Najpoznatiji osmesi u umetnosti

0
1340
Najpoznatiji osmesi u umetnosti

Najpoznatiji osmesi u umetnosti bude posebnu pažnju ne samo posmatrača, već i kritičara.

Od davnina pa do današnjih dana, umetnici koriste u svom stvaralaštvu moć osmeha. Najbolji dokaz za to je Mona Liza sa svojim zagonetnim smeškom. Iako je Leonardo da Vinči u njenim očima ispisao gotovo nevidljivi niz brojeva i slova zbog kojih je svrstana u umetničke slike sa skrivenim porukama, osmeh je i dalje inspiracija brojnih legendi.

Osim da Vinčija brojna dela drugih slikara, takođe, krase lica koja se osmehuju. Koji su najpoznatiji osmesi u umetnosti otkrivamo u nastavku.

“Osmehnuti kavaljer”, Frans Hals

Jedan od najpozantijih holanskih slikara Frans Hals ostavio je iza sebe brojne portrete. Među njima posebno se izdvaja “Osmehnuti kavaljer” koji je nastao 1624. godine, a nalazi se u zbirci Wallace u Londonu.

Najpoznatiji osmesi u umetnostiDelo predstavlja nepoznatog muškarca za kog jedni tvrde da je reč o vojniku, drugi da je bogati civil, dok istoričar umetnost Pieter Biesboer smatra da je to jedan trgovc koji se javlja i na drugim Halsovim delima. Bez obzira o kome je reč ono što intrigira javnost jeste osmeh. Zapravo, to nije pravi veseli osmeh, već samozadovoljan, snishodljiv, čak prezriv. S obzirom da predstavljanje emocija na ovaj način na licu junaka nije bilo karakteristično u 17. veku slika Fransa Halsa se našla na samom vrhu kada su u pitanju najpoznatiji osmesi u umetnosti.

“Amor Vincit Omnia”, Karavađo – Najpoznatiji osmesi u umetnosti

Velikana baroknog slikarstva karakteriše beskompromisni realizam koji mnogi opisuju kao naturalizam. Upravo je takav i njegov Eros – veoma individualan, šarmantan, ali nimalo lep, sa krivim zubima i pobedničkim osmehom, bez srama.

Pod njegovim nogama stoje violina, otvoreni muzički list, kompas, oklop i lovorovo lišće. Oni simbolizuju glavne elemente čoveka, te je Karavađo nezadržljivim osmehom Erosa ismejao ljudski intelekt i ambiciju.

“La Liseuse”, Pjer Ogist Renoar

Ništa bolje ne prenosi apsolutnu radost čitanja sjajne knjige od Renoarove “La Liseuse”. Čuveni francuski impresionista toplim bojama i opuštenim osmehom mlade dame uvlači gledaoce u sliku i poziva ih da sa njom podele uživanje u čitanju.

Najpoznatiji osmesi u umetnostiZa portret zagonetne junakinje kojoj ništa ne može odvratiti pažnju sa zanimljivog štiva pozirala je Marguerite Legrand 1874. godine. Lepotu devojke sa Montmartra Renoar je opisao kao “lice čija koža reflektuje svetlost”, što je poslužilo i za naziv samog dela (“Svetlo za čitanje) koje se danas može videte u pariskom muzeju d’Orsay.

Turski rob, Parmiđanino – Najpoznatiji osmesi u umetnosti

Prema mišljenju mnogih kritičara “Turski rob” je najbolje delo italijanskog slikara i bakroresca, a pojedini ga svrstavaju i u 5 najpoznatijih portreta. Iako naziv govori o slugi slika, zapravo, prestavlja damu sa turbanom na glavi po kome je delo dobilo ime.

Ovakvi “šeširi” sa zlatnim nitima bili su moderni u severnoj Italiji u 16. veku. Tada je slika nastala, te nimalo ne čudi odeća žene na njoj. Intrigantni detalj jeste lice zbog kog se opravdano našla na listi “najpoznatiji osmesi u umetnosti”. Naime, oborene oči ukazuju na stidljivost. U kontrastu sa njima stoje ružičasti obrazi i osmeh koji govore o koketnoj ličnosti. Da je reč o pravoj zavodnici visoke klase koja odiše inteligencijom dodatno naglašavaju skupocena odeća i izduženi prsti na negovanim rukama.

Pretpostavlja se da je slici Kamila de Rosi, žena Đirolama Palavićina, a ljubavnica Đovanija dela Bande Nera. Njen osmeh su mnogi stanovnici Venecije opisali kao “opasnim po život”.

Galerija Draco se može pohvaliti višedecenijskim radom. U bogato opremeljenom prostoru kolekcionari i ljubitelji umetnosti mogu da pronađu slike i skulpture kako domaćih, tako i umetnika iz regiona.