Šlepanje vozila zimi

Kako je zimska sezona uveliko tu, moramo misliti i na loše uslove na putu i moguće nezgode uzrokovane istim. Pod tim mislimo i na mogućnost da vaše prevozno sredstvo ostane zavejano na putu ili zaglavljeno u snegu.

0
87
Šlepanje vozila zimi

Šlepanje vozila zimi predstavlja posebno težak zadatak, koji bi uvek trebalo prepustiti stručnim i profesionalnim rukama.

Kako je zimska sezona uveliko tu, moramo misliti i na loše uslove na putu i moguće nezgode uzrokovane istim. Pod tim mislimo i na mogućnost da vaše prevozno sredstvo ostane zavejano na putu ili zaglavljeno u snegu. Ovo može biti izuzetno frustrirajuće i zastrašujuće, a naročito kada se ne nalazite na poznatom putu. Ipak, važno je ostati pribran i ne paničiti. Sasvim je izvesno da će panika u takvom trenutku samo pogoršati situaciju. Najbolji način da iz nezgodne situacije poput takve izađete bez nepotrebnog stresa jeste da pozovete šlep službu u blizini.

Dok čekate da pomoć stigne, važno je da pratite savete koje vam predstavljamo u narednim redovima.

Učinite da vaše vozilo bude vidljivo šlep službi

Loši vremenski uslovi i pokvareno vozilo na putu svakako nisu dobitna kombinacija. Međutim, ovakve situacije dešavaju se i češće nego što možda mislite. Prema tome, trebalo bi da znate kako da se ponašate dok čekate da pomoć stigne.

Šlepanje vozila zimiKao što smo i naglasili, panici nema mesta kada se nađete u prilici da vam je neophodno šlepanje vozila zimi.

Odmah pozovite šlep službu u pomoć. Od izuzetne je važnosti da šlep službi date tačnu lokaciju na kojoj se nalazite, ili, barem što približniju. Ukoliko ste u mogućnosti, pošaljite GPS lokaciju.

Ukoliko ste se na zavejanom putu našli sami, nije loša ideja da nakon obavljenog razgovora sa šlep službom pozovete prijatelja ili člana porodice. Obavestite i njih gde se nalazite ili ih zamolite da ostanu na vezi sa vama dok čekate.

Najvažnije je da vaše vozilo i vi budete vidljivi timu šlep službe, ali i drugim učesnicima u saobraćaju. Na ovaj način izbegavaju se potencijalne opasnosti od sudara. Postavite sigurnosni trougao na bezbednoj udaljenosti od vašeg vozila, i uključite stop svetla. Ako ste u mogućnosti, postavite adekvatnu signalizaciju i na samo vozilo.

Da li je pametno čekati šlep službu sa uključenim vozilom?

Kada ste pozvali šlep službu u pomoć i vizuelno obezbedili svoje vozilo, potrebno je da se zagrejete. Da li to znači da vaš automobil mora da radi i greje vas sve vreme dok čekate na pomoć?

S obzirom na to da ne znate koliko dugo ćete čekati dok šlep služba ne stigne, ne znate ni kada će se vaš rezervoar isprazniti. Prema tome, nije pametno čekati šlep službu sa uključenim vozilom.

Čak i da imate potpuno pun rezervoar, zapušen auspuh može učiniti boravak u vozilu opasnim po vaše zdravlje. Pokušajte da otpušite auspuh i očistite ga od snega. Zatim, uključite automobil i grejanje. Ostavite ga da radi, sve dok se ne zagrejete. Zatvorite sve prozore i vrata. Kada se vozilo dovoljno ugreje, ugasite ga. Ponovite postupak nekoliko puta, sve dok tim šlep službe ne stigne do vas.

Šlepanje vozila zimi mora obaviti profesionalni tim šlep službe

Ni u kom slučaju ne bi trebalo pokušavati posao šlepanja po snegu obaviti sami ili uz pomoć prijatelja.

Radi se o zadatku koji će pravilno i adekvatno obaviti samo pouzdana i iskusna šlep služba.

Naime, za posao šlepanja vozila po zimskom vremenu potrebna je posebna mehanizacija i pravilno obezbeđivanje vozila koje se šlepa.

Šlepanje vozila zimiTakođe, potrebno je voditi računa o svakom aspektu šlepanja i prilagoditi brzinu uslovima na putu i slabijoj vidljivosti. Tim šlep službe vodiće računa i o držanju dovoljnog rastojanja između vozila, kako bi se izbegle moguće nezgode i dodatna oštećenja vozila.

Ukoliko vam je neophodna pomoć na putu i šlepanje vozila po hladnom vremenu i snegu, šlep služba AS 011 stoji vam na raspolaganju.