Šta je zubni most?

Zubni most spada u fiksne protetske radove, a proteze u mobilne. Upravo je ovo glavna razlika zbog koje se mnogi pacijenti odlučuju za most, jer ne postoji opasnost ispadanja prilikom jela ili govora. I proces privikavanja je brži. Most pruža bolji komfor, te ga pacijenti ne osećaju kao strano telo u ustima, što je čest slučaj sa parcijalnim protezama.

0
495
Zubni most

Zubni most je jedno od proteskih rešenja za zube koje nedostaju.

Moderno doba karakteriše veliki razvoj nauke i tehnologije. Zahvaljujući njihovom napretku savremena stomatologija donela je brojne inovativne metode za otklanjanje različitih problema zuba i mekih tkiva. Hollywood smile, zubni viniri, cirkonijum krunice, implanti, invisalign folije za ispravljanje zuba, izbeljivanje – samo su neki od njih.

Nažalost, i pored neverovatnih mogućnosti za savršeni zub niz, još uvek postoje ljudi koji ne posvećuju pažnju svom oralnom zdravlju. Ovo zabrinjavajuće stanje potvrđuju i statistički podaci. Naime, 8,5 odsto odrasle populacije kod nas ima sve prirodne zube, dok svakoj četvrtoj osobi u Srbiji nedostaje preko 10 zuba.

Gubitak zuba ne narušava samo estetiku osmeha, već predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje. S obzirom da preostali zubi teže da ispune nedostatak u zubnom nizu, kontakt gornje i donje vilice nije pravilan. Kao posledica toga javlja se propadanje zuba, upala desni i niz drugih problema. Takođe, otežano je varenje, jer hrana nije dovoljno sažvakana.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva koje su prednosti zubnog mosta.

Šta je zubni most?

Zubni most predstavlja fiksnu protetsku nadokandu za jedan ili više zuba koji nedostaju. Koristi se i u borbi sa parodontopatijom. Kada postoji blago klaćenje zuba izazvano ovim oboljenjem zubni most može da poveže zube jedne vilice tako da im obezbedi čvrstinu i produži vek.

Zubni mostSvaki zubni most se sastoji od članova mosta koje služe kao zamena za zube koji nedostaju. Zubi koji se nalaze ispred i iza nedostajućeg zuba nazivaju se nosači. Oni nose opterećenje zuba koji nedostaju, te je najbolje da nosači budu vitalni zubi. Mada se most može postaviti i na zube kojima je izvađen živac. Osim prirodnih zuba, i implanti mogu biti nosači mosta. Čime je eliminisano ograničenja u slučaju nedostatka većeg broja zuba.

Tri vrste zubnih mostova

Tradicionalni zubni most ima najširu primenu. Sastoji se od 2 zuba nosača i jednog ili više članova. Odnosno, veštačkih zuba koji zamenjuju nedostajuće. Obično se koristi kod očuvanih prirodnih zuba koji treba da služe kao nosači.

Konzolni (apendix) zubni most je sličan klasičnom, ali ima oslonac samo na jednom zubu. Što znači da zahteva brušenje samo jednog zuba, za razliku od tradicionalnog tipa kod kog se bruse zubi sa obe strane nedostajućeg. Kako ima potporu samo sa jedne strane, ova vrsta je manje stabilna, te postoji opasnost da dođe do gubitka zuba koji nosi čitavu konstrukciju. Najčešće se koristi kod prednjih zuba.

Posebnu vrstu čine Maryland mostovi. Kod njih se zub koji nedostaje ne povezuje preko krunica za zube nosače, kao što je slučaj kod klasičnih mostova, već se „lepe“ kompozitom sa zadnje strane prirodnih zuba. Zbog toga nije potrebno brušenje. Međutim, smanjena stabilnost je velika mana ove vrste, kao i više nagomilavanje zubnog plaka, te se preporučuju samo kao privremeno rešenje.

Zubni most ili parcijalna proteza?

Iako i zubni most ili parcijalna proteza vraćaju lepotu vašem osmehu postoji izvesna razlika u ovim protetskim nadoknadama.

Zubni most spada u fiksne protetske radove, a proteze u mobilne. Upravo je ovo glavna razlika zbog koje se mnogi pacijenti odlučuju za most, jer ne postoji opasnost ispadanja prilikom jela ili govora. I proces privikavanja je brži. Most pruža bolji komfor, te ga pacijenti ne osećaju kao strano telo u ustima, što je čest slučaj sa parcijalnim protezama.

Održavanje je lakše i jednostavnije, baš kao i pranje prirodnih zuba. Dok protezu morate skinuti i oprati.

Zubni mostVratite osmeh na lice, posetite stomatološku ordinaciju Bodent. Tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za zube koje ste izgubili.