Umetničke slike sa skrivenim porukama

Umetnost nije samo način da slikar pokaže svoj talenat. Ona je jedinstveno sredstvo izražavanja. Neretko je izvor velikih misterija, jer mnogi umetnici, u želji da prenesu poruku narednim generacijama, ostavljaju sakrivene tragove na svojim delima.

0
1506
Umetničke slike sa skrivenim porukama

Umetničke slike sa skrivenim porukama privlače pažnju kako kritičara i kustosa, tako i ljubitelja slikarstva. Često su predmet brojnih diskusija u medijima, pa i naučnim krugovima.

Umetnost nije samo način da slikar pokaže svoj talenat. Ona je jedinstveno sredstvo izražavanja. Neretko je izvor velikih misterija, jer mnogi umetnici, u želji da prenesu poruku narednim generacijama, ostavljaju sakrivene tragove na svojim delima.

Najbolji primer umetničke slike sa skrivenim porukama jeste “Mona Liza”. Osim zagonetnog osmeha, koji je inspiracija brojnih legendi, i u njenim očima se krije tajna. Naime, otkriveno je da one sadrže poruku ispisanu sićušnim brojevima i slovima, koju do sada niko nije uspeo da protumači.

Iako je Leonardo da Vinči umetnik koji je u gotovo u svakom delu ostavljao “zakopane” simbole, i mnogi drugi veliki slikari su to rado činili. Prestavljamo vam 3 najinteresantnije umetničke slike sa skrivenim porukama.

Van Gogova “Terasa kafane u noći”

Vincent van Gogh je jedan od najvećih slikara svih vremena. Intenzivan kolorit, jasni potezi kičice i, pre svega, jake emocije – najbolji su opis njegovih dela.

Počev od slika radnika i seljaka, preko pariskog impresionizma, pa do neverovatnih portreta i autoportreta – čuveni holandski slikar je uvek bio korak ispred svog vremena. Ipak, ono što malo ljudi zna o njemu jeste da je bio duboko religiozan, pa stručnjake nije začudilo otkriće 2015. godine o sakrivenom značenju “Terase kafane u noći”.

Umetničke slike sa skrivenim porukama

Na prvi pogled, ova slika prikazuje upravo ono što naziv opisuje – mesečinom okupanu terasu kafića u živopisnom francuskom gradu. Jared Bakter, ekspert za Van Goghogova dela, ističe da je ova slika, zapravo, umetnikova verzija Isusove “Poslednje večere”.

Naizgled, likovi u kafiću su slučajno okupljeni. Međutim, ako se malo bolje pogleda mogu se uočiti 12 osoba, od kojih se jedna nalazi u senci. Na slici dominira konobar koji stoji, a iznad njega se nalazi simbol krsta. Ovakav raspored asocira na 12 apostola, Judu koji pokušava da se sakrije i Isusa kao centralnu figuru.

Da Vinčijeva “Tajna večera”

Umetničke slike sa skrivenim porukama koje nose religijsku tematiku su najbrojnije. Među njima najveće polemike i danas izaziva “Tajna večera” Leonarda da Vinčija. Mnogi istoričari su mišljenja da pored Isusa sedi Marija Magdalena, prekrivena u liku apostola Jovana. Svoju tvrdnju obrazlažu činjenicom da je on naslikan sa ženskim crtama. Drugi, pak, smatraju da je slikar namerno izostavio oreol iznad Isusove i glava njegovih učenika, jer je želeo da pokaže da su bili smrtnici.

Umetničke slike sa skrivenim porukama Italijanski muzičar Giovanni Maria Pala 2007. godine je otkrio sakrivenu kompoziciju. Ruke Hrista i apostola, kao i hleb na stolu poređani su tako da predstavljaju melodiju od 40 sekundi. Iako teorija nije potvrđena, mnogi veruju da je tačna, jer se zna da je Da Vinči bio izvrstan muzičar.

Italijanska istraživačica Sabrina Sforca Galicija ima još jednu interpretaciju simbola na slici. Ona je dešifrovala matematički i astrološki kod koji se nalazi na prozoru iznad Hristove glave. Sakrivena poruka govori o smaku sveta, tj. poplavi koja će početi 21. marta 4006. i završiće se 1. novembra iste godine.

“Portret Arnolfinijevih”, van Ajka

“Portret Arnolfinijevih” je delo flamanskog slikara Jana van Ajka koje je nastalo 1434. godine. Prikazuje mladi par, Đovanija Arnolfinija i njegovu suprugu Đovanu, sa karakterističnim odlikama porodičnih vrednosti toga doba.

Umetničke slike sa skrivenim porukama

Slika sadrži i mnoštvo sakrivenih elemenata. Krevet, statua svete Margarete, zaštitnice porođaja, voće pored prozora, kao i haljina supruge sa rukom položenom na stomak aludiraju na trudnoću. Mada pojedini istoričari umetnosti ove simbole tumače kao pokazatelj bogatstva i plodnog poslovanja, dok pas, između njihovih nogu, ukazuje na vernost i iskren odnos.

S obzirom da je Đovana ubrzo umrla, na portretu su primetni i detalji koji nagoveštavaju njenu smrt. Sveće na lusteru na strani muškarca su veće i jače gore, dok su na ženinoj izgorele. Takođe, Đovani veoma lagano drži ruku svoje supruge, što simbolizuje da će je uskoro izgubiti.

Umetničke slike sa skrivenim porukama

Najzanimljivije je tumačenje ogledala. Ukoliko dobro pogledate videćete da u sobu ulaze dve figure. Pri čemu vlada verovanje da je jedna od njih sam slikar. Što potvrđuje i latinoamerički natpis na zidu iznad ogledala: “Jan van Ajk je bio ovde”.

Galerija Draco je jedna od najstarijih galerija u Srbiji. Zahvaljujući vrhunskom timu i bogatoj ponudi slika i skulptura poznata je ne samo među kolekcionarima, već i ljubiteljima umetnosti koji žele da opreme svoj stambeni i poslovni prostor najpoznatijim delima domaćih i svetskih umetnika.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde