Zima bez prehlade: Zapostavljene namernice za jačanje imuniteta

Kad je zdravlje u pitanju, u ovo nam je doba godine prioritet jačanje imuniteta kako bismo postali otporni na viruse koji nas vrebaju u mnogim svakodnevnim prilikama.

0
1148
Namernice za zimu bez prehlade
Designed by Freepik

Dobro su ti poznati stari narodni lekovi, ako želiš osvežiti ili proširiti svoju uobičajenu listu saveznika u zimskoj borbi protiv virusa? Predlažemo da probaš s ovim namernicama.

Kad je zdravlje u pitanju, u ovo nam je doba godine prioritet jačanje imuniteta kako bismo postali otporni na viruse koji nas vrebaju u mnogim svakodnevnim prilikama, od radnog mesta do javnog prevoza. Iz saveta mama i baka svi smo naučili da zimi zato moramo piti puno čaja od šipka s medom, jesti kiselo zelje, kao i ubaciti beli luk gde god se on može uklopiti. No lista namirnica koje nam u jačanju imuniteta mogu pomoći zapravo je mnogo dublja. Među svim dobro poznatim namirnicama za tu su svrhu itekako korisni i ovi zaboravljeni asovi.

Jogurti i probiotici

Bakterija koje stanuju u našem probavnom traktu čak je 10 puta više nego svih stanica u našem organizmu, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje. Sve te bakterije, dobre i loše, čine intestinalnu floru, koju mnogi stručnjaci, primera radi Europska organizacija za molekularnu biologiju, smatraju najvažnijom u kreiranju imunološkog odgovora našeg organizma na stres. Drugim rečima, kad organizam doživi stres kao što su bakterijska infekcija, ove bakterije to će prve doznati, dati telu signal (recimo u obliku upale) i imunološki sastav krenuće s otporom. Najvažnije su pritom, kao što svi znamo, takozvane dobre bakterije. Njihov potencijal drastično mogu osnažiti probiotici Lactobacillus i Bifidobacterium koji se nalaze u jogurtu. Jogurt je svestrana namirnica, u mnoge se obroke može uklopiti, samo je važno da se koristi obična, a ne zašećerena varijanta (kupovni voćni jogurti). Jogurt je idealan sastojak za smootie, a dobro se povezuje s voćem, zobenom kašom i žitaricama za zdrav doručak. Ako želiš nešto egzotičnije, dodaj mu začine i lekovito bilje te ćeš dobiti zdrav umak za krekere i čips. Može ti poslužiti i kao baza kremastog umaka za testeninu umesto manje zdrave pavlake za kuhanje.

Đumbir

Tradicionalna kineska lekovita biljka poznata je i dostupna i kod nas. Ne samo da pomaže u regulisanju imunološkog sastava nego i inhibira razvoj tumora. Iz Medicinskog centra Sveučilišta Maryland navode da je đumbir koristan u ublažavanju prehlade, bolesti putovanja te kod simptoma sličnih gripi. Takođe može smanjiti kolesterol u krvi, održavati razinu šećera u krvi i smanjiti bol u zglobovima. Ne samo da reguliše imunološki sastav već takođe može inhibirati rast tumora i ublažiti stanični stres. Uz to deluje na smanjenje kolesterola u krvi, održava razinu šećera u krvi i smanjuje bol u zglobovima. Uz dodatak limuna i meda najviše se konzumira kao čaj, ali može se dodati umacima za salate i tako ih učiniti aromatičnima.

Aloe vera

Biljka dobro poznata kod nas zahvaljujući mediteranskom delu naše domovine ne iscrpljuje svoja lekovita svojstva tokom leta kad nam njen gel ublažava opekotine i nadraženost kože. Učinkovita je tokom cele godine za podizanje imuniteta, i to unutarnjom primenom, odnosno u obliku soka, čaja ili aromatizirane vode. Dobro se slaže s brusnicom i limunom. Ako sama želiš napraviti aromatiziranu vodu s aloe verom, evo recepta koji donosi Anthony William u svojoj knjizi Zdrava štitnjača. Za jednu čašu trebaju ti komad lista aloe vere duljine 5 centimetara i 2 šaljice vode. Kašikom prikupi gel koji se nalazi u unutrašnjem delu svežeg lista i stavi ga u blender zajedno s vodom. Muti 10 do 20 sekundi sve dok se sastojci dobro ne povežu. Za najbolje rezultate napitak popij odmah, na prazan želudac. Pri odabiru biljke važan je certifikat organske proizvodnje jer ova biljka vodu apsorbira iz svoje okoline. Dobro je znati i da najcjenjenija aloe vera dolazi iz teksaške doline Rio Grande, a poznata je pod nazivom Lily of the Desert (aloe vera pripada porodici ljiljana).

Kurkuma

Začin koji mešavini curry daje prepoznatljivu žutu boju zaštitni je simbol indijske kuhinje. Motiv da se navikneš na njegov specifičan ukus može ti biti brojnost zdravstvenih dobiti što ih nudi. Između ostalog, deluje protivupalno, smanjuje razinu kolesterola, ima antikancerogena svojstva, a pomaže čak i kod depresije. Kad govorimo o imunitetu, važno je naglasiti da njen aktivni sastojak kurkumin čak i u malim dozama može zaustaviti rast loših bakterija i tako omogućiti onima dobrim da reagiraju kad to bude potrebno. Za korišćenje ovog začina ne moraš kuvati egzotična indijska jela jer on odlično ide i uz naša domaća: variva od graha, riže i povrća. Ljubitelji njenog ukusa kurkumu koriste i u obliku napitka.

Bademi

Jedan od omiljenih sastojaka kolača dobro čini tvojoj probavi jer je odličan izvor vitamina E koji je ključan za mnoge enzime imunološkog sastava. Taj je vitamin u grupi onih koji su topivi u mastima, tj. trebaju masti da bi se uopšte apsorbirali. Bademi sadrže i taj važan vitamin i dobre masti i stoga su dobri za imunitet. Pola šoljice badema, što je otprilike 45 komada, zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E. Zanimljivo je da bademi pripadaju istoj porodici kao i breskve, što postaje samorazumljivo kad vidiš nezreo plod.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde