Fizičko zlato – Prednosti posedovanja fizičkog zlata

Investiranje u zlato oduvek je predstavljalo jedan od najefikasnijih načina zaštite kapitala od recesije, inflacije i kriznih, ekonomski teških vremena. Kada govorimo o ovakvom vidu ulaganja, moramo naglasiti da postoji više vrsta investiranja u zlato. Pre svega, možete ulagati u fizičko zlato, u vidu zlatnih pločica i novčića, ali i u takozvano ’’papirno zlato’’, među kojem je najpopularnije ulaganje u ETF-ove.

0
655
Fizičko zlato

Fizičko zlato, zlatne pločice i zlatni novčići, sa sobom donose brojne prednosti u odnosu na neke druge oblike investiranja u nestabilnim vremenima.

Investiranje u zlato oduvek je predstavljalo jedan od najefikasnijih načina zaštite kapitala od recesije, inflacije i kriznih, ekonomski teških vremena. Kada govorimo o ovakvom vidu ulaganja, moramo naglasiti da postoji više vrsta investiranja u zlato.

Pre svega, možete ulagati u fizičko zlato, u vidu zlatnih pločica i novčića, ali i u takozvano ’’papirno zlato’’, među kojem je najpopularnije ulaganje u ETF-ove.

Da li je pametnije ulagati novac u fizičko ili papirno zlato otkrivamo vam u narednim redovima.

Zašto se odlučiti za fizičko zlato?

Fizičko investiciono zlato dolazi u vidu zlatnih pločica različitih gramaža i zlatnih novčića, odnosno dukata.

Ulaganje u zlatne pločice je najčešći vid ulaganja u zlato u našoj državi, iako tik za njim ide i ulaganje u zlatne dukate.

Fizičko zlatoZlato koje je opipljivo, koje možete držati u rukama iza sebe ima dugu istoriju. Naime, vekovima je služilo kao zakonsko sredstvo plaćanja u mnogim državama sveta. Ovome u prilog svedoči i period Zlatnog standarda, kada su praktično sve valute bile vezane za ovaj plemeniti metal. I pored ukidanja Zlatnog standarda, zlato i dalje važi za međunarodno prihvaćenu valutu, gotovo svuda u svetu.

Njegova vrednost je ostala na visokom nivou, i pored svih perioda visoke inflacije i recesije, te se ona nikada ne dovodi u pitanje. Posedovanje fizičkog zlata uvek sa sobom donosi velike prednosti, te se njegova kupovina savetuje i u finansijski nestabilnim vremenima, sa kakvim se i danas suočavamo. Zlato je bilo i ostalo mirna luka ulagačima i jedino investiciono sredstvo koje sa sobom nosi zaista minimalne rizike.

Na osnovu višedecenijskog rasta vrednosti, zlato je zaslužilo visok nivo poverenja koje mu investitori pružaju. Na duži vremenski period, ono može zaštiti vaš kapital i učiniti da budućnost vaše porodice i najbližih bude svetlija i bezbednija.

Papirno zlato – Da li se radi samo o slovu na papiru?

Razvoj tehnologije doveo je i do razvijanja novih načina ulaganja u zlato. Međutim, da li to može zameniti fizičko posedovanje zlata? Većina stručnjaka saglasna je u tome da ne može.

Najčešći vid ulaganja u papirno zlato jesu ETF-ovi (Exchange Traded Funds). Radi se o akcijama kompanija koje ulažu u zlato, odnosno deonicama, čija vrednost se određuje u odnosu na vrednost zlata. S obzirom na to da se zlato fizički nalazi u sefoima banaka, u slučaju propasti monetarnih sistema, propada i ono što se uložili.

Takođe, možete kupiti i akcije rudarskih kopampanija, odnosno vrednosne papire. Na ovaj način zapravo se kupuje neiskopano zlato, koje se još uvek nije oblikovalo niti spremilo za tržište.

Iako svi ovi načini mogu doneti prinose ulagačima, pre svega na kratke staze, oni ipak nisu sigurni koliko i posedovanje fizičkog zlata u rukama, ličnom sefu ili sefu banke. Prema tome, može se reći da im nedostaje bezbednost i sigurnost kupovine.

Koje su prednosti posedovanja fizičkog zlata u odnosu na papirno?

Pre svega, moramo navesti nekoliko osnovnih prednosti ulaganja u fizičko zlato u odnosu na druge vidove ulaganja u ovaj plemeniti metal.

U Srbiji ne morate plaćati porez na dodatu vrednost, odnosno PDV ukoliko se odlučite za kupovinu fizičkog zlata. Sa druge strane, na ETF-ove mora se platiti porez na kapitalnu dobit i drugi, dodatni troškovi. Samim tim, ovo će smanjiti vašu krajnju dobit.

Međutim, čini se da je najveća prednost fizičkog zlata zapravo mogućnost držanja imovine u sopstvenim rukama. To je nešto što se ne može zameniti drugim vidom ulaganja. Svoje zlato u svakom trenutku možete zameniti novac, ukoliko za tim postoji potreba.

Isto tako, zlatne pločice i novčići koje posedujete mogu predstavljati najbolju i najefikasniju zaštitu od inflacije. Ukoliko ih posedujete, sasvim sigurno znate da će ono najbolje očuvati vašu kupovnu moć, kada cene osnovnih dobara skaču iz dana u dan.

Fizičko zlatoZa više informacija o kupovini fizičkog zlata i drugih plemenitih metala, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.