Zašto je ulaganje u zlato dobra investicija?

Zlato se dugo smatralo pametnom imovinom za ulaganje. Kao zaštita od inflacije i način diverzifikacije vašeg portfolija, svako ko traži jednostavan, siguran način da zaštiti i uveća svoj kapital treba da razmotri prednosti ulaganja u zlato.

0
186
Zašto je ulaganje u zlato dobra investicija

Da li se i vi pitate zašto je ulaganje u zlato dobra investicija? Ako je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mestu.

Sa nekadašnjim popularnim investicijama kao što su akcije, obveznice i nekretnine, koje su počele da donose sve slabije prinose, sa visokim nivoom inflacije koja je obezvređivala novac u banci, mnogi investitori su počeli da se pitaju gde je njihov novac siguran. Interesovanje za ulaganje u zlato raste, i iskusni investitori znaju zbog čega je tako. Međutim, novi investitori mogli bi se zapitati da li je zlato dobra investicija?

U narednim redovima, objasnićemo zašto je zlato dobra investicija i odakle početi.

Zlato se dugo smatralo pametnom imovinom za ulaganje. Kao zaštita od inflacije i način diverzifikacije vašeg portfolija, svako ko traži jednostavan, siguran način da zaštiti i uveća svoj kapital treba da razmotri prednosti ulaganja u zlato.

Zašto ulagati u čisto zlato?

Uz ogroman izbor investicionih opcija, zašto investirati upravo u zlato?

Zlato je tokom većeg dela ljudske istorije predstavljalo veoma cenjen plemeniti metal. Od Egipćana, do prvih rimskih zlatnika, sve do današnjih dana – ljudi su i dalje fascinirani ovim žutim metalom.

Zašto je ulaganje u zlato dobra investicijaJedna od ključnih prednosti zlata je izolovanost od trendova drugih tržišta. Istorijski gledano, kada je globalna ekonomija bila u krizi, zlato je ostalo jako (i čak je ostvarilo značajne dobitke). Na primer, cena zlata je brzo porasla nakon finansijske krize 2008/09. godine i ostala je visoka čak i kada su ekonomije počele da se oporavljaju.

Konkretno, zlato obično ostvaruje dobitke tokom perioda rastuće inflacije. Pošto investitori vide da njihov novac gubi vrednost, oni traže sigurniju imovinu poput zlata, koje je dokazalo svoju sposobnost da održi svoju vrednost.

Za razliku od fiat novca, koji banke mogu da štampaju kao deo programa kvantitativnog popuštanja, zlato je ograničen resurs. Povećana potražnja sa tržišta u razvoju i upotreba zlata u tehnološkoj industriji znače da, u kombinaciji sa ograničenom prirodom metala, cena zlatnih pločica i novčića uvek može ostati visoka.

Posedovanje fizičkog zlata je vrhunski način da kontrolišete svoju investiciju. Ne postoji rizik treće strane, a vi možete da odlučite gde i koliko dugo ćete čuvati svoje zlato pre nego što ga prodate (ukoliko za tim postoji potreba).

Da li se investiranje u zlato isplati?

Zlato kao investicija se oslanja na povećanje vrednosti da bi ostvarilo prinose, a ne na godišnji prinos koji možete videti od akcija ili neke druge klase imovine.

Da bi zlato dostiglo svoj pravi potencijal, može potrajati, zbog čega se na zlato gleda kao na dugoročnu investiciju. Zlato je pokazalo odlične performanse od 1970-ih, sa cenom po unci koja je u stalnom porastu, što ga čini vrednim ulaganja.

Za pametnog investitora, profit se može ostvariti u relativno kratkim vremenskim periodima. Svest o učinku zlata, zajedno sa razumnim poznavanjem aktuelnih stvari, može dati investitorima mogućnost da uoče priliku kada da kupe ili prodaju svoje zlato.

Na kraju, zlato se smatra dobrom dugoročnom investicijom, koja štiti vaš novac tokom godina. Nudi snažne potencijalne prinose, uz mali ili minimalan rizik, i savršen je način da diversifikujete svoj portfolio.

Zašto je ulaganje u zlato dobra investicija u 2022. godini?

Zlato je dostiglo rekordne vrednosti, a neki investitori su se i dalje pitali zašto je ulaganje u zlato dobra investicija i u 2022. godini.

Zlato je i dalje blizu svojih rekordnih vrednosti, koje je potaknuto u proleće nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Šok sukoba je podsetio svet da mir nije garancija čak ni u modernoj eri. Geopolitička pitanja koja su godinama izbijala na površinu i dalje prete da se pretvore u dalji sukob većih razmera. Sa ekonomske tačke gledišta, sankcije uvedene Rusiji prete globalnoj ekonomiji, samo godinu dana nakon izlaska iz pandemije. Recesija je sada ponovo na planovima za mnoge zemlje, dok inflacija nastavlja da podiže cene sve više i izaziva krizu troškova života.

Rastuće kamatne stope, ali i ekonomska pozadina ovog sukoba bi svakako sugerisala mnogo prilika da zlato još više raste.

Dakle, zlato jeste pametna investicija, a ulaganje u ovaj plemeniti metal jedna je od najboljih odluka koju možete doneti.

Zašto je ulaganje u zlato dobra investicijaZa više informacija o kupovini čistog zlata, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.