Beljenje avitalnih zuba – Čemu služi ova procedura?

0
831
Beljenje avitalnih zuba

Beljenje avitalnih zuba je složena stomatološka procedura.

U modernom dobu blistavo beli osmeh predstavlja merilo lepote. Pored estetike, on ima moć da vam donese samopuzdanje, bolju komunikaciju, pa čak i napredovanje. Razlog tome jeste činjenica da beli i zdravi zubi ljudima govore o vašim navikama u životu, higijeni, pa i odgovornosti. Imajući ovo u vidu ne čudi što savremena stomatologija konstatno razvija nove metode koji će obezbediti blistavu belinu vašim zubima.

Međutim, beli zubi nisu samo imperativ današnjice. Verovali ili ne, još su stari Egipćani koristili smesu napravljenu od plavog kamena i vinskog sirćeta za beljenje. Ipak, počeci profesionalnog izbeljivanja zabeleženi su u 19. veku. U tu svrhu upotrebljavani su hlorni kreč, aluminijum hlorid, oksalna kiselina, pirozin itd. Dok se danas koriste najmoderniji uređaji i gelovi tako da je čitava procedura ne samo potpuno bezbedna, već donosi maksimalne rezultate na svim zubima, uključujući i avitalne.

Šta su avitalni zubi?

Avitalan, tj. mrtav zub je onaj kome je izvađen živac iz kanala korena. Što znači da više nema mogućnost da se snabdeva krvlju, te gubi svoju funkcionalnost.

Beljenje avitalnih zubaUznapredovali karijes je glavni krivac za gubitak živca zuba. Kada se ne sanirana na vreme bakterije prodiru u dublje strukture sve do pulpe, dovodeći do oštećenja nerva i upale pulpe (pulpitisa). U šupljini pulpe sakupljaju se bakterije i mrtvi ostaci nerva koji stvaraju gnoj praćen jakim bolom, te je neophodno lečenje kanala korena zuba. Ovaj endodontski tretman podrazumeva vađenje živca kako bi se otklonila infekcija i sačuvao zub.

Pored karijesa, trauma zuba može da izazove propadanje pulpe. U tom slučaju, takođe, procedura lečenja zahteva vađenje živca.

S obzirom da u zubu nema više protoka krvi, vremenom on menja boju – od žute, pa do tamno sive. Srećom, ovaj problem se može rešiti tretmanom beljenja.

Da li se beljenje avitalnih zuba razlikuje od beljenja drugih zuba?

Beljenje zuba koji nemaju živac predstavlja tzv. unutrašnje izbeljivanje. Walking bleach, kako se još naziva ova tehnika, izvodi se „iznutra prema van“. Odnosno iz unutrašnjosti zuba, dok se klasično beljenje izvodi sa spoljašnje strane zuba.

Da bi se obavilo beljenje avitalnih zuba vrši se najpre snimanje zuba. Zahvaljujući RTG snimku stomatolog ima jasni uvid u stanje mrtvog zuba. Tek nakon sagledavanja situacije, skida se deo plombe i kroz nastali otvor ubacuje gel za izbeljivanje na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida. Zatim se zub zatvara privremenom plombom.

Kako je procedura složenija vrši se isključivo u stomatološkoj ordinaciji. Što je još jedna razlika u odnosu na standarno beljenje koje je moguće i u kućnim uslovima, ali pod nadzorom stomatologa.

Kada se vidljivi rezultati beljenja?

Beljenje avitalnih zuba traje duže. Izbeljivač koji se ubacije kroz otvor na plombi stoji u zubu 7 dana. Nakon tog perioda procedura se ponovlja, ukoliko nisu postignuti željeni rezultati. Poslednji korak jeste plombiranje belom plombom koja odgovara novoj nijansi zuba.

Iako je procedura kompleksnija prve promene u boji možete videti nekoliko sati po postavljanju gela za izbeljivanje.

Beljenje avitalnih zubaPodarite svim svojim zubima belinu o kakvoj ste uvek maštali, posetite svog stomatologa.