Dislalija – Tepanje kod dece

Dislalija se prepoznaje u vidu nedostatka glasa, zamene nerazvijenog glasa drugim i oštećenje pojedinih glasova.

0
105
Dislalija 

Dislalija  ili tepanje je artikulacioni poremećaj , nedostatak nekih glasova, zamena neravijenog glasa glasom koji već postoji, različiti tipovi oštećenja pojedinih izgovornih glasova(distorzija).

Detetov rečnik je zadovoljavajući, a rečenice  gramatički ispravne. To je najčešći govorni poremećaj predškolske i školske dece.

Kako se prepoznaje dislalija?

Prepoznaje  se u vidu nedostatka glasa, zamene nerazvijenog glasa drugim i oštećenje pojedinih glasova.

Dislalija U zavisnosti od poremećaja može imati  laki oblik artikulacionih smetnji, do nemogućnosti praćenja razumevanja verbalne poruke, i na taj način  se stvara i negativan stav prema govoru.

Šta uzrokuje dislaliju?

Postoje razni uzroci koji dovode do ove do pojave : ogranska oboljenja anatomski i neurološki, neurološki, psihološki, nasledni i ostali uzroci. Ovaj poremećaj u govornom razvoju deteta može se smatrati normalnom pojavom do četvrte godine života, i to je tzv. fiziološko tepanje. Ako se tepanje nastavi i kasnije, onda je već reč o patološkom stanju koje zahteva ispitiva je i podvrgavanje deteta određenom logopetskom tretmanu za prevazilaženje ove mane.

Dislalija U svom psihofizičkog razvoja većina dece prolazi kroz fazu tepanja, ali traje različito kod svakog deteta. Ovaj period tepanja može da traje predugo, zahvaljujući nepravilnom obraćanju odraslih, naročito roditelja. Oni i okolina često detetovo tepanje podstiču jer im je simpatično, pa počinju i sami da upotrebljavaju u razgovoru sa detetom. Tada dolazi do još ozbiljnije i veće greške. Osnovni zadatak roditelja jeste da se svome detetu obračaju pravilno kako bi dete bilo u mogućnosti da se nauči pravilnom  i lepom govoru, a ne da ga oponašaju i podržavaju u njegovom tepanju.

Koji su najčešći artikulacioni poremećaji?

Najčešći artikulacioni poremećaji su:

• sigmatizam – poremećaj glasova C, S, Z, Ž, Č, Ć, DŽ

• rotacizam – poremećaj glasa R

• lambdacizam – poremećaj glasa L, LJ

• kapacizam i gamacizam-poremećaj glasova K i G

• tetacizam i deltacizam-poremećaj glasova T i D

• tetizam -kada se glasovi S, C, Š, Č, Ć i K zamenjuju glasom T, Z, Ž, DŽ, Đ i G zamenjuju glasom D

Tim psihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM Niš, koga čine eminentni stručnjaci: psihijatripsihoterapeutipsiholozilogopedidefektolozi i dečiji neurologEEG, biofeedback terapeuti se trude da pruže najbolju uslugu našim klijentima.

Ukoliko imate problem javite se na vreme Psiho centaru MM u Nišu!

Mi to radimo i online zakažite svoj termin i iz topline svog doma putem viber poziva zakažite, a mi ćemo organizovati razgovor sa izabranim terapeutom.