Ukoliko putujete za praznike obratite pažnju na ove stvari

Ako putujete tokom praznika važno je na imu imati da se nekad mogu dogoditi i neke situacije koje nismo planirali.

0
441
Na šta treba obratiti pažnju pri putovanju
Designed by Freepik

Gde god putovali, uvek je važno imati na umu to da se nekada mogu dogoditi i neke situacije koje nismo planirali. Zato je važno znati kako najbolje reagovati u tom slučaju

Najgora stvar koja se može dogoditi tokom putovanja koje smo dugo planirali nije kašnjenje na let ili gubitak prtljaga jer to su stvari koje se mogu nadomestiti. Ali šta ako se u nepoznatoj zemlji razbolimo? Naime, u nekim situacijama lek neće biti od velike pomoći i bićemo primorani potražiti hitnu pomoć, što na kraju može rezultirati velikim troškovima lečenja. Primer, u Sjedinjenim Američkim Državama samo jedna poseta hitnoj može koštati nekoliko stotina dolara, a ako se u obzir uzme duži boravak u bolnici, cena je daleko veća.

Osnovne potrepštine svakog putoholičara

Pre svakog putovanja važno je informirati se o tome koje zemlje zahtevaju vakcinaciju, naročito protiv žute groznice jer te bez toga neće pustiti preko granice. Popis navedenih zemalja možeš pogledati na stranici Svetske zdravstvene organizacije. No, osim vakcinacije, potrebno je napraviti još neke pripreme kako bi tvoj boravak u drugoj zemlji prošao što sigurnije:

  • nosi osnovne podatke koji će biti od pomoći medicinskom osoblju zemlje u kojoj se razboliš: krvna grupa, alergije, lekovi koje trošiš
  • budi svesna svih alergija na lekove na koje si naišla u prošlosti i ako je alergija teška, kao što je anafilaksija uzrokovana penicilinom, trebala bi uzeti u obzir nošenje posebne ogrlice ili narukvice.
  • informiši se kod lokalnih ljudi o tome gde će ti se pružiti najbrža medicinska pomoć umesto da guglaš jer velike su šanse da su se oni već našli u tvojoj situaciji i znaće kako trebao reagovati. Pritom ti od velike pomoći može biti i besplatna Google Translate aplikacija koja će prevesti nepoznati jezik na engleski ili bilo koji drugi jezik
  • sačuvaj račun jer ako imaš putno osiguranje, neke će police pokriti deo troškova i dobi ćeš novac natrag
  • sa sobom nosi i malu kutiju medicinske pomoći s najpotrebnijim lekovima (analgetici, antipiretici, sredstva za dezinfekciju)
  • obavi stomatološki pregled pre putovanja

Sigurnost ti mora biti pre svega

No, uz navedene savete, potrebno je imati i ugovoreno osiguranje jer je ponekad nemoguće kontrolisati šta će se dogoditi.

Polisa putnog osiguranja – Pre svakog putovanja možeš ugovoriti polisu putnog osiguranja, no imaj na umu to da ti ni ona ne osigurava lečenje apsolutno svih zdravstvenih poteškoća tokom putovanja, naročito ako imaš osnovni paket.  Dodatno zdravstveno osiguranje – Ako želiš bilo kada i bilo gde biti osigurana, najbolje je odabrati osiguranje kojim dobijaš pokrivenost, gde god da se nalaziš u svetu. Tako ćeš izbeći iznenadne troškove lečenja u drugoj zemlji.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde