Šta sve donosi zimsko vreme kada su naši najstariji članovi porodice u pitanju?

Zima ima svojih draži. Beli prekrivač, srebrne pahulje i novogodišnja euforija, imaju svoju magiju. Međutim najstarijim čalanovima ona donosi mnogo više od toga, momente koje će moći da podele sa svojim najbližima.

0
1009
Zima u staračkom domu

Dolazak hladnih dana najavljuje novo godišnje doba. Hteli mi to ili ne – zima je pred vratima. To podrazumeva znatno kraće dane, jak vetar, snežne padavine i led koji je nemoguće izbeći.

Zima u staračkom domuOvakvi vremenski uslovi predstavljaju izazov za sve ljude, a naročito za stare članove, koji moraju biti posebno oprezni. Čak i ako su dovoljno vitalni, stručnjaci savetuju da tokom zimskih meseci izaberu dom za stare. U njemu je obezbeđena ne samo odgovarajuća nega starih lica, već i brojne aktivnosti koje ispunjavaju duge dane.

Potrebno je ojačati imunitet!

Smena godišnjih doba nepovoljno utiče na hronične bolesnike. Pre svega, kod osoba sa srčanim ili respiratornim oboljenjima. Takođe, tegobe koje izazivaju reumatoidni artritis, dijabetes i Alchajmerova bolest u ovom periodu su izraženije, pa je potrebna redovna kontrola.

Zahvaljujući stručnom osoblju, koje stoji na raspolaganju svih 24 časa u domu za stare Arija vaši najmiliji neće osetiti komplikacije novog godišnjeg doba.

Hrana za najstarije članove je prilagođena njihovim potrebama. Upravo zato se ishrana u ovom periodu se zasniva na uravnoteženom unosu voća, povrća i belog mesa. Na taj način stvaraju se antitela za borbu od svih negativnih uticaja spoljašnje sredine.

Zima u staračkom domu pruža potrebnu fizičku aktivnost

Klizavi trotoari i hladno vreme mogu prouzrokovati širok spektar povreda i bolesti, pa ne čudi što stari ljudi ređe izlaze van tokom zime. Samim tim je i smanjena fizička aktivnost.

Kako je kondicija ključna za zdravlje,neophodne su lagane vežbe koje se mogu izvoditi i u zatvorenom prostoru.

Upravo zato fizikalna terapija omogućuje održavanje mobilnosti i koordinacije. Pa su stanari puni energije i elena, bez obzira što je napolju tmurno vreme.

Zima ima mnogo svojih draži

Vreme utiče na naša osećanja, pa i na ponašanja prema drugima. U skladu sa tim zima je posebno “nezgodna”. Kraći dani, nedostatak sunca i zatvoreni prostor kod mnogih, naročito kod starijih ljudi, izazivaju promene raspoloženja.

Međutim, bogat drustveni zivot u staračkom domu ne ostavlja prostora da se iko oseća usamljenim. Zapravo, zima donosi sitne radosti. Praznično raspoloženje se oseća u svakom kutku. Dok priprema poklona, ukusnih kolača i toplog čaja stvara pravu porodičnu atmosferu. Druženje mladih i starih u staračkom domu tokom posete dodatno ispunjava srećom srca naših stanara, pa osmesi na njihovim licima “razbijaju” sivilo hladnih zimskih dana.

Kićenje jelki, ukrašavnje prostora i druženje sa članovima porodice, čine ove trenutke posebno magičnim, dok beli pokrivač napolju unosi dozu mira i spokoja.

Zima u staračkom domu

Dom za stare Arija sa svojim ljubaznim i stručnim osobljem učiniće svaki trenutak idiličnim.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde