Zanzibar, prelepo ostrvo sa belim peskom i tirkizno plavim okeanom koji ga okružuje

Zanzibar je spoj misterije i egzotike. Ima netaknuto prirodno i plodno tlo, koje daje najrazličitije vrste voća i začina.

0
1083
Zanzibar Tanzanija putovanje
Designed by Freepik

Bogata istorija, začini, plaže sa belim peskom i plavi okean odlike su Zanzibara, ostrva u Tanzaniji na istočnoj strani Afrike.

U posljednje vreme postao je popularno turističko mesto koje uglavnom posećuju turisti iz celog sveta, nakon safarija u Serengetiju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Imagine Travel (@imagine_travel) дана

Često ga nazivaju i „ostrvom začina“ zbog različitih vrsta začina koje se uzgajaju na ostrvu. Još od davnina bio je važan za trgovinu. Stoun Taun, stari deo danas glavnog grada Zanzibar Sitija, nekada je bio trgovačko središte odakle se dalje prevozila slonova kost i razni začin.

Zanzibar je dugo bio nezavisna afrička država, koja je i nakon ujedinjenja s Tanganjikom 1964. godine, zadržala regionalnu autonomiju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Melissa (@melissa_bel_toro) дана

Ukoliko planirate putovanje u Zanzibar to možete uraiditi tokom cele godine osim u aprilu i maju. Tada je u Zanzibaru period monsunskih kiša, velike vlage i komaraca. U nedostatku opasnih životinja, komarci mogu da budu vaši jedini neprijatelji. Malarije zvanično nema a žuta groznica je prošlost.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ruth Pedraza Martínez (@ruthpedrazam) дана

Jedna stvar koja je jako bitna je da vam za Zanzibar treba viza. Ali ne brinite, svako ko aplicira dobije je, i viza važi tri meseca. Iako je obavezno nošenje gotovih fotografija za vizu, na licu mesta vas slikaju, i uzimaju vam otiske prstiju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Javier IG (@javiell) дана

Zvaničan jezik na Zanzibaru je svahili, koji se koristi u celoj istočnoj Africi. Mnogi smatraju da je ovaj jezik nastao baš na tom ostrvu, zato što se tamo govori njegovom “izvornom” verzijom. Većina stanovništva govori i engleski, koji se uči u školama kao drugi jezik.

Biljka koja je od životnog značaja za stanovnike Zanzibara je kokosova palma. Kokosovo ulje koristi se za spremanje hrane, negovanje kose, čišćenje lepljivih prstiju. Tu je i drvo baobab, simbol Afrike.

Zanzibar je poznat i po začinima. U vazduhu se u osećaju mirisi cimeta, vanile i kakaoa, a Zanzibar je i najveći proizvođač karanfilića na svetu. U zavisnosti od sezone, ovde ćete imati priliku da vidite kako se bere kafa sa drveća, kako se ubiraju plodovi bibera, cvetovi šafrana, čilija i više od 50 drugih začina.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde