Prodaja zlata – Porast potražnje žutog plemenitog metala!

Statistički podaci World Gold Council-a kazuju da je u pretposlednjem kvartalu prošle godine potražnja za čistim, investicionim zlatom u vidu pločica i novčića porasla za čak 38%. Ovi podaci se odnose na period trećeg kvartala 2022. godine u odnosu na isti kvartal 2021. godine. Čini se da je protekle godine najtraženiji vid investicionog zlata bio zlatni novčić, jer je potražnja za istim porasla za više od 70%.

0
618
Prodaja zlata

Prodaja zlata i porast potražnje za žutim plemenitim metalom govore nam da nam se bliži novi talas zlatne groznice. Zašto je tako?

Statistički podaci World Gold Council-a kazuju da je u pretposlednjem kvartalu prošle godine potražnja za čistim, investicionim zlatom u vidu pločica i novčića porasla za čak 38%. Ovi podaci se odnose na period trećeg kvartala 2022. godine u odnosu na isti kvartal 2021. godine. Čini se da je protekle godine najtraženiji vid investicionog zlata bio zlatni novčić, jer je potražnja za istim porasla za više od 70%.

Kada govorimo o novom talasu zlatne groznice, pre svega mislimo na fizičko zlato. Iz ove računice moramo izuzeti nakit, zlato koje se upotrebljava u raznim industrijama, kao i ETF-ove, koji su u padu skoro 50% u odnosu na 2021. godinu.

Pod pojmom fizičko zlato podrazumevamo zlatne pločice stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova, kao i zlatne novčiće, iskovane nakon 1800. godine, stepena finoće jednakog ili većeg od 900/1000. Da bi se smatrali investicionim zlatom, ovi novčići su bili ili i dalje jesu zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Zašto se može očekivati da će prodaja zlata ponovo skočiti, a samim tim i potražnja za ovim metalom duge tradicije otkrivamo vam u narednim redovima.

Zašto fizičko zlato privlači sve veći broj investitora?

Budući da živimo u vremenima visoke stope inflacije i predstojeće recesije, koja nas sasvim izvesno očekuje već tokom ove godine, investitori pokušavaju da zaštite svoj kapital na razne načine. Između ostalog, oni diversifikuju svoj ulagački portfolio čistim zlatom.

Prodaja zlataRazloga za to je više.

Pre svega, zlato je jedina sigurna aktiva i instrument zaštite vrednosti kapitala u finansijski nestabilnim i nesigurnim vremenima. Kroz vekove, ono je dokazalo svoj pun potencijal da očuva kupovnu moć pojedinaca. Kao dokaz tome, navodimo i činjenicu da je u jeku porasta kamatnih stopa i sve većeg štampanja fiat novca, zlato dostiglo svoju istorijski najvišu cenu od preko 2.000 dolara po unci!

Ipak, stručnjaci savetuju da bi porast cene u narednom periodu mogao biti još jedan od razloga da svoje investiciono zlato nabavite već danas.

Konvervativni pogledi stručnjaka procenjuju da će zlato ponovo prestići iznos od 2.000 dolara po unci, dok one optimističnije, od strane stručnjaka kao što je Juerg Kiener, kazuju da bi zlato moglo dostići i vrednost od čak 4.000 dolara po unci. Ovi podaci mogu biti još jedan od razloga za porast potražnje i ukupne prodaje fizičkog zlata.

Investiciono zlato privlači i veliki broj centralnih banaka

Da li znate da je nekada na američkom dolaru pisalo ,,We trust in GOLD“. U prevodu – ,,Mi verujemo u zlato.“

Sam ovaj podatak govori u prilog tome da i države poseduju ogromno poverenje u zlato, kao i građani, fizička i pravna lica.

Tokom proteklog perioda, centralne banke širom sveta potraživale su više od 400 tona zlata. Dominirale su i zemlje u razvoju, kao što su Indija ili Kina. Primera radi, centralna banka Kine sada ima više od 1900 tona zlata, čija se vrednost procenjuje na 112 milijardi dolara.

Ovo predstavlja jedan od najvećih razloga zašto se i građani sve češće odlučuju za kupovinu investicionog zlata.

Prodaja zlata – Kupovina čistog, fizičkog zlata vs. ETF-ovi

Moramo napomenuti da se iskusni investitori sve više klone ulaganja u papirno zlato, odnosno ETF-ove. Pad od 47% u odnosu na 2021. godinu dokaz je ovoj tvrdnji.

ETF-ovi su oblik investicionih fondova, kojim se trguje na brzi. Ovi fondovi svoje investicije usmeravaju na zlato, ali ne samo i isključivo na čisto zlato. Naprotiv, oni podrazumevaju i takzovane futures i druge opcije. Prema tome, njihova sigurnost nije ni približna sigurnosti koje nudi opipljivo, čisto, fizičko zlato u vašim rukama.

Na drugoj strani, investitori sve više novca ulažu u najsigurniji oblik štednje u zlatu – fizičko zlato.

Ono ne zahteva plaćanje PDV-a, odnosno poreza na dodatu vrednost, kao ni plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Dakle, sav prinos koji ostvarujete od posedovanja zlata na godišnjem nivou je samo i isključivo vaš.

Kao takvo, investiciono zlato u obliku poluga i novčića uvek je bolje i pametnije rešenje od ulaganja u ETF-ove ili štednje u nekoj drugoj aktivi.

Prodaja zlataZa više informacija o kupovini čistog zlata, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.