Stručno vođenje kroz izložbu Lale Raščić “Bakar gori“ u galeriji Hestia

Galerija i umetnička rezidencija Hestia organizuje stručno vođenje kroz aktuelnu izložbu ''Bakar gori'' umetnice Lale Raščić, u subotu, 8.aprila u 18 časova. Ovu multimedijalnu izložbu čine predmeti od bakra, video radovi, grafike i instalacije, a izložba od samog otvaranja privlači veliku pažnju publike.

0
545
bakar gori lela rescic
Izložba “Bakar gori“ se oslanja na tradiciju s jedne strane i grčku mitologiju s druge strane.
  
S jedne strane reč je o tepsiji –   simbolu folklorne tradicije tepsijanja, a sa druge o gorgoneju – apotropejskom prikazu Meduzine glave iz doba Antičke Grčke. 

Rotirajući zvuk tepsije odjekuje prostorom, koju umetnica vezuje za  tradiciju tepsijanja, koja je najviše prisutna na području Bosne i Hercegovine, ali i šireg Balkana. Zanimljiv podatak je da je tepsiju i Meduzin oklop izradila Nermina Beba Alić, jedina žena „kazandžijka“ u Sarajevu (zanatlija koji izrađuje tradicionalno bakarno posuđe).

lela rascic hestia galerija
LALA RAŠČIĆ / foto : Hestia

Drugi krug ove izložbe je gorgonej koji kod Lale Raščić poprima različite forme i medije – masku, objekte od stakla, crteže, video; pa konačno i samu njenu formu – oblik savremene žene-performerke u oklopu koja postaje medij za vraćanje glasa Meduzi i ponovno formiranje, odnosno remitizaciju njenog lika.  

Na samom otvaranju kroz izložbu je vodio muzičar Damir Imamović, prijatelj Lale Raščić, a ovoga puta sve zainteresovane vodiće istoričarka umetnosti, Andreja Drobnjak.

Lala Raščic FOTO_Ivan Slipcevic
Lala Raščic FOTO_Ivan Slipcevic

Izložba je otvorena sve do 28.aprila 2023. godine. Galerija Hestia se nalazi na adresi Topličin venac 14/9