Muzej zlata u kojem se čuva zlatna poluga od 250kg

Da li ste znali da najveća zlatna poluga na svetu teži čak 250 kilograma? Njene dimenzije su 45,5x22,5x17 cm. Proizvedena je od strane kompanije Mitsubishi Materials Corporation, a izložena je u Toi Gold Mine muzeju u Japanu.

0
779
Zlatna poluga od 250kg

Muzej zlata u kojem se čuva zlatna poluga od 250kg predstavlja pravu atrakciju, s obzirom na to da je ova gramaža zlata najveća na svetu!

Da li ste znali da najveća zlatna poluga na svetu teži čak 250 kilograma? Njene dimenzije su 45,5×22,5×17 cm. Proizvedena je od strane kompanije Mitsubishi Materials Corporation, a izložena je u Toi Gold Mine muzeju u Japanu.

Pre 17 godina, vrednost ove zlatne poluge procenjena je na 3.684.000 USD, dok danas vredi čak 5 puta više!

Zašto vredi posetiti Toi muzej zlata i videti najveću zlatnu polugu na svetu otkrivamo u narednim redovima.

Muzej zlata u Japanu – Po čemu je poseban?

Muzej zlata u Japanu sastavni je deo Toi rudnika zlata. U okviru ture koja vam je dostupna praktično svakodnevno, možete obići i muzej u kojem se čuva najveća zlatna poluga ikada napravljena.

Zlatna poluga od 250kgUkupna dužina tunela rudnika dostiže čak 100km. Za šetnju i obilazak vam je na raspolaganju 400 metara tunela za razgledanje i uživanje u rudarskoj sceni.

Područje eksploatacije u rudniku naziva se „Kiriha“ u periodu „Edo“. Nije bila retkost da se među radnicima rudnika sretnu i žene. Dok su njihovi muževi bili radna lica (što izraz Kiriha i predstavlja), žene su radile u pozadini. Uslovi za rad, kao što su ogroman porast temperature, izazvan kombinacijom toplote zemlje i drugih izvora toplote, dovele su do toga da radnici nose posebna i specijalna odela.

Oblast koju takođe možete posetiti je i takozvana drenaža. Kada je Kiriha (radno lice), ukopano dublje u stenu, rudnička voda izbila je na površinu, te je morala biti prebačena u takozvano drenažno područje. Takve poslove su preduzimali radnici koji su se nazivali „Mizukae Ninsoku“.  Veliki broj ovih radnika kupio je vodu neprekidno, uz vrlo malo odmora tokom dana i tokom noći.

Sanjinja (Svetilište Boga rudnika) označen je za obožavanje Ohiamazumi no Mikoto. Od davnina Bog „Ohiamazumi no Mikoto“ poznat je kao čuvar rudnika metala. Kada bi ulazili i izlazili iz rudnika, rudari bi uvek odavali poštovanje Bogu, moleći se za siguran povratak i sreću. Ovu tradiciju i danas još uvek praktikuju rudari.

Predskazanje „Kaneko Jizou“ je dobro poznato kao čuvar božanstva rudara u rudniku zlata Toi. U verovanjima „Rokudo Kjusaija“ se govorilo da kada se ljudi mole „Jizou Bosatu“ oni će biti blagoslovljeni. Rudari su imali duboka verovanja u čuvare blagostanja i molili su se za dugovečnost, čuvanje od zla i lečenje bolesti.

Muzej zlata kao deo Toi rudnika zlata i zlatna poluga od 250kg

Pored ostalih delova rudnika, u turu obilaska svrstava se i obilazak Muzeja zlata. Proizvodi iz rudnika zlata, kao i drugi vredni materijali, prikazani su kao eksponati u Muzeju zlata. Između ostalog, među ove dragocenosti svrstava se i veliki brod, koji prikazuje Edo period

Zlatna poluga od 250kg jedan je od najvrednijih eksponata u ovoj muzeju u Japanu. Naime, radi se o najvećoj polugi od čistog zlata ikada iskovanoj. Zahvaljujući kompaniji Mitsubishi Materials Corporation, imate priliku da pogledate i dodirnete ovu polugu, i divite se njenoj vrednosti. S obzirom na njenu težinu, polugu nije moguće i nije dozvoljeno pokušati podignuti.

Još jedna od aktivnosti koje su dostupne u ovoj muzeju je i sakupljanje čestica čistog zlata posebnim vrstama posuda. U ovoj aktivnosti posetioci muzeja mogu uživati u bilo kom godišnjem dobu. Ukoliko sakupite 30 ili više ovih čestica u vremenski ograničenom roku, i zvanično postajete Gold panning majstor!

Eksponat zlatna poluga od 250 kilograma zaista privlači veliku pažnju i poglede svih posetioca muzeja.

Zlatna poluga od 250kgUkoliko ste ljubitelj zlata i plemenitih metala, ili jednostavno želite da započnete štednju i ulaganje u zlato, kompanija Insignitus GOLD može biti vaš najbolji partner na tom putu. Pronađite zlatne pločice različitih gramaža (od 1gr do 1kg) u našem web shop-u i započnite investiranje u ovaj plemeniti metal već danas!