Zlatnici ili zlatne poluge – U šta investirati novac?

Zlatnici ili zlatne poluge? Ako i vas zanima za koju opciju se odlučiti ili da li je pametnija ideja kombinovati oba oblika fizičkog zlata, odgovore donosimo u narednim redovima.

0
337
Zlatnici ili zlatne poluge

Zlatnici ili zlatne poluge? Pitanje koje većina investitora postavlja. Ako se i vi pitate u šta investirati novac, na pravom ste mestu.

Monetarna vrednost i istorija zlata čine ga cenjenom investicijom širom sveta. Ali, kada uđete u svet plemenitih metala, može biti izazovno odlučiti da li da investirate u zlatnike ili zlatne poluge. Iako se čini kao težak izbor, ne postoji tačan ili pogrešan odgovor.

Neki investitori mogu imati koristi samo od zlatnih poluga, neki samo od novčića, a neki ih kombinuju u svojoj strategiji ulaganja.

Ako i vas zanima za koju opciju se odlučiti ili da li je pametnija ideja kombinovati oba oblika fizičkog zlata, odgovore donosimo u narednim redovima.

Šta bi trebalo da znate o zlatnim polugama u odnosu na zlatne novčiće?

Primarna razlika između dva oblika zlata jeste oblik i veličina. Zlatnici su okrugli, mali i poseduju specifičan dizajn, koji im dodaje na atraktivnosti. Često se prave po uzoru na određeni istorijski događaj ili na vladara određene države. Zbog male veličine, investitori ih mogu smatrati pogodnim za skladištenje.

Zlatnici ili zlatne polugeSa druge strane, zlatne poluge su dostupne i u većim gramažama. U osnovi, one su pravougaoni blokovi zlata, te nemaju veliku istorijsku vrednost (kao određeni zlatnici). Njihova prednost je ta što se trguju isključivo zbog sadržaja zlata koji imaju. Kada govorimo o investicionim zlatnim polugama, sadržaj zlata mora biti veći od 995/1000.

Iako su bliže spot ceni i koštaju manje po gramu, trebalo bi voditi računa i prilikom kupovine zlatnih poluga. Vodite računa da ih kupujete isključivo od proverenih trgovaca, kako biste izbegli moguće prevare.

Zlatnici, kao što su Franc Jozef dukati dolaze u dve veličine – mali i veliki. Zlatne pločice dolaze u različitim gramažama. Tako najmanja investiciona pločica teži svega 1 gram. Najteža zlatna pločica koja se može kupiti od trgovaca plemenitim metalima ima masu od čak 1 kilograma. Na raspolaganju su vam i zlatne pločcie od 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250 i 500 grama.

Zlatnici ili zlatne poluge – Faktori o kojima bi trebalo da razmislite

Pre donošenja konačne odluke, potrebno je da identifikujete svoje ciljeve i odredite koji faktori su najvažniji.

Potrebno je da se zapitate da li investirate na duže ili na kraće staze. Zlatnici su odličan izbor kada želite dugoročnu investiciju. Nije tajna da se zlatnici obično prenose sa kolena na koleno, zahvaljujući i sentimentalnoj vrednosti koju poseduju.

Isto tako, zapitajte se da li ste spremni da platite veću premiju u nadi da ćete maksimizirati svoj prinos? Ako niste sigurni, onda su zlatne pločice vaš najbolji saveznik. Kao što možete da pretpostavite, obično dolaze sa nižom premijom u odnosu na zlatnike.

Isto tako, potrebno je da dobro izračunate koliko ste novca u datom trenutku spremni da izdvojite za kupovinu zlatnih pločica ili zlatnika.

Ipak, najbolji način za kupovinu zlata zavisi od vaših okolnosti. Stoga, potrebno je da razmislite i razlučite svoje investitorske ciljeve, želje i mogućnosti pre nego što kupite prvu zlatnu pločicu ili dukat.

Zlatnici nude veću fleksibilnost ulaganja, potencijalno povećanja vrednosti tokom decenija, te su atraktivnija opcija za investitore koji traže dugoročnu investiciju. Zlatne poluge su isplativije za veće investicije, obezbeđujući dosledne cene i niže premije, što ih čini pogodnim za investitore fokusirane na sadržaj i vrednost zlata.

Zlatnici ili zlatne poluge? Koji je izbor najbolji za vas? Kada birate između zlatnika i zlatnih poluga, u obzir uzmite:

  • Individualne potrebe,
  • Investicione ciljeve i preferencije,
  • Investicione mogućnosti.

Ukoliko želite da investirate svoj slobodni kapital upravo u čisto zlato, kompanija Insignitus GOLD može biti vaš partner na tom putu. U okviru ove kompanije možete pronaći investicione poluge uglednih kovnica kao što je Argor-Heraeus i zlatnike najvećeg stepena finoće.

Zlatnici ili zlatne polugeZa više informacija o kupovini zlata, kompanija Insignitus GOLD vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.