Zavisnost odnosi najviše mladih života

0
1022
zavisnost odnosi najviše mladih života

S obzirom da je narkomanija postala svakodnevna pojava, većina ljudi, naročito roditelja, živi u konstantnom strahu da se to može dogoditi i njihovom detetu. Njihova zabrinutost je sasvim opravdana, jer zavisnost odnosi najviše mladih života, i predstavlja značajan uzrok smrtnosti među mladima u celom svetu.

Može li se nešto uraditi po ovom pitanju? Za početak, treba se dobro upoznati sa fenomenom zavisnosti. Informisanje i razumevanje je prvi korak, nakon kojeg obavezno sledi traženje stručne pomoći.

zavisnost odnosi najviše mladih života 1

Zašto zavisnost odnosi najviše mladih života?

Činjenica je da zavisnost odnosi najviše mladih života. Međutim, zašto uopšte do ovoga dolazi?

Za početak, treba znati da niko ko proba psihoaktivne supstance ne planira da postane zavisnik. Tinejdžeri mogu probati alkohol jer su videli da neko u njihovom okruženju pije, ili mogu eksperimentirati sa marihuanom jer su im prijatelji ponudili. Neki mogu popiti jedno piće ili povući jedan dim i zaustaviti se. Drugima nije tako lako, posebno onima koji imaju porodičnu istoriju bolesti zavisnosti.

Zavisnost je hronična bolest mozga zbog koje ljudi ne mogu da prestanu da koriste drogu ili alkohol uprkos ozbiljnim negativnim posledicama. Kako se mozak tinejdžera još uvek razvija, mladi su u još većem riziku da postanu zavisnici u odnosu na odrasle.

Za kratko vreme, adikcija počinje da utiče na svaki aspekt njihovih života, ali i na njihove porodice i prijatelje. Niko ne ostaje netaknut ovom bolešću, a zavisnici počinju da se kreću ka putu sa kojeg nema povratka.

Kako zavisnost odnosi najviše mladih života?

Jedna od najčešćih situacija koja rezultuje tragičnim ishodom jeste predoziranje. Može biti namerno ili slučajno, a najčešće se koriste ilegalne droge, alkohol i lekovi. U mnogim slučajevima predoziranja su fatalna, iako se većina zavisnika može spasiti ako se medicinski tretman pruži dovoljno brzo.

Predoziranje je zastrašujuća reč. Često ga povezujemo sa smrću, ali život se može nastaviti nakon toga, ali samo ako je zavisnik voljan da istraje u lečenju.

Mešanje različitih droga ili njihova kombinacija sa alkoholom je takođe jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod mlade populacije. Hronična zloupotreba ovih supstanci vremenom dovodi do pogoršanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata, uključujući i povećan rizik od predoziranja i smrti.

Kada su mladi pod uticajem droga i alkohola često se upuštaju u rizična ponašanja. Najčešća su vožnja u pijanom ili drogiranom stanju, učestvovanje u nezakonitim radnjama i upuštanje u nezaštićene seksualne odnose, pri čemu raste rizik od oboljevanja od Hepatitisa B i C, kao i od HIV-a.

Spomenimo i povećan rizik od suicida, naročito kada su u pitanju halucinogene droge i kokain.

Sve ove situacije mogu dovesti do fatalnog ishoda. Zato je bitno da na vreme potražite pomoć, jer ona postoji.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde