Silikonske proteze – Kome su namenjene?

0
80
Silikonske proteze

Silikonske proteze predstavljaju najnoviju vrstu parcijalnih proteza koje obezbeđuju savršenu nadoknadu izgubljenih zuba.

Iako živimo u modernom dobu, kada je izražena svest o očuvanju oralnog zdravlja, stomatološki problemi su i dalje prisutni u velikoj meri. Karijes je jedno od najrasprostranjenijih oboljenja, odmah nakon gripa. Dok 90 odsto odrasle populacije ima neki stadijum parodontopatije.

Nažalost, ovi problemi su glavni uzročnici gubitka zuba. Mada do gubitka mogu da dovedu i oboljenja vilične kosti ili drugih tkiva usne duplje, trauma i frakture, poremećaji u razvoju (anodoncija), neadekvatni endodontski tretmani…

Iako mnogi ljudi nedostatak zuba vide samo kao estetski problem, zapravo, on dovodi do otežane funkcije govora, žvakanja, pa i procesa varenja. Takođe, predstavlja osnovu za niz stomatoloških tegoba, uključujući i brže propadanje zuba i nepravilnost u odnosu gornje i donje vilice.

S obzirom da istraživanja pokazuju da se sa gubitkom zuba susreću mlađe osobe, već oko 30. godine u novom blogu vam otkrivamo rešenje za ovaj problem.

Šta su silikonske proteze?

Silikonske proteze se izrađuju od valplasta, te se često nazivaju i valplast proteze. U pitanju je termoplastični najlon koji su razvijen 50-ih godina u Americi. Cilj je bio da po fleksibilnosti, jačini, glatkoći i boji zadovolji funkcionalne i estetske zahteve. Tri decenije kasnije proteze su našle široku upotrebu u stomatologiji, a kod nas se primenjuju od početka 21. veka.

Silikonske protezeOno po čemu su specifične jeste da termoplastični najlon na temperaturi usne duplje postaje savitljiv. Samim tim i fleksibilniji, čime je obezbeđena veća udobnost pri nošenju. Dodatni komfor pruža odsustvo žičanih elemenata, jer su kukice za povezivanje sa ostalim zubima izrađene od istog materijala. Na taj način je eliminisano i povlačenje desni i oštećenje preostalih zuba, koje su javlja tokom nošenja pločastih proteza sa žičanim kukicama.

Termoplastični najlon se odlikuju i izuzetnom čvrstinom, kao i biokompatibilnošću, te ne postoji opasnost od bilo kakvih neželjenih reakcija. Dolazi u nekoliko nijansi ružičaste boje tako da u potpunosti odgovara boji desni pacijenta čime je postignuta savršena estetika.

Kome su namenjene silikonske proteze?

Valplast proteze se primenjuju kod delimične bezubosti. Odnosno, kod pacijenata kojima nedostaje jedan ili nekoliko zuba. Zbog fleksibilnosti materijala ne mogu biti totalne proteze. Čak nisu pogodne ni kod nedostatka većine zuba, tj. u slučaju da u vilici postoji jedan do 3 zuba.

Često se koriste kao privremeno rešenje, tokom pripreme za protetski rad, ili kao trajna opcija kada se iz određenih razloga ne mogu postaviti krunice i mostovi. Odlično su se pokazale i kod pacijenata sa neravnim viličnim grebenima, koštanim izraštajima (egzostoze) i nakrivljenim zubima.

Održavanje silikonskih proteza

Silikonske proteze su jednostavne za održavanje. Preporučljivo je pranje najmanje 2 puta dnevno, ujutru i uveče, a idealno posle svakog obroka da bi se ukolinili ostaci hrane. Pri čemu treba da koristite meku četkicu i pastu bez abrazivnih čestica. U protivnom može doći do oštećenja proteze.

Kako materijal ne trpi velike temperaturne promene savetuje se pranje mlakom vodom. Pranje hladnom dovodi do sakupljanja, a previše vrućom izaziva deformacije materijala. Za detaljno čišćenje treba koristiti specijalne tablete.

Kada se ne nosi silikonska proteza treba da stoji u vodi kako ne bi izgubila elastičnost i postala krta i lomljiva.

Silikonske protezeNemojte da dopustite da vam nedostatak zuba pokvari lepotu osmeha i naruši zdravlje, već na vreme potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji.