Investiciono zlato cena – Da li će vrednost zlata porasti?

Zlato je oduvek bilo glavna i najvažnija komponenta ulagačkog portfolija. Dolazi sa vrednostima poput diversifikacije i nedostatka korelacij esa drugim investicijama kao što su akcije. Istorijski gledano, zlato je zadržalo svoju vrednost tokom nestabilnih perioda, kao što je velika finansijska kriza 2008. godine.

0
324
Investiciono zlato cena

Kada se odlučimo za ulaganje u investiciono zlato cena je prvo što nam padne na pamet. Da li znate koja je cena grama zlata? Ukoliko i vas interesuje odgovor na ovo, ali i mnoga druga pitanja u vezi sa zlatom, na pravom ste mestu.

Zlato je oduvek bilo glavna i najvažnija komponenta ulagačkog portfolija. Dolazi sa vrednostima poput diversifikacije i nedostatka korelacij esa drugim investicijama kao što su akcije. Istorijski gledano, zlato je zadržalo svoju vrednost tokom nestabilnih perioda, kao što je velika finansijska kriza 2008. godine.

Nedavni vrhunci cene zlata došli su u vreme geopolitičke neizvesnosti. Naprimer, porasla je tokom valutne krize u evrozoni, koja je usledila nakon finansijske krize. Zatim je vrednost ovog plemenitog metala ponovo dostigla vrhunac u ranim fazama pandemije, pre nego što su vakcine ukazale put ka poboljšanju situacije.

Početkom protekle godine, privlačnost zlata bila je na svom maksimumu. Uncu zlata tada ste mogli kupiti za čak 2.000 dolara. Zlato je dostiglo svoju rekordnu vrednost. I pored oscilacija u vrednosti nakon ovog perioda, u poslednja tri meseca protekle godine, cena zlata je porasla za oko 17% – na najviši nivo od prošlog aprila.

Investiciono zlato cenaSvi ovi podaci ukazuju da je cena investicionog zlata, i pored svih ostalih faktora, ono što privlači investitore da u svoj investitorski portfolio uvrste i ovaj plemeniti metal.

Investiciono zlato cena – Zašto je vrednost zlata porasla?

Kao jedan od glavnih razloga porasta cene investicionog zlata možemo navesti očekivanje da će tempo rasta kamatnih stopa usporiti, i da će vremenom države polako smanjivati stopu zaduženja.

Čini se da politika pooštravanja monetarne politike centralnih banaka funkcioniše. Prošle nedelje, američka inflacija je pala na najniži nivo u više od godinu dana. To je navelo investitore da veruju da se približava vrhunac stopa. Ovo kreira pogodne uslove za rast cene zlata.

Još jedan razlog za pozitivnije izglede za zlato u odnosu na druge aktive je dolar. Analitičari kažu da sporiji rast stopa FED-a (Sistema saveznih rezervi) u poređenju sa drugim centralnim bankama poput Evropske centralne banke može da utiče na američku valutu. Slabiji dolar može biti od koristi robi kao što je zlato, jer ga čini jeftinijim za kupce izvan SAD.

Ole Hansen, robni strateg u danskoj Saxo banci nedavno je izjavio kako bi zlato moglo da dostigne rekordne vrednosti u 2023. godini – uz tri ključna faktora koja bi trebalo uzeti u obzir:

  • Sve veći mentalite ,,ratne ekonomije’’ može obeshrabriti centralne banke da drže devizne rezerve. One bi se umesto toga mogle okrenuti zlatu;
  • Veći dugovi vlada zemalja smanjuju vrednost papirnih valuta i čine zlato privlačnijim kao skladište vrednosti;
  • Potencijalna globalna recesija u ovoj godini mogla bi da podstakne centralne banke da smanjuju kamatne stope, snižavajući i oportunitetne troškove posedovanja žutog metala.

Kako kupiti investiciono zlato u Srbiji?

Ukoliko se u ovom momentu odlučite za kupovinu zlata, obratite pažnju na pozitivne prognoze cene ovog investicionog metala.

Kada sagledate sve aspekte ulaganja u zlato, možete doneti informisanu odluku.

Zatim, na red sledi sama kupovina investicionog zlata. Ovaj plemeniti metal možete kupiti u obliku zlatnih pločica različitih veličina. od 1 grama do 1000 grama ili u obliku zlatnih novčića, kao što su Franc Jozef dukati.

Kupovinu zlatnih poluga i novčića možete obaviti lično, odlaskom u prostorije kompanije koja se bavi trgovinom plemenitih metala, kao što je kompanija Insignitus GOLD. Ova kompanija nudi vam mogućnost kupovine investicionog zlata i online – putem web shop-a.

Kada kupite investiciono zlato, možete ga čuvati u ličnom sefu kod kuće ili se odlučiti za čuvanje zlata u najsigurnijem sefu banke. Insignitus GOLD nudi vam mogućnost čuvanja zlata u sefu banka Intese, bez dodatnih troškova.

Investiciono zlato cenaZa više informacija o kupovini investicionog zlata u vidu dukata i pločica, Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.