Kurkuma: Šta je čudesno u njenom delovanju?

Kurkuma je još jedan od mnogih zdravih začina koji se u poslednje vreme koristi u različite svrhe.

0
1203
Kurkuma delotvorna svojstva
Designed by Jigsawstocker

Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti. Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i deluje protivupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cenjen je u mnogim kuhinjama širom sveta. Osim u kulinarskom svetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe.

Biljka kurkuma je poreklom iz Indonezije i južne Indije, a kroz istoriju se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Pruža snažnu protivupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, potiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca te je kurkuma je takođe veliki izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma koji su zdravi za srce, žlezde koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale.

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u lečenju reumatskih bolesti kao i kod upalnih stanja, zatim u lečenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje lečenje rana.

Najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke. On je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna delovanja na organizam gde se osobito ističe jako protivupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno delovanje.

Kurkuma se uopšteno smatra sigurnom za upotrebu u umerenim količinama, ali važno je razgovarati s doktorom pre korišćenja ove ili bilo koje druge stvari jer neke mogu reagovati u kombinaciji s različitim lekovima. Osim za zdravlje unutrašnjeg organizma, kurkumu možeš koristiti i za spoljnu upotrebu kako bi tvoja koža bila lepa i negovana. Ovih nekoliko recepata može ti poslužiti kao ideja za primenu kurkume:

Maska za lice

Kurkumu možeš naneti i na lice,  u obliku maske kako bi tvoja koža bila čišća i lepša.

Način pripreme: Pomešaj 2 šoljice nezaslađenog jogurta s pola čajne šoljice kurkume i 1 šoljicom meda. Od smese ćeš dobiti masku za lice koju trebaš naneti na kožu lica i ostaviti 5 minuta, zatim isprati. Možeš koristiti i vlažni ručnik kako bi pokupila sve čestice kurkume.

Gel protiv akni 

Protivupalna svojstva kurkume pomoći će u borbi protiv akni. Napravi pastu od meda i kurkume u razmeru 2:1 i prirodni gel nanesi na akne. Ostavi da deluje nakon toga isperi.

Za beljenje zuba

Kurkuma je dobar sastojak i za izbeljivanje zuba. Uzmi svoju četkicu za zube, isperi je te stavi 1/8 čajne šoljice kurkume na četkicu. Operi zube normalno, ali umesto da ih odmah ispereš, ostavi da kurkuma deluje 3-5 minuta. Zatim dobro isperi zube i ponovno ih operi s normalnom pastom za zube. Rezultate ćeš primetiti kroz nekoliko dana.

Prirodni sapun

Ako praviš svoj prirodni sapun, dodaj kurkumu kako bi blagotvorno delovala na tvoju kožu. Ona će dati prelepu narandzastu pigment sapunu i pomoći u smirivanje iritacije kože.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde