Šlepanje oldtajmera – Delikatan posao za profesionalce!

Oldtajmeri čine pravu dragocenost za vlasnike. Pred njihovim impresivnim dizajnom ne ostaju ravnodušni ni slučajni prolaznici, te ne čudi što mnogi žele u svom voznom parku da imaju jedan takav raritet.

0
364
Slepanje oldtajmera

Šlepanje oldtajmera je delikatan posao.

Iako uživanje u vožnji mnogi vezuju za moderne automobile neverovatne brzine koji za sobom ostavljaju u trenu put, zapravo, vožnja vintage modela pruža doživljaj koji se ni sa čim ne može porediti.

Oldtajmeri čine pravu dragocenost za vlasnike. Pred njihovim impresivnim dizajnom ne ostaju ravnodušni ni slučajni prolaznici, te ne čudi što mnogi žele u svom voznom parku da imaju jedan takav raritet.

Da je reč o izuzetnim vozilima, a ne havarisanim, potvrđuje i podatak da moraju da prođu stroga pravila kako bi poneli epitet oldtajmera. Naime, pod oldtajmerom podrazumeva se vozilo starije od 30 godina koje je dobro očuvano i približno u fabričnom stanju. Što znači da na njemu nisu vršene drastične izmene u pogledu dizajna koje bi mu donele moderni izgled. Takođe, vozila se ne smeju koristiti za svakodnevnu vožnju, već je reč o izložbenim primercima.

Zašto šlepanje oldtajmera treba poveriti profesionalcima?

Oldtajmeri spadaju u luksuznu imovinu. Zapravo, posedovati ih je stvar prestiža. Mnogi od njih imaju i sentimentalnu vrednost za vlasnike. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je njihovo održavanje često veoma skupo, jer su delovi retki. Imajući ovo u vidu šlep vozila koja spadaju u oldtajmere zahteva posebnu pažnju.

Slepanje oldtajmeraŠlepanje oldtajmera nije isto kao šlepanje vozila u kvaru novijeg datuma. Glavna razlika ogleda se u konstrukciji, te je neophodan drugačiji pristup. Bez obzira što su dizajnirani za vuču, pragovi su veoma niski, tj. na maloj udaljenosti od zemlje. Što znači da upotreba klasičnog alata, poput lanaca, nije preporučljiva, jer postoji opasnost da će ovi automobili pretrpeti veliko opterećenje tokom šlepanja. Samim tim povećan je rizik od oštećenja.

Poželjno je da se za šlepanje oldtajmera koriste specijalne trake koje su fleksibilne tako da apsorbuju udare.

Kontrola pre šlepanja ovakve vrste vozila

S obzirom da se ovi automobili ne voze, pre šlepanja potrebno je proveriti stanje guma, naročito pritisak u njima. Na taj način ćete izbeći habanje i poboljšali upravljivost vozilom ukoliko odlučite da, pored izlaganja, vaš ljubimac napravi i krug vožnje.

Druga stvar koju treba proveriti jeste kočioni sistem. Počev od cilindara točkova, pa do držača ležajeva točkova – detaljno pogledajte svaku komponentu kočionog sistema. Ova je naročito važno ako je u pitanju prvo šlepanje nakon kupovine.

Najbolja šlep služba za šlepanje oldtajmera

Za šlepanje oldtajmera potrebno je ne samo iskustvo u radu, već i izuzetno znanje. Radnici koji se bave ovim poslom moraju da prođu dodatnu obuku kako bi tačno znali karakteristike automobila iz 70-ih, 60-ih, 50-ih, pa i starijih. Jedino posedovanjem dobrog znanja moći će da obezbede pravilan pristup vozilu i sigurni šlep.

Slepanje oldtajmeraUpravo takve osobine krasi stručni tim šlep službe AS 011. Višegodišnje iskustvo u radu sa svim vrstama vozila, kako vintage, tako i najmodernih električnih, uz posedovanje vrhunske opreme garantuju brz, efikasan i bezbedan šlep vašeg vozila.