Granulom zuba – Zašto je važno pravovremeno lečenje?

0
208
Granulom zuba

Granulom zuba je bakterijska infekcija zuba. Nastaje kada bakterije prodru najpre u dentin, a odatle se šire do živca, tj. zubne pulpe i vrha korena zuba. Manifestuje se u vidu gnojnog čvora, prečnika 5 do 8 mm, a vidljiv je golim okom tek kada se formira kvržica u obliku „vrećice“.

Najčešće se javlja na vrhu korena zuba. Mada se može formirati na različitim mestima uz koren zuba.

S obzirom da dovodi do ozbiljnih komplikacija, u narednim redovima vam skrećemo pažnju na uzročnike.

Zašto nastaje granulom zuba?

Nelečeni karijes je glavni uzročnik problema. Mogu ga pokreniti i druge stomatološke bolesti, kao što su pulpitis, odnosno zapaljenje zubne pulpe. Takođe, upala okolnih tkiva zuba (parodontitis) i upala zubnog mesa iznad delimično izniklog zuba (perikoronitis) se svrstavaju u pokretače.

Granulom zubaU pojedinim slučajevima granulom zuba se formira nakon traume, tačnije predstavlja posledicu udarca ili neke druge povrede vilice i mekih tkiva.

Faktori rizika koji podstiču ovu bakterijsku infekciju su hipotermija, prehlada, stresne situacije, nagle promene klime i fizički napor.

Koji su simptomi granuloma zuba?

U početnom stadijumu, granulom ne pokazuje simptome. Zbog toga se često otkrije prilikom RTG snimanja zuba, tokom lečenja drugih stomatoloških stanja.

Ipak, stomatolog može na vreme da prepozna znakove upalnog procesa, a to su blagi otok i crvena gingiva. Zatim, tamnija boja zuba i bol, posebno pri konzumiranju toplih ili hladnih namirnica.

Formiranjem kvržice koja se puni gnojem simptomi postaju izraženiji, te se javlja jaka pulsirajuća zubobolja, primetan otok i lezije na desnima. Može ih pratiti i povišena telesna temperatura. Nakon toga dolazi do pojave curenja gnoja iz samog izvora infekcije.

Granulom zuba je alarmantno stanje

Kako se širi, granulom uništava koren zuba, te postoji opasnost da lečenje nema efekta i vađenje zuba ostaje kao jedino rešenje. Ovo je dodatna činjenica da ne odlažete posetu stomatologu.

Međutim, gubitak zuba nije jedina komplikacija. Širenje upalnog procesa na okolna meka tkiva vodi ka razvoju apscesa ili difuznih gnojnih lezija – flegmona (upale potkožnog vezivnog tkiva). Ukoliko zahvati okolnu kost može da izazove upalu vilice, koja se naziva osteomijelitis mandibule.

Nažalost, granulom zuba je hronično žarište tako da infekcija može dalje da se širi putem krvi dospevajući do drugih organa. Pijelonefritis (infekcija bubrega), infektivni miokarditis, sinusitis (upala sinusa), sepsa (trovanje krvi) – samo su neke od ozbiljnih komplikacija.

Lečenje granulom zuba

Lečenje ima za cilj očuvanje zuba, a može biti konzervativno i hirurško.

Endodontski tretman predstavlja konzervativni vid lečenja koji obuhvata hemijsko i mehaničko čišćenje kanala korena od bakterije i inficiranog dentina. Zatim se vrši dezinfikovanje i punjenje kanala biokompatibilnim materijalom. Na taj način se sprečava ponovno nastajanje infekcije. Kada su kanali sanirani, zub se zatvara plombom ili krunicom, ukoliko je uklonjen veći deo zuba zahvaćenog karijesom.

Granulom zubaU situacijama kada se upalni procesi nastavljaju pojavljivati i nakon lečenja kanala korena sprovodi se hirurški tretman – apikotomija. Ona se zasniva na odstranjivanju vrha korena zuba zajedno sa postojećim granulomom. Procedura je potpuno bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Ipak, nakon intervencije je neophodno da se pridržavate saveta stomatologa o nezi rane i ishrani.

Dobra oralna higijena i redovne stomatološke kontrole najbolje su preventivno sredstvo za razvoj granuloma. Zato još danas zakažite pregled kod svog stomatologa.