Kupovina investicionog zlata – Mitovi i zablude

Zlato je bilo i ostalo investicioni fenomen u većini delova sveta u protekloj deceniji. Međutim, postoji okean dezinformacija koje obmanjuju kupce zlata. Zahvaljujući ovim mitovima, mnogi investitori pogrešno shvataju zlato. To ih je navelo da drže tako vrednu imovinu izvan svog portfolija.

0
736
Kupovina investicionog zlata

Kupovina investicionog zlata sa sobom donosi minimalne rizike. I pored toga postoje veoma česte zablude u vezi sa ovim plemenitim metalom.

Zlato je bilo i ostalo investicioni fenomen u većini delova sveta u protekloj deceniji. Međutim, postoji okean dezinformacija koje obmanjuju kupce zlata. Zahvaljujući ovim mitovima, mnogi investitori pogrešno shvataju zlato. To ih je navelo da drže tako vrednu imovinu izvan svog portfolija.

Od nazivanja zlata lošom investicijom do klevetanja da je precenjeno – nema ograničenja kada su u pitanju mitovi. Neiskusni investitori koji se prvi put susreću sa ovakvim oblikom ulaganja obično imaju i određenih predrasuda, uzrokovanih upravo zabludama i mitovima.

Mit o skrivenom gradu El Doradu je dokaz kako jednostavan mit može biti razlog za masovnu histeriju. Tokom ranog 16. veka, španski konkvistadori su se upustili u Južnu Ameriku u potrazi za El Doradom.  Dašak mita o postojanju ovog grada od čistog zlata naveo ih je na ovakav poduhvat. Pomisao da će položiti svoje ruke na svo predstojeće bogatstvo zaokupila je njihovu maštu. Verovanje u ovaj mit navelo je konkvistadore da započnu zaraznu potragu. Iako nije bilo grada zlata, ludilo za zlatom je rezultiralo tragedijom i izdajom. Sve zbog običnog mita!

Vidite opasnost od postupanja prema mitovima, zar ne? Prošli su vekovi, ali mnogi mitovi oko zlata preovladavaju i danas. Da li ste investitor u plemenite metale? Ili želite da to postanete? Prva stvar koju treba da uradite je da se klonite uobičajenih mitova o kupovini zlata. Ovde ćemo razbiti neke od ovih mitova. Naredni redovi ne samo da će vam pomoći da prođete kroz more obmanjujućih informacija, već i da donesete mudre izbore.

Mit 1: Morate biti bogati da biste posedovali zlato

Ovo je najčešća zabluda koju ljudi imaju kada je u pitanju kupovina zlata. Istina je da ne morate biti bogati da biste investirali u ovaj plemeniti metal.

U stvari, žuti metal je jedna od onih fizičkih roba koje možete kupiti na osnovu svog budžeta.

Zlato ne odlučuje o vašem budžetu – vaš budžet odlučuje o zlatu.

Na primer, ako je vaš budžet mali, možete razmisliti o kupovini jedne zlatne pločice od 1g ili 2g. Nakon određenog vremenskog perioda, možete kupiti još nekoliko. Na taj način, polako, ali sigurno gradite svoj ulagački portfolio.

Kupovina investicionog zlataNajbolji deo kupovine zlata kao investicije je da ono zadržava svoju vrednost. Čak i ako odlučite da prodate svoje zlato, uvek i svuda to možete učiniti, bez ikakvog ili značajnijeg gubitka uloženih sredstava. Naprotiv, prodaja zlata uglavnom sa sobom donosi određene prihode. Ukoliko svoje zlato koje ste kupili pre nekoliko godina odlučite da prodate u ovom trenutku, kada ono ima visoku vrednost, sasvim sigurno ćete imati prinos.

Mit 2: Kupovina investicionog zlata nije jednostavna procedura

Ovu uobičajenu zabludu je lako prihvatiti s obzirom na istoriju ovog plemenitog metala.

Zlato nije uvek bilo lako ulaganje u prošlosti, jer ga nije bilo lako skladištiti. Čak i onima koji su lako mogli da priušte zlato bilo je teško da ga bezbedno čuvaju. A rezultat? Neprospavane noći i bezbroj strepnji!

Stvari su se ovih dana itekako promenile. Sada možete ulagati u žuti plemeniti metal bez potrebe da ga sami skladištite i čuvate. U te svrhe možete iskoristiti opciju čuvanja zlata u sigurnom sefu banke. Kompanija Insignitus GOLD svojim klijentima obezbeđuje sigurno čuvanje zlata u sefu banka Intese.

Mit 3: Zlato nije pametna investicija

Istina je sasvim suprotna. Pametne investicije u zlato često donose dobre povrate. Zlato može delovati i kao proizvod osiguranja od finansijskih kriza i inflacija, i kao investiciono sredstvo koje će vas zaštititi od pada cena akcija.

Ono se suprotstavlja padovima u ekonomiji i periodima recesije. Stoga mnogi pametni investitori razmišljaju o ulaganju u zlato. Zlato se uvek smatra dobrom investicionom opcijom, za razliku od nekih drugih aktiva ili robe.

Mit 4: Kupovina investicionog zlata je rizična

Svaka investicija ima svoje prednosti i rizike. Kao i zlato. Ali faktor rizika ne čini zlato manje omiljenom opcijom. Kada je u pitanju poređenje rizika u investicijama, oni koji zavise od procene papirne valute ili oni na tržištu akcija su daleko rizičniji.

Zlato je redak prirodni resurs, za kojim je uvek velika potražnja. Takođe ga koriste različite industrije, uključujući proizvodnju nakita i vazduhoplovstvo, između ostalog. Zlato je vredno kao zaštita od inflacije i rizičnijih tradicionalnih investicija, kao što su akcije i obveznice.

Kupovina investicionog zlataZlato je prilično moćan alat kada su u pitanju investicije. Ako verujete u ove mitove, izgubićete priliku da diversifikujete svoj investicioni portfolio vrednom imovinom.

Zlato nudi zaštitu od inflacije. Takođe bi moglo da obezbedi bolji povraćaj u poređenju sa mnogim tradicionalnim sredstvima.

Kada odvojite vreme da procenite mnoge prednosti ulaganja u zlato, ovi mitovi ne mogu da vas odvrate od njegove kupovine.

Razotkrijte mitove oko kupovine zlata da biste postali pametan investitor i uživali u prednostima žutog plemenitog metala.

Za više informacija o kupovini čistog zlata u obliku zlatnih pločica i zlatnih novčića kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.