Šta je investiciono zlato?

Zlato predstavlja investiciju sa minimalnim rizicima od ulaganja. Ono nije u korelaciji sa ostalim aktivama i akcijama na berzi, te njegova cena i vrednost ne mogu biti poljuljani kada druge padaju.

0
964
Sta je investiciono zlato

Šta je investiciono zlato? U periodu kada se susrećemo sa krizom globalnih razmera, ovo pitanje sve češće postavljaju i fizička i pravna lica.

Zlato se u celom svetu smatra vrednim predmetom, koji sa sobom donosi kako finansijsku vrednost, tako i kulturološku i istorijsku. Kovanice od zlata pojavile su se oko 800. godine pre nove ere, a tokom vekova ljudi su se držali zlata iz više razloga. Jedno je sigurno – zlatu se pridavala važnost vekovima unazad. Radi se o plemenitom metalu, kojem se većina investitora iznova i iznova vraća, a naročito u kriznim i teškim vremenima.

Međutim, da li se sve vrste zlata svrstavaju u investiciono zlato? Ukratko, odgovor je – ne! Zlatni nakit ne svrstava se pod ovu kategoriju, te svoje zlatne minđuše, narukvice, prstenje i ogrlice ne možete nazivati investicionim zlatom.

Šta je investiciono zlato zapravo?

Investiciono zlato predstavljaju pločice, odnosno poluge minimalne čistoće 995/1000 u različitim gramažama. Od najmanje pločice od 1 grama, preko pločica od 2, 5, 10, 20, 50 i 100 grama, do velikih pločica od 250, 500 i 1000 grama. One moraju biti u originalnom pakovanju, te posedovati sertifikat kovnice, kao garant kvaliteta i originalnosti.

Sta je investiciono zlatoSa druge strane, i zlatni novčići smatraju se investicionim zlatom, ukoliko poseduju minimalnu čistoću od 900/1000 i iskovani su nakon 1800. godine, a bili su zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Šta je investiciono zlato i koje se najčešće kupuje u Srbiji?

Kada govorimo o zlatnim pločicama, najveći broj fizičkih lica koji žele da započnu investiranje u zlato odlučiće se za pločice male ili srednje gramaže. Uglavnom se radi o pločicama težine 5, 10 ili 20 grama. Među iskusnijim ulagačima najpopularnije su pločice od 50 ili 100 grama.

Kada se radi o zlatnim novčićima, stvar je nešto drugačija. Naime, među ulagačima u zlato u Srbiji, ali i okolini, najpopularniji su svakako Franc Jozef dukati, mali i veliki. Ovi zlatnici dolaze sa dugom istorijom, a održavaju lik jednog od najpoznatijih austrijskih careva.

Investiciono zlato u bilo kom obliku ne kupuje se isključivo radi građenja sopstvenog portfolija ili radi štednje u kriznim vremenima. Naime, investicione pločice i novčići od zlata savršeno su rešenje za poklon u specijalnim prilikama. Takve prilike mogu biti proslave rođenja ili krštenja deteta, proslave punoletstava, venčanja i svadbe, ali i proslave godišnjica kompanije (u vidu poklona za poslovne partnere ili najbolje zaposlene).

Koliko novca odvojiti za početak ulaganja ili štednje u zlatu?

Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se možete susresti, pored pitanja “šta je investiciono zlato“, jeste i pitanje o tome koliko novca uložiti u isto, za početak.

Bez obzira na to da li ste početnik u investiranju u zlato ili ne, stručnjaci savetuju ulaganje barem 40 odsto slobodnog kapitala u zlato. Zbog čega je tako?

Zlato predstavlja investiciju sa minimalnim rizicima od ulaganja. Ono nije u korelaciji sa ostalim aktivama i akcijama na berzi, te njegova cena i vrednost ne mogu biti poljuljani kada druge padaju. Zlato je sigurna luka ulagačima tokom kriznih vremena, kada je sve ostalo potpuno nesigurno. Stoga, ono jeste sigurno i bezbedno za kupovinu. Bez obzira na to koliko novca uložite u zlato, bićete sigurni, jer je on na bezbednom mestu. Određenu sigurnost pruža i činjenica da svoje zlato možete zameniti za novac u bilo kom trenutku, gde god se u svetu nalazili.

Gde kupiti najčistije zlato?

Najčistije investiciono zlato u vidu pločica i novčića možete kupiti preko kompanije Insignitus GOLD.

Sta je investiciono zlato

Putem ove kompanije možete kupiti zlatne pločice gramaža od 1 grama do 1000 grama. Na raspolaganju su vam i najpoznatiji Franc Jozef dukati, kao i Wiener Philharmoniker zlatni dukat.

Zlato je jedini siguran način da obezbedite sebi miran prolazak kroz period inflacije. Stoga, upravo su krizna vremena pravi trenutak za kupovinu investicionog zlata.

Za više informacija o kupovini zlata i ostalih plemenitih metala, kontaktirajte kompaniju Insignitus GOLD.