Vojna groblja u Beogradu – Dragocena svedočanstva istorije!

Baš kao što groblja srpskih vojnika postoje širom sveta, tako su u čast preminulima, vojnici drugih država, ukljućujući i neprijateljskih, sahranjivani na našem tlu.

0
353
Vojna groblja u Beogradu

Vojna groblja u Beogradu predstavljaju dragocena svedočanstva o našem narodu.

Zbog izuzetnog prirodnog bogatstva i dobrog geografskog položaja, naša zemlja od davnina je bila meta osvajača. I dok su pojedini u tome uspeli, drugima se naš narod uspešno suprotstavljao. Bez obzira kakav je ishod bio, jedno je zajedničko – ratovi su za sobom ostavljali velike žrtve, kako domaćih, tako i stranih vojnika.

Baš kao što groblja srpskih vojnika postoje širom sveta, tako su u čast preminulima, vojnici drugih država, ukljućujući i neprijateljskih, sahranjivani na našem tlu. Versajski ugovor je nalagao da brigu o vojnim grobljima, nezavisno od nacije i vere, moraju da preuzmu države na čijoj su se teritoriji ona nalazila. Ovu obavezu je prema vladinoj uredbi od 12. decembra 1919. godine, preuzela i Kraljevina SHS tako da danas u glavnom gradu postoji austrijsko i mađarsko (sa vojnicima nekadašnje Austrougarske), rusko, bugarsko, italijansko, francusko i britansko vojno groblje.

Najlepša vojna groblja u Beogradu

Prema mišljenju mnogih Italijansko groblje u Beogradu važi za jedno od najlepših. Nalazi se na Novom groblju, u jugozapadnom delu, odmah pored Britanskog.

Vojna groblja u BeograduGroblje je osvećeno 1928. godine kada je beogradska opština ustupila zemljište za njegov nastanak. Tri godine kasnije radovi su završeni, te sada predstavlja mesto na kome počivaju posmrtni ostaci 1.063 italijanskih vojnika, poginulih u borbama vođenim u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata.

Ulaz u groblje čine dve kapije koje su simetrično postavljene. Svojim impresivnim dizajnom podsećaju na raskošno zelenilo, otkrivajući redove krstova okruženih zelenilom i ružama. Dok je celokupni prostor ograđen masivnom ogradom od betona i kovanog gvožđa.

Na Italijanskom groblju se nalaze i spomen ploče posvećene prvim dobrovoljcima pripadnicima „Legije Garibaldinaca“. Uprkos brojnim poteškoćama i zabranama, ovi hrabri borci došli su u Srbiju, gde su se borili u redovima Zlatiborskog četničkog odreda, u četi Vladimira Bana.

Poginuli su na Babinoj Glavi kod Višegrada. S obzirom da njihova grobna mesta nikada nisu pronađena odlučeno je da se u znak sećanja postavi spomen ploča.

Vojna groblja u Beogradu koja privlače najviše pažnje

Na uglu ulica Ruzveltove i Svetog Nikole nalazi se Francusko vojno groblje. Kako je vidljivo sa ulice privlači poglede slučajnih prolaznika, te ne čudi što je i najpoznatije.

Groblje je izgrađeno 1931. godine i na njemu se nalaze grobovi vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu. Pored krstova mogu se videli i ploče za pripadnike islamske veroispovesti. Ono što je karakteristično jesu simboli na nadgrobnim spomenicima. Naime, pored imena uklesani su i šlem, palmina grana, kao i reči „Mort pour la France“, što u prevodu znači „Umro za Francusku“.

Ograda duga 132 m je poklon Beograda. Projektovao ju je čuveni srpski arhitekta Rajko Tatić. Kao inspiracija poslužila mu je arhitektura srpskih srednjovekovnih manastira. Zbog toga je sama ograda izgrađena od crvene opeke i belovodskog peščara.

U okviru groblja nalaze se i 2 kapele napravljene po nacrtu arhitekte Milutina Borisavljevića. Jednu koristi čuvar groblja, a druga je namenjena za cveće i sveće.

Otvorena vojna groblja u Beogradu

Značajni deo Novog groblja zauzima Rusko. Nalazi se iza monumentalne kosturnice koja je posvećena caru Nikolaju II Romanovu i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu. Podignuta je 1935. godine prema planu ruskog arhitekte i vajara Romana Verhovskoja. Godinu dana kasnije postavljen je iznad nje spomenik sa figurom Svetog arhanđela Mihaila. Kosturnica čuva ostatke 387 ruskih vojnika.

U okviru groblja nalazi se i kapela posvećena Iverskoj Bogorodici. Izgrađena je po projektu građevinskog inženjera Valerija Vladimiroviča Staševskog tako da podseća na istoimenu koja se nalazila u Kremlju.

Posebno uređena celina na groblju sadrži tela „belih Rusa“, koji su pripadali formacije Ruski Zaštitni Korpus, a poginuli su boreći protiv srpskih ustanika. Dok se posmrtni ostaci vojnika Crvene armije SSSR koji su stradali tokom bitke u oktobru 1944. godine nalaze zajedno sa drugima na „Groblju oslobodilaca Beograda“.

Vojna groblja u BeograduZa razliku od drugih kompleksa, Rusko groblje je otvoreno za sve.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.