Cena zlata – Koliko vredi gram ovog plemenitog metala?

Cena grama zlata nije ista u svakom trenutku. Stoga, važno je dobro se informisati o aktuelnoj ceni ovog plemenitog metala, pre nego što se odlučite za njegovu kupovinu. Trgovci plemenitim metalima, a među ostalim i zlatom, moraju redovno ažurirati svoje cene zlata u skladu sa promenama na globalnom tržištu, kako bi kupcima obezbedili pravovremene informacije i sigurnu kupovinu.

0
102
Cena zlata

,,Kolika je cena zlata?“ Ovo pitanje postavlja sve veći broj fizičkih, ali i pravnih lica u našoj državi. Zbog čega je tako?

Cena grama zlata nije ista u svakom trenutku. Stoga, važno je dobro se informisati o aktuelnoj ceni ovog plemenitog metala, pre nego što se odlučite za njegovu kupovinu. Trgovci plemenitim metalima, a među ostalim i zlatom, moraju redovno ažurirati svoje cene zlata u skladu sa promenama na globalnom tržištu, kako bi kupcima obezbedili pravovremene informacije i sigurnu kupovinu.

Kupovina investicionog zlata obavlja se isključivo putem proverenih trgovaca, sa višegodišnjim iskustvom, koji u svakom trenutku poseduju određene zalihe ovog metala.

Kako se određuje cena zlata i koliko vredi ovaj plemeniti metal otkrivamo vam u narednim redovima.

U kom obliku možete kupiti investiciono zlato?

Pre svega, važno je da napomenemo da se pod pojmom “investiciono zlato“ podrazumeva zlato najveće finoće.

Moguće ga je kupiti u dva oblika.

Cena zlataPrvi oblik su investicione zlatne pločice. Možete ih pronaći u više gramaža. Najmanja gramaža zlatnih pločica je svega 1 gram, dok najteža zlatna pločica koju možete kupiti teži čak 1 kilogram. Da bi se smatrala investicionom, zlatna pločica mora imati stepen finoće jednak ili veći od 995/1000.

Drugi oblik investicionog zlata su zlatni novčići ili zlatni dukati. Najtraženiji zlatni dukati na našem tržištu svakako su novčići austrijskih kovnica pod nazivom Franc Jozef dukati ili Wiener Philharmoniker zlatni novčići. Da bi se smatrali investicionim zlatom, novčići moraju biti iskovani nakon 1800. godine, biti zakonsko sredstvo plaćanja u određenom trenutku u državi nastanka i posedovati finoću od najmanje 900/1000.

Kako se utvrđuje cena zlata?

Moramo napomenuti da se cena zlata utvrđuje na otvorenom tržištu svakodnevno na London Bullion Marketu. Od 1919. godine se u Londonu susreću važni trgovci zlatom, kako bi formalno odredili cenu ovog plemenitog metala. Krajem šezdesetih godina prošlog veka odlučeno je da će se dešavati još jedan dnevni sastanak u banci u Londonu, u 15h, kako bi se ponovo odredila cena, u vreme otvaranja US berze.

Na cenu zlata utiče mnogo različitih faktora. Glavni faktori svakako su cena nafte, kao i kurs dolara. Razlog za to je očigledan – zlatom se trguje upravo u dolarima.

Kolika je cena zlata?

Odgovor na ovo pitanje ne može se u potpunosti dati. Dakle, ona se određuje svakoga dana, te cene svakodnevno variraju. Tako je, recimo, u ovom mesecu, cena investicionog zlata dostigla 1800 dolara po unci na berzi.

Svakoga dana, Londonska asocijacija tržišta poluga fiksira cenu dva puta dnevno i objavljuje je, kako bi mediji mogli da je prenesu.

Okvirno, može se reći da cena zlata u proseku raste oko 10% na godišnjem nivou, što ovaj plemeniti metal čini savršenim za investiranje.

Zašto ulagati u investiciono zlato?

Investiranje u zlato oduvek se smatralo pametnom odlukom. U kriznim i teškim situacijama zlato predstavlja sigurnu luku i utočište.

Cena zlataCena ovog plemenitog metala je u porastu, a stručnjaci smatraju da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti. Svedoci smo sve veće inflacije i porasta cena dobara i usluga, kao i sve manje kupovne moći koju posedujemo. Kako bismo iz nepogodne situacije izašli relativno neoštećenog budžeta, investiranje u zlato može biti savršeno rešenje.

Investiranjem u zlato čuvate sopstvenu kupovnu moć i novac od propadanja usled delovanja sila inflacije. Ono se oduvek smatralo sigurnom aktivom za ulaganje tokom kriznim perioda.

Ulaganje u zlato je zapravo ulaganje u sigurnu finansijsku budućnost vas i vaše porodice!

Svoje prve zlatne pločice ili novčiće možete kupiti putem kompanije Insignitus GOLD. Na raspolaganju vam je i online kupovina putem web shop-a ove kompanije, koja je pionir u trgovini plemenitim metalima u našoj državi.