Pomoć na putu pri kvaru vozila – Šta raditi dok čekate šlep službu?

Svakodnevna vožnja automobila, naročito kada prelazite veće udaljenosti, povećava šanse za probleme sa vozilom. Vaš automobil može se neočekivano pokvariti na putu, bilo da se nalazite u Srbiji, Austriji, Nemačkoj ili nekoj drugoj državi u inostranstvu.

0
624

Pomoć na putu pri kvaru vozila može zatrebati i najiskusnijim vozačima.

Svakodnevna vožnja automobila, naročito kada prelazite veće udaljenosti, povećava šanse za probleme sa vozilom. Vaš automobil može se neočekivano pokvariti na putu, bilo da se nalazite u Srbiji, Austriji, Nemačkoj ili nekoj drugoj državi u inostranstvu.

Problemi sa vozilom mogu se javiti iz više različitih razloga – probušena guma, prazan akumulator, pregrevanje ili saobraćajna nesreća. Prema tome, trebalo bi zapamtiti nekoliko najosnovnijih stvari kako biste se u ovakvim situacijama ostali pribrani i smireni.

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da pozovete šlep službu i potražite pomoć na putu pri kvaru vozila. Šlep služba će vam pomoći da premestite vozilo na bezbednu lokaciju, gde možete da ga popravite i pregeldate.

Ipak, dok čekate na pomoć, morate osigurati da ste vi i svi ostali vozači na putu bezbedni. U narednim redovima predstavljamo šta bi sve trebalo da radite dok čekate vozilo šlep službe.

Pomoć na putu pri kvaru vozila – Uključite sva četiri žmigavca

Čim primetite problem sa svojim automobilom, bilo da se radi o neobičnom mirisu koji dolazi iz motora ili imate poteškoća da održite kontrolu, prva stvar koju treba da uradite je da stanete i uključite sva četiri žmigavca.

Pomoć na putu pri kvaru vozilaOvo će vam pomoći da upozorite i signalizirate drugim vozačima da postoji problem sa vašim automobilom i da stoga ne možete da se krećete. Takođe će omogućiti dolaznom saobraćaju da obrati pažnju na vaše vozilo i izbegne dalje nesreće i oštećenja.

Štaviše, čim ljudi na putu vide da su vam upaljena svetla opasnosti, oni će usporiti svoja vozila i napraviti mesta za vaš automobil tako da možete bezbedno da ga pomerite sa puta.

Bezbedno siđite sa puta

Druga najvažnija stvar koju treba da uradite kada primetite problem sa svojim vozilom je da ga bezbedno povučete sa puta. Ovo će vam pomoći da se držite podalje od dolaznog saobraćaja koji vas možda neće videti i naleteti pravo na vaš automobil.

Takođe će osigurati da ne ometate normalan tok saobraćaja.

Pokušajte da izaberete ravno mesto, što je dalje moguće od saobraćaja. Kada se parkirate, podignite ručnu kočnicu. Ovo je važno da biste sprečili dalji rizik od povrede sebe i drugih. Važno je napomenuti – ako osećate da više nije bezbedno da vozite, trebalo bi da ostanete gde jeste i da se ne krećete. Samo se uverite da ste uključili sva četiri žmigavca i da imate način da upozorite druge vozače.

Ne napuštajte svoje vozilo dok pomoć na putu pri kvaru vozila ne pristigne

U većini slučajeva, mnogo je sigurnije ostati u automobilu nego ostaviti ga dok čekate šlep službu.

Čak i ako šlep služba stigne pre policije i drugih organa, ostanite na licu mesta dok ne razmenite sve potrebne brojeve telefona i informacije o osiguranju.

Međutim, ako morate da napustite svoj automobil, na primer, u slučaju požara, trebalo bi da to učinite tako što ćete upozoriti druge vozače i bezbedno izaći iz vozila. Takođe, vodite računa da ostanete na vidiku dok čekate da stigne stručna pomoć.

Ne trošite bateriju svog telefona

Kada pozovete pouzdanu šlep službu, možda ćete morati da sačekate neko vreme pre nego što kamion za vuču stigne.

Tokom ovog vremena, možda ćete biti u iskušenju da provedete vreme gledajući u telefon ili listajući društvene mreže, ali trebalo bi da izbegavate sve ovo da biste sačuvali bateriju telefona.

Možda ćete morati da koristite svoj telefon da biste uputili hitni poziv ili će vozač kamiona za šlep prevoz morati da razgovara sa vama da pronađe vašu tačnu lokaciju.

Međutim, ako vaš telefon nije napunjen ili ste ispraznili bateriju telefona dok čekate, drugima može biti teško da vas kontaktiraju. Prema tome, čuvajte bateriju svog telefona!

Pomoć na putu pri kvaru vozilaUkoliko vam je neophodna pomoć na putu u Srbiji ili inostranstvu, šlep služba AS 011 tu je za vas! Za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju!