Inverter klime za grejanje? Ekonomičnije nego što mislite!

Hladni dani su već tu! Temperatura opada, račun za grejanje raste, a mi smo zaključili da su inverter klime za grejanje vrlo isplative.

0
1106
devojka čita knjigu
izvor: pixabay

Tokom hladnih meseci važno je pronaći optimalnu varijantu za jeftino grejanje. Drva, ugalj, struja ili gas, obični ili uljani radijatori, obične ili inverter klime za grejanje? U preseku troškova, utvrdili smo da su inverter klime odličan izbor za ovu zimu. Ovde ćemo objasniti šta je inverter klima, kakva je potrošnja inverter klime i koje su njene prednosti.

Šta su inverter klime?

Inverter klime su uređaji sa istom osnovnom funkcijom kao obične. Mogu da hlade i greju, ali rade po drugačijem principu.

Obične klime imaju split sistem sa toplotnom pumpom koja omogućava i grejanje. Kod običnih klima, kompresor radi punim kapacitetom sve vreme. Ovo znači da, dokle god je uključena, troši istu količinu energije. S druge strane, inverter klime za grejanje i hlađenje oduzimaju mnogo manje energije. Kompresor samo u početku radi punim kapacitetom, i kako se temperatura približava željenoj, potrošnja opada.

Obične i inverter klime – potrošnja

Na osnovu opisanog principa rada vidi se da inverter klime ekonomičnije koriste energiju. U startu potrošnja inverter klime iznosi oko 1KW, a kada se prostorija zagreje, koristi tek toliko da održava željenu temperaturu – oko 0,8KW. omogućava uštedu energije koja ide od 40 do 60%, što se vidi na manjem računu za struju! Obične klime sve vreme rade „punom parom“, i potrošnja je konzistentno od 1 do 1,2KW, u zavisnosti od proizvođača.

Funkcije inverter klime za grejanje i hlađenje

Poput običnih, i inverter klime mogu se koristiti da hlade ili greju, mada je kod inverter klime snaga veća. Obične klime hlade regularno, sasvim dovoljno za leto, ali mogu da rade samo do -5 stepeni. To je tačka smrzavanja u spoljnoj jedinici klima uređaja. Zato su pogodnije inverter klime za grejanje na ekstremnijim temperaturama: korisnici kažu da one izdrže i do -15. Zato su obične kllime bolje za dogrevanje s jeseni, kada još ne krene grejanje. Grejanje na klimu zimi bolje je ako odaberete inverter.

Obične i inverter klime za grejanje: računica koja se isplati

Kako je sada zima, uporedili smo potrošnju i snagu obične i inverter klime za grejanje. Kada se uporede, zaključak je jasan: inverter klime su bolje! Evo i sažetka svih njihovih prednosti u poređenju sa regularnim klimama, ali i drugim opcijama za grejanje:

  • rade na mnogo nižim temperaturama;
  • jednako dobro greju i hlade;
  • proizvode manje buke dok su uključene;
  • troše manje energije – štede novac!
  • palite ih samo po potrebi: nema skrivenih troškova i letnjih računa;
  • možete ih podesiti na željenu temperaturu;
  • duži rok trajanja klime zahvaljujući ekonomičnom radu (manje opterećenje instalacija i ređe servisiranje).

Kvalitetne inverter klime mogu se nabaviti i kod nas. Samsara prodaja klima uređaja omogućuje vam nabavku klime po želji u onlajn prodavnici, kako biste ostali na toplom i zdravi i tokom zime koja nam predstoji.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde