatne pločice su dostupne u više različitih gramaža

Osnovna prednost ulaganja u zlatne poluge jeste mogućnost kupovine više različitih gramaža.

Zlatne pločiceZlatne poluge dolaze u raznim gramažama – od 1g do 1 kg. Upravo iz tog razloga pogodne su za bilo koji budže i novčanik.

Recimo, ukoliko planirate da redovno kupujete i ulažete u zlato, zlatna poluga od 20 grama sjajan je izbor. Isto tako, na raspolaganju vam je i najveća dostupna gramaža pločice od 1000 grama.

Ukoliko ste početnik, zlatna pločica od 5 ili 10 grama savršeno je rešenje za vas. Kupovinom ovih pločica vaš budžet ostaje praktično neoštećen, a u isto vreme vam ostavlja dovoljno vremena da razmislite o sledećoj investiciji u zlato.

Zlatne pločice su idealne za dugoročna ulaganja

Ukoliko želite da čuvate fizičko zlato duži vremenski period, bez namere da prodate deo svoje investicije, zlatne poluge će biti najbolja opcija za vas. One će vas koštati manje po gramu u poređenju sa zlatnicima. Razlog je niža premija.

Jednostavnim rečima, zlatne pločice su jeftinije za proizvodnju u poređenju za zlatnicima. Zbog toga imaju manju premiju u poređenju za novčićima. Što je zlatna poluga veća, to je i cena po gramu niža.

Prema jednostavnoj računici, jeftinije je kupiti jednu pločicu od 100 grama, nego 10 pločica od 10 grama.

Međutim, kupovina manjih zlatnih pločica takođe ima određenih prednosti. Ona će učiniti vaš portfolio fleksibilnijim. Ako posedujete isključivo veliku zlatnu polugu, nećete moći prodati deo svoje investicije, jer ne možete ’’prepoloviti’’ polugu od 1 kilograma. Sa druge strane, prodaja manjih zlatnih pločica je daleko jednostavniji proces. Manje poluge su od koristi kada planirate da prodajete deo svoje investicije u budućnosti.

Stoga, kupovina velikih zlatnih pločica preporučuje se isključivo osobama koje planiraju dugoročno ulaganje u ovaj plemeniti metal.

Zlatni dukati ili zlatne poluge?

Iskusni trgovci plemenitim metalima, kao što je kompanija Insingitus GOLD ohrabruju svoje kupce da se odluče za kupovinu zlata u onom obliku i količini koji nudi najbolju vrednost za njihov novac. Cilj je ostvarivanje najveće vrednosti i kupovina najveće količine zlata za predodređeni budžet.

Zlatne pločiceUkoliko zlato kupujete po prvi put, zlatni novčići mogu biti odlična polazna tačka za ulaganje u fizičko zlato. Isto to čine i zlatne poluge. Međutim, preporučuje se da diversifikujete svoj portfolio ulaganjem i mešavinom poluga i novčića. Naravno, početnicima se preporučuje ulaganje u manje ili srednje gramaže zlatnih pločica, jer upravo one obezbeđuju fleksibilnost portfolia.

Trebalo bi imati na umu da ne postoji tačan ili pogrešan odgovor kada se radi o kupovini zlatnih poluga ili novčića. Radi se o ličnoj preferenciji i količini rizika koji ste spremni da preuzmete.

Nakon što obavite sopstveno istraživanje i shvatite koji oblik investicionog zlata je bliži vama, kao investitoru, obratite se kompaniji Insignitus GOLD, kako bi obavili prvu kupovinu zlata.

Ova kompanija nudi vam veliki izbor zlatnih pločica gramaža od 1 grama do 1 kilograma. Putem kompanije Insignitus GOLD možete kupiti i najatraktivnije zlatne novčiče, kao što su Franc Jozef ili Wiener Philharmoniker dukati.