Kako kokain utiče na mozak?

0
1027
kako kokain utiče na mozak

Naučno je dokazano da korišćenje narkotika oštećuje moždane ćelije, čak i nakon samo jedne upotrebe. Međutim, da li znate kako kokain utiče na mozak? S obzirom da je ovo jedna od najrasprostanjenijih droga u svetu, veoma je bitno upoznati se sa svim opasnostima i posledicama koje se javljaju kod zavisnika.

U ovom tekstu vam otkrivamo kakav je uticaj kokaina na mozak. Ova adiktivna supstanca ima ogroman potencijal da izazove snažnu zavisnost, koja zahteva stručno lečenje.

Kako kokain utiče na mozak i koji su njegovi efekti?

Kako kokain utiče na mozak?

S obzirom da kokain stimulans, jasno je da utiče na centralni nervni sistem. Jedan od najočiglednijih efekata je porast energije, povećanje budnosti i javljanje euforije. Međutim, nedugo zatim javljaju se i osećaj nemira, razdražljivost, paranoja i smanjenje apetita. Još jedna specifičnost je lažno osećanje povećane seksualne moći, koju često prati nemogućnost da se doživi orgazam. Sve prethodno nabrojano spada u kratkoročne efekte.

Dugoročni efekti upotrebe kokaina javljaju se nakon duže i redovne upotrebe. Česte su glavobolje, ekstremni gubitak težine, gubitak čula mirisa i promene raspoloženja koje su izuzetno teške za podnošenje. Dolazi i do paranoje, slušnih halucinacija, nepravilnosti u radu srca a ponekad usled predoziranja dolazi i do fatalnog ishoda. Sve to govori u prilog tome da je ovo izuzetno opasan narkotik, sa kojim se ne sme eksperimentisati!

Kokain ne samo što uništava vaše fizičko, nego šteti i vašem mentalnom zdravlju, što se manifestuje u vidu promena raspoloženja ili emocionalnih poremećaja. Budući da droga direktno ometa dopamin koji se apsorbuje neuronima, jedan od simptoma zavisnosti je i ozbiljna depresija.

kako kokain utiče na mozak 1

Kako kokain utiče na mozak – Istina o opasnom narkotiku

Jedan od najozbiljnijih dugoročnih efekata zloupotrebe kokaina je oštećenje kardiovaskularnog sistema. Ovo može dovesti do oštećenja na mnogim drugim nivoima, uključujući mozak.

Ako se pojave oštećenja vena i arterija, to može dovesti do hroničnih glavobolja jer je protok krvi u mozgu ograničen. To dalje prouzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka, i naposletku dovodi do moždanog udara.

Kokain takođe oštećuje vaš mozak i na druge načine. Budući da uzrokuje sužavanje krvnih sudova, vaše srce mora jače raditi da bi krv dospevala u mozak. Ovo se odražava na kardiovaskularni sistem, i može doći do infarkta. Studije pokazuju da se ovo dešavalo i ljudima koji samo jednom probaju ovaj narkotik, naročito ako imaju urođenu srčanu manu.

Kokain povećava koncentraciju dopamina, hormona koji se prirodno nalazi u mozgu. Male doze dopamina putuju kroz moždane ćelije i dovode do osećanja zadovoljstva kada se bavimo nekim prijatnim aktivnostima. Međutim, kada zloupotrebljavate ovu psihoaktivnu supstancu, dolazi do preplavljivanja neurona dopaminom. Taj višak zatim blokira normalnu komunikaciju nervnih ćeija. One vremenom postaju manje osetljive i dolazi do oštećenja moždane strukture.

Uticaj kokaina na ćelije mozga postaje još značajniji sa starenjem jer dolazi do rapidnog opadanja broja neurona. Kod mladih takođe dolazi do značajnih promena u funkcionisanju nervnih ćelija i sinapsi, jer je mozak još uvek u razvoju.

Pobedite zavisnost od kokaina!

Posledice kokainske zavisnosti su ozbiljne i devastirajuće. One dovode od uništenja zdravlja, ali i međuljudskih odnosa i kraha karijere.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde