Zlato kao dugoročna investicija

Zlato je dobra dugoročna investicija sa stanovišta skladištenja vrednosti. Ono će pomoći da diversifikujete vaš ulagački portfolio na bezbedan i siguran način.

0
72
Zlato kao dugoročna investicija

Zlato kao dugoročna investicija sa sobom donosi brojne benefite.

Zlato je simbol bogatstva, luksuza i moći već više od 4000 godina. U savremenom dobu, ovaj plemeniti metal koristi se za proizvodnju nakita, elektronike, ali i kao sredstvo uvećavanja bogatstva. Postoje brojni razlozi zbog kojih je zlato zadržalo svoju vrednost hiljadama godina unazad. Činjenica da štiti vaš kapital od propadanja na duže staze samo je jedan od tih razloga.

Kako zlato deluje kao dugoročna investicija otkrivamo vam u narednim redovima.

Da li je zlato dobra dugoročna investicija?

Kao i svako ulaganje na duže staze, tako ne postoji način da se tačno predvidi kako će se zlato ponašati u budućnosti. Tokom istorije, zlato se pokazalo kao pouzdana i izdžljiva investicija, koja može da zadrži svoju vrednost kroz vreme.

Zlato kao dugoročna investicijaZlato je dobra dugoročna investicija sa stanovišta skladištenja vrednosti. Ono će pomoći da diversifikujete vaš ulagački portfolio na bezbedan i siguran način.

Zlato se smatra sigurnim utočištem tokom nestabilnosti tržišta i investicijom koja nudi zaštitu od inflacije. U toku nestabilnih vremena, cena zlata se obično povećava, na šta utiče povećana potražanja za žutim plemenitim metalom.

Prosečan povrat ulaganja u zlato

Zlato nije imovina koja stvara prihod (kao što su to akcije, recimo), ali odlično funkcioniše kao skladište vrednosti. Njegova vrednost vremenom raste, ali od zlata profitirate tek kada ga prodate. To je slučaj sa svim plemenitim metalima. Zarada koju ostvarite zavisiće od toga kako ste kupili robu, koliko dugo ste je držali i za koju cenu ste je prodali.

U zlato se može ulagati na više načina. Najbezbedniji je, svakako, ulaganje u fizičko zlato. Dakle, ulaganje u zlatne pločice ili zlatne novčiće.

Kada ulažete u fizičko zlato, možete se odlučiti da isto čuvate kod kuće, u ličnom sefu ili u sefu banke. U prvom slučaju, troškovi čuvanja zlata su nepostojeći. U drugom slučaju zavisiće uglavnom od toga gde ste kupili svoje zlato. Ako svoje zlato kupite u kompaniji Insignitus GOLD, svoje zlato možete čuvati u najsigurnijem sefu banke Intesa – bez dodatnih ili skrivenih troškova. U tom slučaju, potrebno je samo da se najavite, kada želite da preuzmete svu ili određenu količinu zlata iz sefa. To možete učiniti kada god poželite.

Cena zlata je itekako porasla u poslednjih 50 godina. Do 1971. godine, SAD su se pridržavale zlatnog standarda, koji je cenu zlata vezivao za dolar. Danas cena zlata obično pada u periodima kada dolar jača. Ovaj inverzni odnos je razlog zašto mnogi investitori koriste zlato kao protivtežu inflaciji i nepredvidivim ekonomskim događajima.

Danas nije neuobičajeno videti zlato po ceni većoj od 2,000.00 dolara po unci, a 1993. godine ste mogli da kupite zlato za manje od 400.00 dolara po unci. Strahovanja na tržištu između 2010. i 2011. godine dovela su do povećanja cene zlata za 50,6% i porasta iznad 1,800.00 dolara po unci.

Poslednji veliki porast cene zlata dogodio se u avgustu 2020. godine, kada je zlato skočilo na najviši nivo od 2,074.00 doalra po unci.

Zlato je sigurno utočište u nesigurnim političkim i ekonomskim vremenima

Drugi politički događaji i sitacije koje negativno utiču na ekonomiju takođe imaju implikacije na investitore u zlato. Politički akteri neretko mogu stvoriti pogodne uslove za nestabilnosti na berzi. Rat i geopolitički nemiri u drugim zemljama mogu negativno uticati na globalnu ekonomsku aktivnost.

Iako svi ovi problemi mogu smanjiti cene akcija, oni takođe mogu izazvati rast cene zlata. Razlog za to je činjenica da postoji velika verovatnoća da će investitori koji traže stabilnost preusmeriti svoju pažnju na zlato. Zlato se posmatra kao sigurno utočište u takvim vremenima.

Zlato kao dugoročna investicijaZlato kao dugoročna investicija zaista sa sobom donosi borjne prednosti. Ako želite da investirate svoj novac u zlato, sada je pravi trenutak za takav poduhvat. Kompanija Insignitus GOLD vam za više informacija o ulaganju u zlato u svakom trenutku stoji na raspolaganju.