Investiciono zlato u 2023. godini – Šta očekivati?

Ako ste upravo odlučili da investirate svoj slobodni kapital u zlato i plemenite metale, imate sreće! Postoji nekoliko različitih faktora koji sugerišu da bi cena zlata u 2023. godini mogla nadmašiti rekordne vrednosti u istoriji.

0
76
Investiciono zlato u 2023. godini

Investiciono zlato u 2023. godini sa sobom će doneti brojne prednosti u odnosu na ulaganje u neku drugu aktivu.

Ako ste upravo odlučili da investirate svoj slobodni kapital u zlato i plemenite metale, imate sreće! Postoji nekoliko različitih faktora koji sugerišu da bi cena zlata u 2023. godini mogla nadmašiti rekordne vrednosti u istoriji.

Faktori koji će verovatno uticati na cenu zlata tokom ove godine uključuju povećanje kupovine centralnih banaka, rastuću potražnju za zlatnim nakitom, kao i ograničenu ponudu ovog plemenitog metala.

Ukoliko želite da znate šta stručnjaci predviđaju za 2023. godinu kada je investiciono zlato u pitanju, na pravom ste mestu.

Investiciono zlato tokom 2022. godine

Imajući u vidu visoku inflaciju i geopolitička previranja koje smo iskusili tokom protekle godine, mnogi investitori čuvali su svoj kapital upravo u žutom metalu.

Zlato je od samog početka 2022. godine delovalo kao sigurno utočište nakon ruskog napada na Ukrajinu, što je izazvalo i skok cena. Druga polovina godine bila je izazovnija za žuti plemeniti metal, zahvaljujući osnaživanju američkog dolara, koje je bilo vođeno agresivnim akcijama Federalnih rezervi (povećanje kamatnih stopa i kvantitativno zatezanje).

Investiciono zlato u 2023. godiniMeđutim, moramo napomenuti da je zlato mnogo bolje poslovalo u drugim valutama. Recimo, zlato je poraslo za 15,5% kada je cena u japanskim jenima, 15,18% u evrima, 9,19% po ceni u kineskim juanima. Na ekstremnijem nivou, porast cene zlata bio je 71,57% u argentinskom pezosu!

U narednim redovima predstavljamo vam neke od faktora koji bi mogli uticati na kretanje cena investicionog zlata u 2023. godini.

Investiciono zlato u 2023. godini – Nove kupovine centralnih banaka

Prema mišljenju stručnjaka, vodeći razlog za očekivani porast vrednosti zlata u ovoj godini su nove kupovine centralnih banaka (posebno iz Kine).

Centralne banke širom sveta, a posebno u Kini, Turskoj i Indiji, kupuju zlato rekordnom brzinom. Ovaj trend traje već 13 godina, ali se u poslednje vreme ubrzao. Poslednjih godina one povećavaju svoje zlatne rezerve kao način da diversifikuju svoja devizna sredstva i smanje oslanjanje na američki dolar.

Prema podacima World Gold Council-a, potražnja centralnih banaka za zlatom je prošle godine iznosila 673 tone, premašujući sve godišnje ukupne vrednosti od 1967. godine!

U trećem kvartalu 2022. godine, globalne centralne banke su značajno povećale kupovinu zlata, dostigavši ukupno oko 400 tona. Da podsetimo, prethodni rekord od 241 tone bio je postignut u trećem kvartalu 2018. godine.

Kupovine centralnih banaka vođene su prevashodno bekstvom ka sigurnijoj imovini zbog rastuće inflacije. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u 2023. godini, što bi moglo doprineti povećanju cena zlata.

Ograničena ponuda žutog metala – Investiciono zlato u 2023. godini

Iskopavanje zlata čini oko 75% godišnje ponude zlata. Dostupnost zlata, dakle, u velikoj meri zavisi od rudarstva. Međutim, u poslednjih nekoliko godina čini se da globalna proizvodnja rudnika stagnira, nakon dostizanja svog vrhunca 2018. godine. Prema World Gold Council-u ukupna ponuda zlata neznatno je porasla – za 1% u odnosu na 2021. godinu.

Ograničena ponuda zlata bi mogla da utiče na porast cena ovog plemenitog metala i u ovoj godini.

Slabljenje američkog dolara kao faktor u rastu cene zlata

Cene zlata i vrednost američkog dolara imaju tendenciju da se kreću u suprotnim smerovima. Kada vrednost dolara opada, cene zlata obično rastu.

Dolar u poslednje vreme slabi, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i 2023. godine, što bi moglo dovesti do povećanja cene zlata.

Prema analitičarima kompanije Wells Fargo, dolar će verovatno ostati jak početkom ove godine, ali se očekuje njegovo slabljenje u drugoj polovini.

Osim ovih faktora na trend kretanja cene zlata može uticati i zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije sukoba u Ukrajini. Posebno u svetlu nedavnih tenzija. Dalje borbe i sukobi mogli bi da stvore neizvesnost i nestabilnost u globalnoj ekonomiji. Ovo bi dovelo do toga da investitori traže bezbedno utočište, kao što je zlato, da bi zaštitili svoje bogatstvo.

Investiciono zlato u 2023. godiniUkoliko želite da investirate u čisto zlato u vidu zlatnih pločica ili zlatnih novčića, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.